NOV VALČEK

Peter Fink k sebi zvabil Urško z žametnim glasom

Objavljeno 29. maj 2016 00.00 | Posodobljeno 29. maj 2016 00.00 | Piše: Mojca Marot

Ansambel Petra Finka je pravkar posnel nov valček z naslovom Če ne veš, ne boli ter videospotom, ki ga je posnela ekipaGolice in spominja na prizore iz filma Cvetje v jeseni.

Peter Fink, vodja ansambla.

Ansambel, ki je na sceni že skoraj četrt stoletja, poslušalcem te dni ponuja novo skladbo. V sodelovanju z Igorjem Pirkovičem, ki je napisal besedilo, je vodja ansambla in odličen dolenjski harmonikar Peter Fink napisal melodijo in nastal je valček z naslovom Če ne veš, ne boli. Videospot zanj je posnela ekipa Golice. »Snemanje je potekalo pri izviru Kamniške Bistrice in v muzejski hiši v okolici Kamnika. Vreme je bilo lepo, čeprav hladno. Pesem govori o moškem, ki se zaljubi v drugo in to svoji ženi tudi takoj pove. Ta ga seveda zapusti. Pozneje mu je žal, vendar poti nazaj ni več. Žal mu je, da je vse tako hitro priznal, kajti če bi malo počakal, bi bilo lahko vse tako kot prej...« opiše zgodbo, ki je postavljena v zgodnje preteklo stoletje, Peter Fink. Igralci v videospotu pa so se v dogajanje tako vživeli in prepir med možem in ženo uprizorili tako prepričljivo, da človek pomisli, da je vse resnično. »Vsi, ki smo snemanje le opazovali, smo mislili, da se je par zares sprl. Sicer pa imamo člani ansambla v tokratnem filmčku, ki je posnet v slogu filma Cvetje v jeseni, le manjšo vlogo, saj je vse podrejeno zgodbi,« še opiše Fink, ki je svoj ansambel ustanovil leta 1992, še leto pred tem pa je na diatonični harmoniki posnel prvo kaseto z desetimi lastnimi instrumentalnimi skladbami. Prvi javni nastop je imel ansambel, ko se je potegoval za nastop na Ptujskem festivalu. In vstopnico so si seveda priborili. Še več, v finalu so si za skladbo Ponosni smo nate priigrali zlato orfejevo značko in bili razglašeni za najboljše debitante. »Zanjo pa smo posneli tudi prvi videospot za nacionalno televizijo,« se spominja Fink, ki je imel na začetku ob sebi druge člane kot danes, ko ob njem na odru stojijo pevka Urška Klobučar, pevec Denis Zupan, kitarist Simon Potočar in basist Simon Kovačič. Še posebej ponosni so lahko fantje na svojo Urško, Belokranjko, ki se je ansamblu pridružila pred enajstimi leti, ko je bila odlična, mlada, a še precej neznana pevka v narodno-zabavnih vodah. Poslušalci so bili navdušeni nad njenim žametnim glasom. In nič čudnega ni, da je bila Urška leta 2008 izbrana za najboljšo pevko narodno-zabavne glasbe in za eno najboljših velja še danes.

Ansambel Petra Finka je do danes ustvaril veliko prepoznavnih viž. Ena od njih je valček z naslovom Rada bi še plesala, ki je leta 1999 postal tudi najboljši valček festivala Slovenska polka in valček. Pa Morska pravljica, valček, za katerega so leta 2003 prejeli nagrado strokovne komisije za najlepšo melodijo in najboljše besedilo (to je napisala Fanika Požek), Nocoj še zadnjič bom prišel, Tri leta sem jo čakal, pa Ni veselice brez Golice in mnoge druge. Peter Fink pa skladb ne piše le za svoj ansambel, temveč tudi za druge, če ga seveda poprosijo, prav tako se velikokrat v svojem studiu prelevi v vlogo producenta ali mentorja. Najpomembneje pa je, da mu je v poplavi ansamblov uspelo ohraniti prepoznavno noto in zven.

»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.« 

image

 
Deli s prijatelji