Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
25 10.10.2017 08:13:24

EKSKLUZIVNO: Prosinečki resen kandidat za slovenskega selektorja, v kratkem sledi ...

Slovenska izbrana vrsta je kvalifikacije za mundial končala šele na četrtem mestu v svoji skupini, ob tem pa ostala tudi brez selektorja. Nogometna javnost je že nekoliko nestrpna in čaka na imenovanje novega, to pa naj bi se zgodilo do konca leta. V igri je kar nekaj kandidatov, najbolj zveneče med njimi pa Robert Prosinečki.

Neuspešen zaključek zadnjega kvalifikacijskega cikla je hkrati pomenil tudi slovo selektorja Srečka Katanca, ki se s položaja poslavlja po petih letih. Pri Nogometni zvezi Slovenije že iščejo njegovega naslednika, potrdili pa naj bi ga do konca koledarskega leta. Kot smo poročali že v prejšnjih dneh, nekako obstajajo tri različne možnosti, kje najti primernega strokovnjaka, ki bi prevzel odgovorno funkcijo. Ker je v zadnjem času okoli reprezentance vladalo precej medlo vzdušje, bo naloga novega šefa strokovnega vodstva tudi ta, da vse skupaj dvigne na višjo raven. To je v praksi najlažje narediti s pojavo, karizmo in strokovnostjo, ali, če želite, že s samim imenom.

Če se vrnemo k tistim trem možnostim, je prva ta, da bi na izpraznjeno mesto postavili Darka Milaniča ali Matjaža Keka, ki sta trenutno zagotovo prvi trenerski imeni v domovini. Druga možnost je, da bi vodenje najboljših nogometašev v državi prevzel kdo iz dozdajšnjega strokovnega štaba ali kateri od strokovnjakov, ki so že zaposleni na zvezi. Tretja možnost pa je, da bi prvič v zgodovini posegli po tujem strokovnjaku, tako kot so to (zelo uspešno) naredili rokometaši, odbojkarji in košarkarji.

Pri tem se seveda postavlja veliko vprašanj, ki bi spremljala izbor tujega trenerja. Od kod bi prišel, v kolikšni meri pozna slovenski nogomet, našo mentaliteto, koliko izkušenj ima na tem mestu, nikakor nezanemarljiva pa ni niti finančna plat nove zgodbe. Sploh pri slednji bi se verjetno najhitreje zataknilo oziroma bi predstavljala največjo omejitev pri izbiri. Tu bi prišel v poštev rek Kolikor denarja, toliko muzike. Vsem je kristalno jasno, da se v nogometu vrtijo visoki zneski, in če bi prišlo slovito trenersko ime, bi to zagotovo imelo tudi svojo ceno. Pri čemer je treba nujno dodati še besedico visoko. Tega pa si zveza, kot je slovenska, gotovo ne bi niti mogla niti želela privoščiti. Toda vseeno je v tem tednu na površje izplavalo ime tujega trenerja, ki bi bil pripravljen sprejeti izziv.

SKLENJEN JE BIL NAČELEN DOGOVOR
Gre za Roberta Prosinečkega, veliko igralsko ime in tudi vse bolj uveljavljenega trenerja, ki izpolnjuje večino zgoraj naštetih pogojev. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je 48-letni nogometni virtuoz v igralski karieri osvojil naslov evropskega prvaka s Crveno zvezdo, bil član madridskega Reala in Barcelone, prav tako je bil s hrvaško izbrano vrsto tretji na svetovnem prvenstvu leta 1998.

Ob koncu kariere pa je eno leto nosil tudi dres ljubljanske Olimpije, s katero je takrat osvojil pokalno lovoriko. Šli smo po poti govoric in dobili potrditev, da interes za sodelovanje obstaja na obeh straneh, kar nam je ekskluzivno potrdil tudi nekdanji predsednik prvoligaša iz Krškega Boštjan Blažinčič, ki je sicer dolgoletni Prosinečkijev prijatelj in ki na neki način pomaga pri celotni zadevi ter predstavlja vez med hrvaškim strokovnjakom in nogometno zvezo. Še več, v kratkem naj bi prišlo do sestanka, po katerem bo znanega precej več ...

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V TORKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI.

Članki iz rubrike