Članki

Slovenska kulturna dediščina prodana za 1,36 milijona evrov

Londonska dražbena hiša Christie's je prodala rokopis, ki je pomemben del slovenske kulturne dediščine
16.07.2014 11:30
Dopolnjeno: 16.07.2014 12:08
Čas branja: 4 min

Londonska hiša Christie's je za 1,36 milijonov evrov prodala rokopis, ki je bil nekoč last v Ljubljani rojenega botanika, zbiralca in kulturnega zgodovinarja Jožefa Erberga Kalasanca (1771 - 1842). Žig njegove knjižnice je na platnici rokopisa. Gre za misal, to je liturgična knjiga, v kateri so besedila maš za različna obdobja, piše Ana Jurc na spletne portalu RTV SLO. Gre za iluminiran rokopis na pergamentu, nastal je med letoma 1430 in 1435. Dal ga je narediti oglejski patriarh, medtem ko je bil v izgnanstvu na Dunaju. Rokopis je okrasil znameniti knjižni slikar z Dunaja, delal je tudi za cesarski dvor Albrehta V..

lot-11-Missal.1405503215.jpg.o.600px.jpg
Misal, ki je bil v lasti v Ljubljani rojenega Jožefa Erberga Kalasanca, je danes prodala dražbena hiša Christies, v kateri so sprva ocenjevali, da bi lahko bil prodan za okoli milijon evrov.

Smo izgubili še en del svoje dediščine?

»Če potegnemo črto, lahko rečem, da tako odličnega spomenika, ki je vezan na našo preteklost in naše kraje do zdaj še ni bilo na dražbi,« opozarja Nataša Golob, umetnostna zgodovinarka in strokovnjakinja za srednjeveško umetnost. »Ogromno rokopisov je bilo prodanih v ZDA in Nemčijo, boljšega od tega pa ne. Nas pa lahko iz tega sedanjega dogajanja zanima samo to, ali se bomo naučili, da moramo svojo intelektualno in umetnostno dediščino spoštovati.«

Veliko zanimanja za rokopis med dražitelji

Rokopis, za katerega je bilo veliko zanimanja že pred dražbo, je kupil zasebni zbiralec iz Evrope, licitiral je preko telefona, sporočajo iz Christie's-a, drugih informacij o kupcu niso mogli razkriti. »Gre sicer za avstrijski rokopis, ki pa je pomemben tudi za Slovence, saj ga je dal narediti oglejski patriarh, medtem ko je bil v izgnanstvu na Dunaju. Morda prav zaradi tega, ker gre za avstrijski rokopis pristojni pri vas morda niso ocenili, da je tako pomemben za vašo kulturo. Vsekakor je zanimiv za Avstrijce,« pojasnjuje Eugenio Donadoni, strokovnjak pri Christie's za knjige in rokopise.

Zakaj je rokopis toliko vreden?

»V rokopisu so zgodovinske notice, ki se vežejo na naše ozemlje, je bil v zbirki Jožefa Erberga Kalasanca, ki ga je uporabljal, ko je pisal zgodovinski pregled o kulturi in politični zgodovini Dežele Kranjske, ki ji je pripadal. Tukaj gre za sled, ki jo knjiga pusti, ki jo knjiga pusti v svojem nadaljnjem življenju. Mi izgubljamo svoje knjižnice že stoletja, izgubili smo knjižnice celjskih grofov, v času protireformacije se je izselilo ogromno meščanskih družin, ki so s sabo odnesle knjige, ogromno smo izgubili pred in po drugi svetovni vojni. Knjige ki so svoje čase bile tukaj, so bolj ali manj direktno vplivale na intelektualno in umetnostno življenje pri nas. S tega stališča je ta rokopis pomemben za nas.« Ob tem Golobova še poudarja, da že sama cena, ki jo je Christie's postavil, precej pove o tem, kakšno vrednost ima ta rokopis tudi sicer.

V Narodni galeriji o dražbi obveščeni včeraj

Christie's je o dražbi obvestil Narodno galerijo. "Informacijo smo dobili včeraj, tako da je bilo prepozno da bi karkoli naredili, sploh če gledamo, kakšna je cenitev. O tem smo obvestili Narodno univerzitetno knjižnico zaradi njihove evidence, kulturnega ministrstva pa ne, saj vemo, da je njihova vreča prazna," pojasnjuje Andrej Smrekar iz Narodne galerije. "Če bi bile kakršnekoli možnosti, bi predmet skušali zadržati. A treba je tehtati situacijo, težave, v katerih je naša država." A kljub temu, Golobova ocenjuje, da smo s tem rokopismo, izgubili še en pomemben del naše kulturne dediščine. "Žal mi je, da bo to po vsej verjetnosti izgubljeno za nas. Želim si, da bi lahko kdo pri nas to kupil, da pride predmet spet k nam, ampak na žalost ne vidim danes nekoga, ki bi tako hitro denar položil," še pravi Smrekar.

Škrabec: To bi morali vzeti kot priložnost, ne tragedijo

»Prepričan sem, da s to prodajo ni nič izgubljeno. Lahko smo pravzaprav počaščeni, da je nekoga to delo pritegnilo in da je bil pripravljen toliko investirati vanj. Mislim, da je ta odkup odlično osvetlil vrednosti naše umetnostne dediščine in da se je povečal pomen še marsikateremu drugemu umetnostnemu dokumentu. Sicer pa se lahko retorično vprašamo, le koliko del Maneta in Moneta in Cezanna hrani Francija,« pravi Janez Škrabec, solastnik in direktor Rika, ki je sicer tudi sam zbiralec umetnin. »Če si želimo res ta rokopis, lahko ponudimo novemu lastniku, da ga hranimo v nacionalni ustanovi, da naredimo njegov faksimile... in da iz njegovega nakupa ustvarimo zgodbo, neko dodano vrednost. Vsekakor bi morali ta odkup spromovirati, na to gledati kot na priložnost in ne kot na tragedijo.«

Ob tem Škrabec še dodaja, da sam v takšen nakup ne bi šel, bi pa svetoval tistemu, ki bi želel toliko investirati, da usmeri svojo pozornost tudi v podporo mladih, sodobnih umetnikov. »Podpirati mlade ustvarjalce se mi zdi bolj pomembno. Na ta način jim bistveno izboljšamo pogoje eksistence in z njo povezanega ustvarjalnega delovanja. To se mi zdi bolj vitalnega pomena, kot morda hraniti tak, sicer izjemen dokument, v nekem muzeju. Nikakor ne bi rad zmanjšal njegove vrednosti, vendar sočasna umetniška ustvarjalnost je preveč podhranjena, da bi bili lahko imuni na to.« Škrabec je sicer zbiralec slovenske likovne umetnosti: »Dražb ne spremljam, smo pa zbiralci slovenske moderne in sodobne likovne umetnosti. Namesto klasikov je treba podpirati sodobne avtorje, treba je podpirate nove Jakopiče. In če pomislim, kako zadovoljen bi bil sodoben slovenski umetnik, če bi kakšen tuj zbiratelj pokazal zbirateljski interes zanj!«

Sistematičnega spremljanja ni

Odgovore ministrstva, ali ima Slovenija urejeno spremljanje tovrstnih zadev, sicer še čakamo, a kot je očitno iz tega primera, prepuščamo usodo naše kulturne dediščine obveščanju oziroma naključnim ugotovitvam. »Ali se bomo zavzeli, da ohranimo našo kulturno dediščino, mora biti konsenz na nacionalni ravni. Sistematično bi bilo treba spremljati dražbe in vse informacijske kanale, tudi prodajalce umetnin, to bi bila ena od domačih nalog. Nekdo bi se moral posvetiti temu detektivskemu delu, za katerega je potrebnega veliko znanja, pa tudi denarja,« je prepričana Nataša Golob.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

FINANCE
Manager
Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću
Manager
iz prestolnic
ManagerVildana Selimbegović Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću

Na začetku aprila smo se spominjali odpora v devetdesetih letih, obdobja, v katerem je umrlo 11.541 prebivalcev kotline.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Veliko se govori o Nvidi, marsikdo pa se sprašuje, zakaj

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 4

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda
OGLAS
Finance
Finance PR Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda (OGLAS)

Izdali so tudi svojo drugo knjigo, ki predstavlja prodajni model, ki sicer temelji na raziskavi prodajalcev v turistični dejavnosti, a ga je mogoče uporabiti tudi za prodajo drugih storitev.