klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 25.05.2017 14:31:42

Tacen znova gosti najboljše evropske slalomiste

alesfevzer.com
Najboljši evropski slalomisti na divjih vodah bodo prihodnji teden svoje moči merili na prvenstvu stare celine v Tacnu. Proga pod Šmarno goro, ki je od lani v zadnjem delu nekoliko spremenjena, bo prizorišče evropskega prvenstva med 1. in 4. junijem, dan pred začetkom bo pred Mestno hišo v Ljubljani še slovesno odprtje tekmovanja.

Tacen je leta 2005 že gostil prvenstvo najboljših slalomistov Evrope, leta 2010 so bile savske brzice domovanje svetovnega prvenstva, tokrat bo znova prizorišče evropskim tekmovalcem. Lani je prizorišče doživelo nekaj sprememb v spodnjem delu, a je nato neurje del nove brežine spodjedlo, tako da bodo po prvenstvu znova sledili popravki. Kljub temu je letos idilično prizorišče že pripravljeno.

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je na Maxi klubu STA povedal, da je zaenkrat prijavljenih 23 držav. "Dobil pa sem še namig, da se bodo naknadno prijavili še Irci. Do nedelje do prvega neuradnega sestanka pa bo vse nared. Vsi najboljši bodo na startu, tako da se ni za bati za kakovost tekme," pravi Jelenc.

Za same tekmovalce velikih novosti ni, kajti gre za EP, kjer je standard takšen, kot mora biti, med premori pa bodo prireditelji poskrbeli tudi za zanimivo dogajanje za obiskovalce. Kot je pojasnil vodja tekmovanja Jakob Marušič, bo poskrbljeno tudi za prevoz.

"Z nakupom vstopnice bodo imeli obiskovalci prireditve brezplačen prevoz z mestnim avtobusom. Urejena pa bodo tudi parkirišča, ob OŠ Brod, od koder bo do proge in nazaj vozil avtobus," pojasnjuje Marušič.

Glavni trener ekipe je od letos nekdanji uspešni tekmovalec Jernej Abramič, ki je še lani deloval v tujini, zdaj pa bdi nad slovensko ekipo. V njej ima 13 čolnov, na čelu s Petrom Kauzerjem, ki je od lani bogatejši še za olimpijsko kolajno, leta 2005 je v Tacnu na EP postal podprvak.

Prav Kauzer bo bržčas prvo veslo slovenske ekipe, na savskih brzicah je praktično doma, saj trening v domačem Hrastniku velikokrat nadomesti prav v Tacnu. Kauzer, ki je v karieri osvojil kolajne na vseh največjih tekmovanjih, ne skriva, da želi še naprej tekmovati na najvišji ravni.



"Odveslati moram tako, kot znam, če bo to uspelo, potem bo sledil tudi dober izid. Ne želim zmagovati zaradi napak drugih. Proga je zelo specifična. Najprej bo treba priti v finale, potem pa gre spet vse znova," meni Kauzer. V ekipi mu bosta družbo delala še Martin Srabotnik in Žan Jakše.

Pri kanuistih je Benjamin Savšek leta 2015 v Markklebeergu postal evropski prvak, lani v Liptovskem Mikulašu pa ostal celo brez finala. "Pripravljen sem dobro, dobro sem vadil, se posvečal temu nastopu. Imam visoka pričakovanja, upam, da bo glava ostala mirna, saj ti pred domačim občinstvom srčni utrip malce naraste," pravi Savšek.

V ekipi bo imel ob sebi še Anžeta Berčiča in povratnika v konkurenco enosedov Luko Božiča, ki je lani veslal le v dvojcu, skupaj s Sašem Taljatom. Primorca bosta v Tacnu vnovič nastopila skupaj, s posebnim povabilom organizatorjev bo to bržkone njuna uradna poslovilna tekma.

"Celotno pripravljalno obdobje sem posvetil C1. Za C2 sva se odločila pozimi, ker je EP doma, da se lepo posloviva od navijačev. V tej disciplini sva dosegla veliko, sam pa imam pred sabo nove izzive v posamični konkurenci. Upam, da bo že zdaj v Tacnu lepo steklo," upa Božič, ki si želi v finale.

Pri kajakašicah bodo nastopile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak, pri kanuistkah pa Nina Bizjak, Alja Kozorog in Lea Novak.

"Pripravljena sem v redu. EP pa je posebna tekma, sploh ker je doma. Želja po dobrem izidu je velika, posebej ker mi ni uspelo na domačem SP 2010. Z dobrimi vožnjami mi lahko uspe dober rezultat, kar pomeni kolajno, ob optimalni vožnji tudi zlato. Seveda je nehvaležno napovedovati, ampak menim, da sem sposobna priti na stopničke," pravi Kragljeva.

Značke: kajak kanu, ep

Članki iz rubrike