kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je sir Roger Moore

Deli na:
Umrl je sir Roger Moore

Roger Moore - Foto: 007.com

V 90. letu je po kratkemu boju z rakom v Švici umrl britanski filmski in gledališki igralec Roger Moore, so potrdili v igralčevem družinskem krogu.

Moore je bil najbolj znan po vlogi Jamesa Bonda, ki jo je odigral v sedmih filmih med letoma 1973 in 1985. Veljal je tudi za velikega humanitarca.

"Ljubezen, s katero je bil obdan v svojih zadnjih dneh, je tako izjemna, da jo je nemogoče povzeti z besedami," piše v sporočilu za javnost, ki ga podpisujejo igralčevi trije otroci in je objavljeno na njegovih socialnih omrežjih.

Deborah, Geoffrey in Christian Moore so zapisali, da je njihov oče gojil posebno naklonjenost do nastopanja na odrskih deskah in pred kamerami. Pri tem je vztrajal skoraj do 90 leta. Moore je nazadnje nastopil novembra lani na odru londonske Kraljeve dvorane. Otroci so se mu zahvalili, da je bil, kakršen je bil.

Roger Moore se je rodil v Londonu, kjer je kasneje obiskoval igralsko akademijo. Od leta 1945 je nastopal v manjših vlogah na filmu, od leta 1953 pa v gledališčih na Broadwayu in v televizijskih nadaljevankah. Mednarodno prepoznavnost je dosegel z vlogo Simona Templarja v televizijski seriji Svetnik.

Njegovi pomembnejši filmi so: Moč, ki se je našel, Živi in pusti umreti, Mož z zlato pištolo, Vohun, ki me je ljubil, Samo za tvoje oči, Od tarče do smrti in drugi. Ponaša se tudi z zvezdo na Pločniku slavnih.


Za mnoge je Moore še danes najboljši tajni agent 007 na velikem platnu, slovi pa po tem, da je v sedem filmov o agentu 007 vnesel humor. Sam igralec pa ni imel za najboljšega med Bondi. Po njegovem mnenju je v vlogi najbolj blestel Daniel Craig. Leta 2012 je Moore izdal tudi knjigo z naslovom Bond on Bond (Bond o Bondu), v kateri se je ozrl na polstoletno zgodovino priljubljene serije filmov.

Do svojih igralskih sposobnosti je bil vselej nekoliko kritičen. Nekoč je v šali dejal, da ima tri izraze - pogled z leve, pogled z desne in srepi pogled.

Znan je bil kot velik humanitarec. Kot ambasador Unicefa se je denimo leta 2010 ob svetovnem prvenstvu v nogometu mudil v Afriki in opozarjal na dramatične življenjske razmere, v katerih tam živijo množice otrok in poudaril, da mora mesto v šoli dobiti vsak afriški otrok.

Leta 2002 je nastopil tudi v slovenski komediji Na svoji Vesni v režiji Saše Đukića in Francija Keka. Moore se je ravno takrat v sklopu svojega dela pri Unicefu mudil v Sloveniji ter pristal, da nastopi v filmu.

Leta 1993 je Moore prestal operacijo raka na prostati, leta 2003 so mu ustavili srčni spodbujevalnik, leta 2013 pa so mu diagnosticirali diabetes, poročajo tuje agencije.

Veljal je za enega od redkih še živih igralcev stare šole, poročen pa je bil štirikrat. Prvič je skočil v zakon z umetniško drsalko Doorn Van Steyn, nato pa s pevko Dorothy Squires. Vsi trije otroci so se mu rodili v zakonu z italijansko igralko Luiso Mattioli, s katero je bil poročen med letoma 1969 in 1996, leta 2002 pa se je poročil s Švedinjo Kristino Tholstrup.