Mladina na Švedskem zažgala več deset avtomobilov

Motiv ni jasen, a šlo naj bi za koordinirano akcijo. 
Fotografija: Zažgani avtomobili v Göteborgu FOTO: Adam Ihse/AP
Odpri galerijo
Zažgani avtomobili v Göteborgu FOTO: Adam Ihse/AP

Več deset avtomobilov so ponoči zažgali na Švedskem. Policija meni, da bi šlo lahko za koordinirano akcijo, ki se je začela okoli 21. ure po lokalnem času. Poškodovanih je bilo okoli 80 vozil, večina v zahodnem mestu Göteborg, a podobne incidente so prijavili tudi v mestih več sto kilometrov stran. Avtomobile so poškodovali še v mestih Trollhättan in Falkenberg. Nekaj vozil so nepridipravi zažgali tudi v Stockholmu, a še ni jasno, ali obstaja povezava z dogodki na zahodu države.

Zamaskirana in v črno oblečena mladina, kot navajajo švedski mediji, je razbila stekla avtomobilov, po notranjosti polila vnetljivo tekočino in jih nato zanetila. Prav tako so metali kamenje v policijo. Poročil o poškodovanih k sreči ni.

BBC navaja, da so policisti identificirali nekaj mladih, ki so jih odkrili na območju, se pogovorili z njihovimi starši, niso pa mogli potrditi, ali so bili resnično vpleteni v požige.

Zažgali so okoli 80 vozil. FOTO: Adam Ihse/AP
Zažgali so okoli 80 vozil. FOTO: Adam Ihse/AP


Jasnega motiva za vsesplošno uničenje ni, a tuji mediji spominjajo na požige med protesti v Stockholmu maja 2013.

Premier Stefan Lofven je napadalce nagovoril prek švedskega radia s preprostim vprašanjem: »Kaj hudiča počenjate?«

Švedska je že globoko v kampanji pred septembrskimi volitvami. Med glavnimi temami so tudi priseljevanje. Lofvenova vladna stranka Socialnih demokratov ima najslabše rezultate javnomnenjskih raziskav, bolje kaže Švedskim demokratom, ki zagovarjajo strožjo politiko priseljevanja.

Komentarji: