Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
16.30

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Miroslav Šatan olimpijske igre Pjongčang 2018 Craig Ramsay Slovaška

Četrtek, 18. 1. 2018, 16.30

6 let, 3 mesece

Kako bo videti Slovaška v Pjongčangu?

Slovaški hokejski seznam za OI buri duhove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
slovaška hokejska reprezentanca Soči | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovaška hokejska reprezentanca je razkrila glavne adute za nastop na olimpijskih igrah v Južni Koreji, kjer se bo v skupini pomerila s Slovenijo, ZDA in Rusijo. Med temi ni niti enega igralca slovaškega predstavnika v KHL Slovana Bratislave, jih je pa kopica iz domače Extralige, ki po kakovosti ne spada v vrh evropskih lig. Slovenski seznam z rezervami bo znan v petek dopoldne.

Slovaki so v sredo v javnost poslali hokejski seznam za OI, ki je dvignil kar nekaj prahu. Večina od 25 hokejistov (14) si kruh služi v češki Extraligi, deseterica igra v domači Extraligi, le branilec Michal Čajkovský igra v najmočnejši evropski ligi KHL. Na seznamu namreč ni nobenega drugega KHL-ovca, sploh nikogar iz Slovana Bratislave, ki tekmuje v tej močni razširjeni ruski ligi.

Kot so poudarili Slovaki, se ekipa lahko še spremeni, dodali so tudi rezerve, zanimivo, med njimi je večina KHL-ovcev. Spomnimo, da teh ni bilo niti na zadnjem SP, ki se ga nekateri domnevno zaradi nesoglasij v izbrani vrsti niso želeli udeležiti. Sodelovala sta le Čajkovský, ki je tudi na seznamu za OI, in vratar Julius Hudaček, ki se je znašel med rezervami, lani pa je igral še na Švedskem.

"Mislim, da smo izbrali korektno"

Kanadčan na klopi Slovakov Craig Ramsay pravi, da so se odločili korektno. | Foto: Reuters Kanadčan na klopi Slovakov Craig Ramsay pravi, da so se odločili korektno. Foto: Reuters

"To je bila ena od mojih najtežjih odločitev v karieri, nisem razmišljal o preteklosti, moral sem spoznati vsakega igralca posebej, tako da sem se odločil po predstavah v tej sezoni. Mislim, da smo izbrali korektno. Pred sestavo seznama, ki se lahko še spremeni, smo razmišljali o veliko igralcih. Verjamem, da lahko ob morebitnih poškodbah ustrezno vskočijo tudi rezerve," je odločitev o izboru za slovaške medije komentiral selektor Craig Ramsay, ki se je Slovakom pridružil avgusta.

Na vprašanje, zakaj je na seznamu toliko igralcev iz domače lige, ki po kakovosti ne spadajo v vrh evropskih, je trener z dolgoletnimi izkušnjami iz lige NHL dejal: "Mislim, da si slovaška prva liga, predvsem njeni najboljši igralci, glede na to, kar sem videl, to zasluži. Še posebej sem vesel, da se slog igre teh igralcev približuje severnoameriškemu hokeju, kar mi je všeč."

Drugi so si bolj zaslužili

Generalni direktor Miroslav Šatan je moral dati kar nekaj pojasnil, zakaj je seznam videti, kot je. | Foto: Reuters Generalni direktor Miroslav Šatan je moral dati kar nekaj pojasnil, zakaj je seznam videti, kot je. Foto: Reuters

Številne preseneča, da na seznamu ni bratskega dvojca Júliusa in Liborja Hudáčka. Prvi brani v ligi KHL in je bil letos na 43 tekmah svojega Severstala Ćeprepovca 92-odstotno zanesljiv, drugi igra v elitni švedski ligi pri Örebru.

"Laco in Konrad (vratarja, op. a.) sta uspešnejša od Juliusa, ki pa ga nismo hoteli postaviti na mesto tretjega vratarja, zato smo se odločili za mlajšega Patrika Rybara, ki bo na olimpijskih igrah lahko dobil veliko izkušenj. Konkurenca na krilih je bila zelo velika, ocenili smo, da si drugi olimpijske igre zaslužijo bolj kot Libor," je obrazložil generalni direktor Miroslav Šatan.

Legendarni slovaški hokejist si je v izbrani vrsti želel še izkušenega napadalca Branka Radivojeviča, a se je ta odločil, da ne bo sodeloval na OI. Medtem ko mnogi Slovaki menijo, da bo Šatanov eksperiment tam potreboval veliko sreče, nekdanji reprezentant Boris Valábik meni, da selektor ne želi tolerirati obrambnih kolapsov napadalcev, ki bodo v Pjongčangu morali garati tudi v obrambi.

Hudaček razočaran

Július Hudáček, ki brani v ligi KHL, je decembra sodeloval na reprezentančnem turnirju, zdaj ni bil izbran med trojico čuvajev mreže. Pravi, da bi sprejel tudi vlogo tretjega vratarja. | Foto: Reuters Július Hudáček, ki brani v ligi KHL, je decembra sodeloval na reprezentančnem turnirju, zdaj ni bil izbran med trojico čuvajev mreže. Pravi, da bi sprejel tudi vlogo tretjega vratarja. Foto: Reuters

"Razočaran sem. V Čerepovcu so bili šokirani. Ramsay si je ogledoval le tekme v češki in slovaški Extraligi, lahko bi me prišel pogledat tudi v Rusijo. A me je videl le na eni tekmi, ko smo igrali s Slovanom in sem prikazal najslabšo predstavo sezone. Že od decembra sem vedel, da me ne bo zraven. Ne vem, ali je to največ udarec v karieri, morda lekcija za prihodnost," je za slovaški Sport dejal 29-letni Hudaček in dodal, da bi sprejel tudi vlogo tretjega vratarja, a ga ni nihče kontaktiral.

Ob tem je povedal še, da je vselej rad sprejel povabilo v reprezentanco in da mu je bilo vedno v čast braniti slovaške barve, a da morebitnega vabila na majsko svetovno prvenstvo ne bi sprejel. Ne zaradi jeze, ki jo je sprožil olimpijski seznam, ampak zaradi otroka, ki ga s partnerico pričakujeta v tistem času.

"Raven slovaške lige je povsem drugačna. Upam, da bodo fantje presenetili, a težko bo. Presenečen sem, da nikogar iz Slovana ni v ekipi … A za to so odgovorni trenerji, ne jaz," je slovaški čuvaj mreže še odgovoril, kaj meni o tem, da je na seznamu deseterica iz slovaške lige, nikogar pa iz KHL-ovca Slovana.

Slovenske kandidate za OI bo Hokejska zveza Slovenije razkrila v petek. V skupini s Slovenijo in Slovaško so še Američani, ki so že naznanili potnike, in Rusi.

 

Slovaška olimpijska reprezentanca za Pjongčang*:

Vratarji: Ján Laco (HC Sparta Praga, češka Extraliga), Branislav Konrád (HC Olomouc, češka Extraliga), Patrik Rybár (HK Hradec Králové, češka Extraliga)

Branilci: Ivan Baranka (HC Vitkovice, češka Extraliga), Michal Čajkovský (HC Avtomobilist Jekaterinburg, liga KHL), Dominik Graňák (HK Hradec Králové, češka Extraliga), Marek Ďaloga (HC Sparta Praga, češka Extraliga), Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín, slovaška Extraliga), Juraj Valach (Piráti Chomutov, češka Extraliga), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, češka Extraliga), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, češka Extraliga)

Napadalci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec, češka Extraliga), Miloš Bubela (Banská Bystrica, slovaška Extraliga), Marcel Haščák (HC Kometa Brno, češka Extraliga), Lukáš Cingeľ (HK Hradec Králové, češka Extraliga), Tomáš Marcinko (HC Oceláři Třinec, češka Extraliga), Patrik Lamper (Banská Bystrica, slovaška Extraliga), Ladislav Nagy (HC Košice, slovaška Extraliga), Tomáš Surový (Banská Bystrica, slovaška Extraliga), Andrej Kudrna (HC Sparta Praga, češka Extraliga), Peter Ölvecký (HK Dukla Trenčín, slovaška Extraliga), Michal Krištof (HK Nitra, slovaška Extraliga), Matej Paulovič (HK Nitra, slovaška Extraliga), Matúš Sukeľ (Liptovský Mikuláš, slovaška Extraliga), Marek Hovorka (HC Košice, slovaška Extraliga)

*Rezerve:
Vratarja: Július Hudáček (Severstaľ Čerepovec, liga KHL), Marek Čialak (Kometa Brno, češka Extraliga)

Branilci: Andrej Meszároš (HC Slovan Bratislava, liga KHL), Adam Jánošík (Bílí Tigři Liberec, češka Extraliga), Ladislav Romančík (HK Dukla Trenčín, slovaška Extraliga), Oldrich Kotvan (BK Mladá Boleslav, češka Extraliga)

Napadalci: Marek Viedenský, Pavol Skalický, Tomas Hrnka (vsi Slovan Bratislava, liga KHL), Libor Hudaček (Örebro Hockey, elitna švedska liga SHL), Radoslav Tybor (HC Vítkovice, češka Extraliga)

Ne spreglejte