Šport
24 ogledov

''Fantje imajo srce, znanje, vse''

Slovenija Danska Vojens kvalifikacije olimpijske igre turnir HZS/Drago Cvetanovič
Začetek februarja 2013 je postavil nove mejnike slovenskega hokeja. Tisto, kar je bila dolga leta tiha ali neuresničena želja generacij slovenskih hokejistov, se je prvič v samostojni zgodovini tudi uresničilo: Slovenija bo čez leto dni v odlični družbi 11 močnih ekip nastopila na olimpijskih igrah.

Selektor Matjaž Kopitar in njegovih 23 igralcev so v Vojensu na Danskem poskrbeli za pravi hokejski praznik. Kraj, ki so ga ljubitelji športa doslej bolj poznali po speedwayskih dirkah, bo zdaj dobil častno mesto v slovenski hokejski zgodovini. Seznam olimpijskih udeležencev je naslednji: v skupini A bodo Rusija, Slovaška, ZDA in Slovenija, v skupini B Finska, Kanada, Norveška in Avstrija ter v skupini C Češka, Švedska, Švica in Latvija. Za Slovenijo bo olimpijski nastop prvi v samostojni zgodovini, slovenski hokejisti pa so na turnirju v znamenju petih krogov nazadnje nastopili zdaj že precej oddaljenega leta 1984, tedaj še za skupno jugoslovansko reprezentanco na domačih igrah v Sarajevu.

Čeprav je bilo po tekmovalni plati v Vojensu vsega konec že v petek pozno zvečer, kar je bil velik šok za favorizirane Beloruse in domačine Dance, je slovenski selektor vztrajal, da je treba odigrati resno in odgovorno do konca. Za zmago proti Ukrajini v nedeljo je bilo dovolj deset minut odlične igre na začetku, potem pa so tudi Slovenci nekoliko popustili, vseeno pa tekmo brez težav pripeljali do zanesljive zmage. "Lepo je, da turnir končaš tako, kot je treba. Po vseh trenutkih, skozi katere smo šli, ko si psihološko izpraznjen, se je težko zbrati za takšno tekmo. A fantje so se zbrali, odigrali zelo pametno in ne najdem besed. Tako kot se spodobi za zmagovalce, smo končali turnir," je bil zadovoljen Kopitar.

Kopitar kljub evforiji ostaja zbran

Belorusija Slovenija Vojens kvalifikacije za olimpijske igre Rodman Pretnar Kran | Avtor: HZS/Drago Cvetanovič HZS/Drago Cvetanovič
Pred zadnjo tekmo je tako imel selektor tudi priložnost za razmislek o tem, kaj je s svojimi hokejisti dosegel. Igralci sami so še dan po tekmi zbirali misli in poudarjali, da se sploh še ne zavedajo, kako velik uspeh so dosegli. Kopitar pa tudi tokrat ni podlegel evforiji in je ostal hladno zbran: "Seveda je to velika stvar za reprezentanco, hokej, za Slovenijo kot narod. Tudi drugi športi in športniki so dvignili letvico precej visoko in če želiš biti na pravi ravni, moraš biti uspešen. Sem vesel in upam, da se bo ta zgodba še nadaljevala. Bo pa težko, vsi so kakovostni in treba se je dokazovati za vsako tekmovanje."

Sobotni počitek = prava odločitev!

Kopitar je svojim igralcem po napornem petku namenil nekoliko bolj sproščeno soboto, kar se je izkazalo za pravi recept: "Po tistem petkovem emocionalnem večeru sem jih pustil pri miru, imeli smo sproščen dan, bilo je v redu, da smo malo pozabili na te stvari. Na sestanku pred tekmo z Ukrajino pa sem povedal določene stvari. Moram reči, da sem zelo pozitivno presenečen. Kar so ponudili Ukrajinci, smo izkoristili in tekmo pripeljali do konca. Lani v Stožicah je bil z njimi drugačen naboj, ta tekma ni bila pravi pokazatelj, me pa veseli naš pristop, naše delo in če potegnemo črto, je to to."

Navijače in zunanje opazovalce je najbolj navdušil pristop v slovenski ekipi. Akterji na ledu so res delovali kot pravo moštvo, si pomagali, dihali eden za drugega, s požrtvovalnostjo premagovali tudi kakšno napako, vse skupaj pa je nazadnje prineslo veliko slavje. Te lastnosti hokejistov so najbolj razveselile tudi selektorja: "Cilje si moraš postaviti visoke, ampak treba je biti realen. Ne bi bil konec sveta, če se mi tja ne bi uvrstili, ker sta ti dve reprezentanci bistveno višje rangirani. Ampak mi smo imeli svoje račune. Včasih se vse stvari obrnejo v tvojo korist, včasih pa nič. Vesel sem, da smo to naredili, to je velika stvar in ta reprezentanca ima vse: fantje imajo srce, imajo znanje, imajo vse ... meni je v veliko veselje delati z njimi. Ko so naloge razdeljene, se ve, kaj se od koga pričakuje. Ni nobenih težav, prav zanimivo jih je gledati in vem, da bo tako tudi naprej."

Slovenija Ukrajina Vojens kvalifikacije za OI olimpijske igre | Avtor: HZS/Drago Cvetanovič HZS/Drago Cvetanovič

Pred Sočijem še svetovno prvenstvo

A medtem ko so ljubitelji hokeja v domovini še slavili uvrstitev v Soči in v nedeljo kljub pozni večerni uri svoje junake v lepem številu pričakali tudi na brniškem letališču, je Kopitar misli že usmeril v bolj bližnjo prihodnost, ne le v Soči 2014. Slovenijo namreč že čez tri mesece čaka svetovno prvenstvo elitne skupine na Švedskem, na katerem bodo Slovenci prvič igrali po novem sistemu, kjer ni več skupine za obstanek, pač pa sedem zahtevnih tekem v predtekmovanju. "Če sem povsem iskren, sem začel o prvenstvu razmišljati že v petek po tekmi z Dansko. Za vse nas bo to velik izziv, čakajo nas še težje tekme. A vse to je tudi nekakšen klic in mi se moramo tega lotiti profesionalno," pravi Kopitar.

Način dela bo podoben kot v prejšnji sezoni, ko je Kopitar že zgodaj začel priprave z igralci, ki so že končali klubske sezone. Pred SP bo imela Slovenija še sedem pripravljalnih tekem in Kopitar je prepričan, da bodo risi v začetku maja na Švedskem povsem nared za nove izzive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.