V Berlinu lov na svetovni rekord

Na štartu berlinskega maratona bodo vsi najboljši na čelu s Kenijcema Kipchogejem in Kipsangom ter Etiopijcem Bekelejem. 

Objavljeno
22. september 2017 13.41
J. P.
J. P.

Berlin - Prestižni nedeljski maraton v Berlinu obeta lov na svetovni rekord, saj pogled na seznam udeležencev razkriva, da bodo na štartu vsi najboljši na čelu s Kenijcema Eliudom Kipchogejem in Wilsonom Kipsangom ter Etiopijcem Keneniso Bekelejem, zraven bosta tudi nekdanji svetovni rekorder Patrick Makau in svetovni prvak izpred desetletja Luke Kibet. Pričakovati je lov za Kipchogejem, medtem ko je trenutno veljavno rekordno znamko s časom 2;02:57 pred tremi leti postavil njegov rojak Dennis Kimetto, poroča STA.

Kipchoge je zmagal na zadnjih sedmih od osmih maratonov, na katerih je nastopil, vključno z olimpijskim v Riu: »Vse do tik pred zdajci ne bom vedel, kako hitro se bom lotil teka, lahko pa napovem, da želim svetovni rekord. Pričakujem oster boj s Kipsangom in Bekelejem, vsi trije smo trenutno na vrhu maratona, toda zmagovalec le eden.« Hitri Kenijec je maja na dirkališču formule ena v Monzi magično mejo dveh ur zgrešil za pičlih 25 sekund, a njegov rekord ni bil priznan: »Videl sem, kaj je sposobno človeško telo in kako lahko premagujemo neverjetne telesne in psihične meje. Skoraj dve uri sem tekel v ritmu 2:50 na kilometer in tudi to mi bo v Berlinu pomagalo.«

Kipsang, ki je leta 2013 v Berlinu vpisal tedanji rekord s časom 2;03:23, je najavil, da tokrat načrtuje čas pod 2;02:20. V zadnjih dveh desetletjih so maratonci ravno v Berlinu kar sedemkrat popravili najboljšo znamko, zgodnje jesensko vreme namreč pomeni malo vetra in idealne temperature, hkrati je trasa ravninska in hitra. Nemški prireditelji sicer največje število nastopajočih, ki plačajo visoko štartnino, omejujejo z žrebom, tako da lahko tekmujejo zgolj povabljenci in izbranci, vseeno pa bo letos nastopilo rekordnih 43.852 tekačic in tekačev, tudi slovenskih. Zmagovalec lahko v žep pospravi več kot 100.000 evrov nagrade, odvisno pač od doseženega časa.