Napoli bi napadel tudi Guardiolo

Derbi večera v ligi prvakov: Ronaldo in Kane letos izenačena pri 43 golih.

Objavljeno
17. oktober 2017 01.17
FBL-EUR-C1-TOTTENHAM-TRAINING
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Torek prinaša zgodovinsko tekmo za Štajerce, tudi Liverpool bo, ne nazadnje, po legendarnem Bežigradu spoznal še drugi kultni štadion v Sloveniji. Pozornost svetovne javnosti bo vendarle usmerjena v Manchester, kjer se bosta sešla kluba, ki igrata najlepši nogomet, in Madrid, kjer se bosta merila fantastična Cristiano Ronaldo in Harry Kane. 

Drevi bomo spremljali številne dvoboje, v katerih se bosta po dva kluba merila prvič. Maribor, Moskva, Rotterdam, Leipzig, Monte Carlo in Nikozija bodo prizorišča, na katerih se bo spoznalo dvanajst klubov, zato bi lahko mnogi pomislili, da gre za evropski projekt izmenjave študentov Erasmus, ne pa za spopad milijonarjev, tako povezovalno vlogo bo imel nogomet.

Le na dveh štadionih se bosta sešla znanca in prav tam bo najbolj spektakularno. Na mestnem štadionu v Manchestru bosta igrala ManCity in Napoli, vodilna kluba angleškega in italijanskega prvenstva, ki meljeta vse pred seboj. V Madridu bo gostoval Tottenham, ko bo šlo za dvoboj odličnih napadalcev Cristiana Ronalda in Harryja Kana.

Najtežje pričakovan je odgovor na vprašanje »kako zrel je zares Napoli«, ki blesti pod vodstvom inovatorja Maurizia Sarrija, 58-letnega trenerja, za katerega so pred dvema letoma vedeli le sodelavci v njegovih prejšnjih klubih. Neapeljčani niso prodali niti enega nosilca igre, Sarri računa na enako enajsterico kot v minuli sezoni, moštvo je uigrano kot najboljši obiralci paradižnikov v Kampaniji, dejansko je v prvih osmih kolih serie A delovalo zastrašujoče. Napoli je prvič v zgodovini kluba v isti sezoni zmagal na obeh gostovanjih v Rimu, potem ko je premagal tako Lazio kot nazadnje Romo, njegovi navijači upravičeno pogledujejo proti letoma 1987 in 1990, ko jih je z dvema »scudettoma« osrečil legendarni Diego Maradona.

Podobno velja za ManCity, ki še nikdar ni igral učinkovito kot s trenerskim magom Pepom Guardiolo, nemara lahko City ustavi le mestni rival United. Drevišnja tekmeca res blestita, City vodi v premier league z razliko v golih 29:4, stoodstotni Neapeljčani (24 točk po 8 kolih) v serie A z razmerjem 26:5. Ni dvoma, da pripada vloga favorita 600 milijonov evrov vredni zasedbi Guardiole, ki naj bi krenil nad Italijane v postavitvi 4-1-4-1 (Sterling, De Bruyne, Silva, Sane; Gabriel Jesus), toda Napoli (4-3-3) s triom vezistov Hamšik-Jorginho-Allan in napadalno navezo Insigne-Mertens-Callejon je včeraj pristal na Otoku brez bele zastave. Gostje bodo uživali tudi podporo najmanj 3000 rojakov izpod Vezuva.

Pod drobnogledom bosta prijatelja Kevin De Bruyne in Dries Mertens, neločljiv par na slehernem zboru reprezentance Belgije. De Bruyne sodi med najboljše v premier league, kar je potrdil celo Guardiola, ki je vodil tudi velemojstre à la Messi, Xavi in Iniesta. Tudi Mertens, nekoč soigralec Tima Matavža, igra pri 30 letih svoj najboljši nogomet, v tej sezoni je zbral že 9 golov in 5 asistenc.

Dvoboj največjih razsežnosti bomo spremljali v Madridu. Cristiano Ronaldo in Harry Kane sta v letu 2017 zabila po 43 golov – prvi v 46 tekmah za Real in Portugalsko, drugi v 38 tekmah za Tottenham in Anglijo –, neposredno bi lahko odločila derbi za prvo mesto v skupini H, kjer sta Borussia in Apoel še brez točke.

Kar nekako v ozadju večinske pozornosti bo Leipzig gostil Porto, kar bo (pred)zadnja priložnost Nemcev za realen napad na februarsko osmino finala lige prvakov. Kevin Kampl je bil med najvidnejšimi arhitekti sobotne Leipzigove zmage v Dortmundu, kljub temu naj bi jutri začel na klopi.