Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tuji mediji: Živela zelena revolucija, zgodovinska pravica Slovenije, Srb uničil Srbijo

Deli na:
Tuji mediji: Živela zelena revolucija, zgodovinska pravica Slovenije, Srb uničil Srbijo

Foto: Fiba

Naslov evropskega košarkarskega prvaka, ki ga je v nedeljo v Istanbulu prvič v zgodovini osvojila Slovenija, je tudi v tujini požel kar nekaj pozornosti.

Enega bolj izvirnih naslovov so si omislili pri ruskem Sportu, kjer so velik del zaslug pripisali Luki Dončiću. Zatorej naslov: "Evangelij po Luki. Glavni 'vunderkind' svetovne košarke."

Večina ruskih medijev se je sicer seveda ukvarjala s porazom lastne vrste v tekmi za tretje mesto proti Špancem, iz finala pa sta poudarjeni dejstvi, da je Slovenija prvič prišla do naslova in da je izvrstni Goran Dragić postal najboljši igralec turnirja.

Pri francoskem L'Equipe so novico o slovenskem uspehu pospremili z besedami "Slovenija osvojila gral! Goran Dragić prinesel Sloveniji prvi evropski naslov." V tem uglednem francoskem časniku pišejo o neverjetni igri Dragića, "ki je s 35 točkami pokazal svoje mojstrstvo in rešetal srbsko obrambo". Prav tako so se dotaknili nadarjenega Dončića in Klemna Prepeliča, ključnega moža v ključnih trenutkih.

Italijanska Gazzetta dello Sport piše o zgodovinskem zlatu za Slovenijo in "super Dragiću". Italijani so poudarili, da je Slovenija prvič evropska prvakinja in prva država iz nekdanje Jugoslavije z zlatom. Finalno tekmo so ocenili kot zelo lepo. "V zaključku je Srbija padla po zaslugi Klemna Prepeliča, Jake Blažiča in Anthonyja Randolpha, medtem ko sta prva zvezdnika sedela na klopi. Dončić je bil poškodovan, Dragić pa utrujen po 35 minutah ter 35 točkah, sedmih skokih in treh podajah. Zmagala je čvrsta ekipa z dvema fenomenoma in številnimi dobrimi igralci ter zmagovalno dušo. Srbija je izgubila, a je igrala brez številnih zvezdnikov, tako da bo še imela čas za kakšen naslov. Slovanska šola nam je dala še en čudovit košarkarski večer."

Pri španski Marci so izpostavili, da sta Dragić in Dončić, ki igra za madridski Real, Slovenijo katapultirala na evropski prestol. Pri Asu so zmagoslavje Slovenije poimenovali: "Zelena revolucija: Dragić, Dončić in Slovenija prvaki." Izpostavili so predvsem "nepozabnega Dragića, ciklona v prvem polčasu", niso pa pozabili omeniti poškodbe Dončića, zanje 18-letno košarkarsko pošast, v tretji četrtini. Poudarili so tudi vodenje selektorja Igorja Kokoškova v zadnjih minutah, ko sta bila na klopi izčrpani Dragić in poškodovani Dončić in ko sta vajeti prevzela Prepelič in Randolph. "Slovenija, država dveh milijonov ljudi, je naredila zeleno revolucijo in je nova kraljica Evrope s hitro košarko."


Pri Mundu Deportivu pravijo, da si je Slovenija to zaslužila že zaradi zgodovine. "V vsem tem obstaja majhna zgodovinska pravica. Slovenija, država košarke, v svoji zgodovini nikoli ni dosegla medalje na tem celinskem prvenstvu in brez dvoma je strast Slovenije do tega športa zaslužila nekaj boljšega. To je dosegla, z veličino in z vsemi častmi."

Nemški Spiegel v naslovu izpostavlja "Slovenija je osvojila prvo zlato medaljo", v nadaljevanju pa predvsem učinek Dragića, a tudi nov neuspeh srbske vrste, ki se je pod vodstvom trenerja Bayerna Saše Đorđevića v kratkem času morala v finalu že tretjič zadovoljiti s srebrom.

Večina nemških medijev je obema ekipa namenila enako prostora, pri Sloveniji je bilo izpostavljeno dejstvo, da gre za senzacijo in naslov brez poraza, veliko pa je hvale na račun igre obeh moštev, pri čemer je pri Sloveniji poudarek na hitri igri, ki jo je kazala skozi vse prvenstvo. Noben od medijev ni mogel mimo najboljšega strelca tekme in najboljšega igralca prvenstva Dragića, pa tudi Alekseja Nikolića, ki igra za Bamberg. Na drugi strani pa je ob Đorđeviću v središču pozornosti še trojica srbskih reprezentantov, ki igrajo za münchenski Bayern Vladimir Lučić, Stevan Jović in Milan Mačvan. Podobno je v avstrijskih medijih, kjer je namesto igralcev iz nemške lige po večini izpostavljena poškodba "supertalenta" Luke Dončića v tretji četrtini.

Pri naših sosedih na Hrvaškem v Sportskih novostih pišejo o transu v Sloveniji in o tem, da se Srbi ne morejo sprijazniti s porazom ter da so sojenje ocenili za škandalozno. O tekmi pa: "Nor finale v norem ritmu: Slovenija na krilih fantastičnega Dragića zrušila Srbijo za naslov evropskega prvaka!" V Večernjem listu pravijo: "Dramatičen finale. Čudežni Dragić torpediral Srbe s 35 koši in popeljal Slovenijo do zlata!" Pri reškem Novem listu pa so vest o finalu evropskega prvenstva naslovili z: "Bravo, sosedi! Slovenski košarkarji osvojili zgodovinski naslov evropskih prvakov v košarki."

Na 24sata.hr so se malce spravili na Srbe, ki da so krivca za poraz našli v sodnikih. "Kdo pa bi bil kriv, če ne sodniki?! Srbi trdijo, da so jim ukradli zlato." Pohvalili so prekrasno košarko Slovenije in naslov brez poraza. Pri index.hr so - za Dragića - zapisali: "Srb uničil Srbijo. Do finala je vsak koš proslavil s tremi iztegnjenimi prsti (na srbski način, kot pravijo pri Inedxu), potem pa natrpal koše drugi domovini."

Goranu Dragiću so se poklonili tudi pri njegovem moštvu NBA Miami Heat. Na spletni strani nba.com je ob odprtju klubske strani na prvem mestu slovenska reprezentanca z zlatimi kolajnami in novica, da je Dragić osvojil zlato in naziv najboljšega košarkarja turnirja - MVP. Poln odzivov je tudi klubski profil na družbenem omrežju Facebook, na katerem so Dragića že pred dnevi presenetili soigralci, ki so se v podporo svojemu zvezdniku slikali z velikim slovenskim navijaškim napisom "Kdor ne skače ni Slovenec. Hej, hej, hej".