Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 1. 2018,
11.49

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Tilen Bartol Anže Semenič Jernej Damjan Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Oberstdorf svetovno prvenstvo v poletih

Petek, 19. 1. 2018, 11.49

6 let, 3 mesece

Do slovenskega skakalnega cilja ogromno preprek

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nemško skakalno središče Oberstdorf bo še šestič v zgodovini gostilo svetovno prvenstvo v poletih. Od slovenskih skakalcev se je tu v preteklosti proslavil le Primož Ulaga, ki je bil daljnega leta 1988 srebrn. In takšne medalje bi se v slovenskem taboru, cilj je kakšno pripeljati v domovino, nadvse razveselili tudi letos. A bo konkurentov za tri odličja na posamični in ekipni tekmi ogromno.

Oberstdorf | Foto:

Če bi gledali dosežke na letalnici v Kulmu, kjer je bila pretekli konec tedna nekakšna generalka pred svetovnim prvenstvom v poletih, potem bi kandidata za zlato odličje iskali v norveški reprezentanci. Kar trije so bili med prvo četverico, prvič v karieri pa je zmagal Andreas Stjernen.

Norveško državno prvenstvo?

Norvežan Daniel Andre Tande je bil na edinem trening skoku najdaljši. | Foto: Sportida Norvežan Daniel Andre Tande je bil na edinem trening skoku najdaljši. Foto: Sportida Avstrijski trener Alexander Stöckl ima ogromno železij v ognju, a bo lahko na tekmi nastopil le s štirimi skakalci, kar je pravilo na večjih tekmovanjih. Izjema je Slovenija, ki ima v svojih vrstah aktualnega prvaka Petra Prevca, zato bomo v zraku videli pet slovenskih orlov. Ob Stjernenu so norveški osrednji aduti še nekdanji svetovni rekorder Robert Johansson, Daniel Andre Tande in Johan Andre Forfang. Tande je bil na edinem četrtkovem trening poletu na letalnici Heini Klopfer celo najdaljši, sicer pa so bili vsi štirje uvrščeni med najboljših osem.

Od Slovencev je prav Peter Prevc tisti, ki bi lahko na tem prvenstvu naredil največ. V zadnjih letih je redno osrednji slovenski adut. Pred dvema letoma je na Kulmu bil veliko bitko z Norvežanom Kennethom Gangnesom, a to ni bila edina njegova medalja na svetovnih prvenstvih v poletih. V Harrachovu je bil leta 2014 bronast. Za komplet medalj mu torej manjka srebrna medalja. Te se ne bi branil niti sam.

Kraft se prebuja

Stefan Kraft je nakazal, da bi se lahko prav v Oberstdorfu spet dvignil. | Foto: Vid Ponikvar Stefan Kraft je nakazal, da bi se lahko prav v Oberstdorfu spet dvignil. Foto: Vid Ponikvar Lahko pa se zgodi, da bi na prenovljeni letalnici v Oberstdorfu eksplodiral avstrijski šampion Stefan Kraft, ki spet kaže zametke skokov, ki ga lahko ponesejo daleč. Lani je na letalnici Heini Klopfer v Oberstdorfu zmagal obakrat, z Nemcem Andreasom Wellingerjem pa sta bila takrat razred zase. Zanimivo bo videti, kako bo skakal povratnik Richard Freitag, ki je po padcu v Innsbrucku izpustil Bischofshofen in Kulm, sicer pa bil osrednji skakalec uvoda v sezono. Na treningu je že imel deveti dosežek.

Priznanih letalcev Jurija Tepeša in Roberta Kranjca, zadnji je bil svetovni prvak v poletih leta 2012 v Vikersundu, pa ne bomo videli. Jurij je bil lani v Oberstdorfu celo tretji, njuna forma pa v tem trenutku ni prava, da bi se preselila na letalnico.

Med favorite spada tudi junak novoletne turneje Kamil Stoch. V boj za medalje se lahko vmeša še Švicar Simon Ammann, ki je bil na Kulmu odličen tretji. Pravi čas se je dvignila tudi forma japonskega veterana Noriakija Kasaia. V boj za medalje bi torej lahko poseglo približno 15 skakalcev.

V čakanju na eksplozijo katerega od Slovencev

Jernej Damjan bo skušal nadaljevati dobre nastope. | Foto: Sportida Jernej Damjan bo skušal nadaljevati dobre nastope. Foto: Sportida Tudi Slovenci imamo svoje adute za medalje. Osrednji je najstarejši Prevc. Visoko bi lahko ob pravih poletih posegel tudi Domen Prevc, ki je pokazal, da je odličen letalec. Lani je že ob prvem stiku z letalnico v Oberstdorfu pokazal sposobnosti v zraku, na koncu pa se je na tekmi veselili petega in sedmega mesta. Zanj bi bilo dobrodošlo, da ne bi preveč pihal veter od zadaj, zlasti pa bi moral pokazati konstantne skoke, ki mu še manjkajo.

V težkih četrtkovih razmerah se je s tretjim dosežkom med najboljše katapultiral Anže Semenič. Na sedmem mestu smo našli prekaljenega mačka Jerneja Damjana, svoje pa bo skušal dati tudi Tilen Bartol.

Zlata ekipna Norvežanom? Največji konkurenti Sloveniji Nemci in Poljaki.

V zraku je ogromno neznank, izrazitega favorita za zlato medaljo ni. | Foto: Dominik Berchtold/OK Oberstdorf V zraku je ogromno neznank, izrazitega favorita za zlato medaljo ni. Foto: Dominik Berchtold/OK Oberstdorf Dobitnike medalj na posamični tekmi bomo spoznali po štirih poletih v petek in soboto, v nedeljo bo za konec sledila še moštvena preizkušnja.

In slovenski skakalci so v Kulmu pokazali, da se lahko povsem realno vključijo v boj za drugo tovrstno medaljo na svetovnih prvenstvih v poletih. Prva sega v leto 2012, ko je v Vikersundu četverica Robert Kranjec – osvojil je tudi prvo zlato posamično medaljo za Slovenijo na svetovnih prvenstvih v poletih –, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan poletela do brona. Videti je, da bodo ob izjemno razpoloženih Norvežanih največji konkurenti Nemci in Poljaki.

A s tem ni končana bera slovenskih medalj na prvenstvih v poletih, saj je Urban Franc v Kulmu leta 1996 poletel do bronastega odličja, prvi pa se ga je še pod jugoslovansko zastavo razveselil Primož Ulaga, ki je bil leta 1988 prav v Oberstdorfu srebrn. In če se bodo cilji glavnega trenerja Gorana Janusa za Oberstdorf uresničili, bomo v nedeljo domov potovali z vsaj eno medaljo. A je preprek ogromno.

Ne spreglejte