Svetišča nad grobom preroka Jone v Mosulu ni več

Skrajneži Islamske države so mošejo, zgrajeno nad domnevnim grobom preroka Jone, zravnali s tlemi.

Objavljeno
25. julij 2014 14.55
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V severnoiraškem mestu Mosul, ki so ga junija zasedli pripadniki skrajne skupine Islamska država (prej znane kot ISIL – Islamska država Iraka in Levanta), so včeraj eno tamkajšnjih najpomembnejših mošej, pomembno tudi za krščansko tradicijo, povsem zravnali s tlemi.

Namreč mošejo na domnevnem grobu Junusa iz Korana, ki ga tudi krščanski svet časti kot biblijskega preroka Jono, tistega, ki je, zatem ko ga je pogoltnila ogromna riba, v njenem trebuhu preživel tri dni in se naposled rešil, kar kristjanom predstavlja prispodobo in napoved Kristusovega vstajenja, odrešitev človeka ter celotnega človeštva. Kot starozavezni prerok je pomemben tudi za židovsko vero.

Nova oblast v Mosulu je po pisanju AFP, ki se sklicuje na anonimne priče dogodka, za rušitev mošeje potrebovala le eno uro. Porušili so jo z eksplozivom, pri čemer so se samega uničevanja prerokovega groba lotili že pred tedni.

»Najprej so v svetišču prekinili molitev prisotnih, zatem so namestili eksploziv in ga razstrelili pred očmi mnogih ljudi,« je izjavil eden izmed prisotnih.

Nova oblast je v Mosulu, ki je zrasel v neposredni bližini starodavnih Niniv, nekoč prestolnice Asircev ob reki Tigris, pa tudi v njegovi okolici zrušila ali poškodovala že na desetine svetišč, izgubo Jonovega pa označujejo kot najbolj tragično doslej.

Pripadniki Islamske države sicer želijo območje, ki so ga zasedli, spremeniti v približek tistemu, za kar si sami predstavljajo, da je v zgodnjem srednjem veku veljalo za zgodnji islam. Kdor se ne pridruži njihovi različici islama, je heretik in tudi Junusovo mošejo so zravnali s tlemi kot »neislamsko«.