Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
8.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Cannes Liffe Pablo Larrain Pablo Neruda čilski film biografski film televizija film Telekom Slovenije DKino

Torek, 12. 9. 2017, 8.42

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Neruda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Neruda

Duhovita, energična in nekoliko nadrealistična "antibiografija" s pridihom filma noir, v kateri je Pablo Larraín (Ne!, Klub, Jackie) zajel duh in osebnost velikega čilskega poeta in politika Pabla Nerude. Nominiranec za zlati globus in čilski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

Čile, Španija, Francija, Argentina/2016/103 min.
Režija: Pablo Larraín
Igrajo: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán, Diego Muñoz, Pablo Derqui, Marcelo Alonso
Žanr: Biografska kriminalna drama
Ocena IMDb: 7,1/10 │ Rotten Tomatoes: 94 %

Ko hladna vojna doseže Čile, predsednik Videla obrne hrbet komunističnim kolegom. Pablo Neruda – pesnik, senator, predani komunist in nepoboljšljivi hedonist – predsednika javno okrivi izdaje in si prisluži obtožnico.

Nerudi ne preostane drugega, kot da se z ženo Delio poda na beg. Za petami pa jima je zagrizeni policijski inšpektor Oscar Peluchonneau – skrivnosten in zelo nezanesljiv pripovedovalec te zgodbe.



"Film Neruda nam pomeni lažno biografijo. Je filmska biografija, ki to ni, ker nismo resno jemali naloge ustvarjanja pesnikovega portreta, ker je to preprosto nemogoče.

Zato smo se odločili zasnovati film iz izmišljenih in igrivih prvin. Tako smo občinstvu omogočili, da deli pesnikov zanos v njegovih pesmih, njegovem spominu in komunistični ideologiji hladne vojne." Pablo Larraín, režiser filma


Neruda | Foto:


"'Svojo pot moramo sanjati,' je nekoč zapisal Neruda in prav očarljivo je srečati biografsko dramo, ki ta navedek, raje kot da bi ga položila v usta protagonista, uporabi kot estetsko vodilo in filozofski princip." Justin Chang, Los Angeles Times


"'Pesnik rad verjame, da je svet nekaj, kar si je zamislil sam,' je stavek, ki podeli verodostojnost ideji, da je Larraín z Nerudo ustvaril film, ki v prvi vrsti na abstrakten način prikliče srž svojega naslovnega lika.

Privilegij je biti priča veličastni predstavi, v kateri en velik mož interpretira drugega in pri tem ustvari podžanr magičnega realizma: poetični realizem." Sophie Monks Kaufman, Little White Lies


"Izjemno izvirna raziskava ločnice med resnico in fikcijo." David Rooney, The Hollywood Reporter


"Film vsebuje tisti občutek za dobo in zgodovinske like, ki ga od Larraína pričakujemo, a tokrat v službi inteligentnega, vizualno osupljivega premisleka o vrzelih med človekom in persono, zgodovino in legendo." Kieron Corless, Sight & Sound


Neruda | Foto:


Zanimivosti:

Pablo Neruda (1904–1973) je bil čilski pesnik in politik. Leta 1927 je vstopil v diplomacijo in se pogosto selil po svetu. Kot zaprisežen levičar se je leta 1945 pridružil čilski komunistični partiji.

Film se osredotoča na leto 1948, ko je bila komunistična partija preganjana, Neruda pa je bil prisiljen z družino ponovno zapustiti Čile. Vrnil se je leta 1952, ko je vlada umaknila narok za pregon levičarskih pisateljev in politikov.

Naslednjih 21 let je bilo za Nerudo izjemno pesniško produktivnih. Uveljavil se je kot eden najpomembnejših pesnikov 20.  stoletja in leta 1971 za svoje delo prejel tudi Nobelovo nagrado.

Napovednik filma Neruda:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.


Ne spreglejte