Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 27.09.2018 17:37:17

Ilka Štuhec tokrat na vodi

Ilka Štuhec
instagram
Ljubljanica bo v soboto prizorišče tradicionalne veslaške sprint regate, na kateri bo kot tekmovalka v konkurenci dvojcev nastopila tudi aktualna svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec. Regata bo ob Plečnikovem nabrežju med Prulskim mostom in izlivom Gradaščice s prvim startom ob 10. uri, so danes sporočili organizatorji.

Tekmovalni sistem regate bo kot običajno sestavljen iz predtekmovanj in finalnih dvobojev. V predtekmovanjih se vse posadke pomerijo v medsebojnih dvobojih na 300 m dolgi progi. Skupine in oznaka proge bodo določene z žrebom. Najhitrejša četverica iz predtekmovanj se v finalu pomeri v tekmi za prvo in tretje mesto.

Predtekmovanja osmercev bodo potekala v tekmi na čas na progi, dolgi okoli 1500 m. Čolni bodo startali z letečim startom, eden za drugim, v razmiku 30 sekund. Med veslanjem se mora počasnejši čoln umakniti hitrejšemu. Cilj predtekme bo na običajnem mestu ob Plečnikovem trnovskem pristanu.

Finala osmercev, torej tekme za končno 1., 3., 5., mesto, bo zatem na sprint regatni progi.

Tekma osmercev bo promocijske narave, tako da so za čim večjo množičnost prijave odprte tako za aktivne tekmovalce kot za rekreativce. Sestavljena bosta tudi dva kombinirana osmerca deklet. V tekmo ženskih osmercev lahko klubi prijavijo posamezne veslačice, ki imajo vsaj nekaj izkušenj z enostranskim dolgim veslom (riemen). Krmarje za tekmi osmercev lahko zagotovi organizator. Prijava na tekmi osmercev je odprta tudi za tuje klube.


Kot so sporočili iz štaba Ilke Štuhec, bo najuspešnejša slovenska alpska smučarka nastopila na sprint regati v dvojcu skupaj s članico njene ekipe Anjo Šešum, kineziologinjo, ki skrbi za njeno telesno pripravljenost. Mogoče pa se bo nato podala še v regato osmercev.

Štuhčevi, čeprav je vsem Slovenkam in Slovencem najbolj poznana kot zimska tekmovalka, alpska smučarka specialistka za hitri disciplini smuk in superveleslalom, veslanje ni tuje.

Veslanje je del njenih priprav oziroma treninga moči in vzdržljivosti. Pravzaprav je veslanje eden izmed ključnih elementov treninga Štuhčeve, ki skupaj s Šešumovo, nekdanjo veslačico, večkrat vesla na Dravi. Njena prva regata na Ljubljanici, čeprav ima tudi tekmovalni pridih, sodi v sklop priprav Mariborčanke na novo tekmovalno sezono v alpskem smučanju.

Štuhčeva je minulo olimpijsko sezono izpustila zaradi poškodbe kolena in operacije. Po daljšem premoru pa se bo tekmovalni karavani znova pridružila konec novembra oziroma v začetku decembra v kanadskem Lake Louisu, ko se bo sezona odprla tudi za smukačice in superveleslalomistke. Sezona svetovnega pokala se bo začela konec oktobra z veleslalomsko premiero v Söldnu.

Simpatična Štajerka, za katero so zelo uspešne enomesečne priprave na snegu v Južni Ameriki v Čilu, krasi poleg smučanja še nekaj talentov. Že od malih nog obožuje ples. Po poškodbi kolena je skočila na plesni parket in nastopila v oddaji Zvezde plešejo.

Značke: veslanje, sta

Članki iz rubrike