Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
8.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

Viasat History Telekom Slovenije televizija zgodovina dokumentarna serija dokumentarec

Sreda, 29. 3. 2017, 8.17

6 let, 6 mesecev

APRILSKI VRHUNCI NA VIASAT HISTORY

Pridružite se Napoleonovi odpravi in pokukajte v kraljevo spalnico

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
Aprilski vrhunci na Viasat History

Preverite, katere zanimive dokumentarne vsebine si boste aprila lahko ogledali na kanalu Viasat History.


Kraljeve skrivnosti z Lucy Worsley

Redkokatera oblačila pritegnejo toliko pozornosti kot tista, ki jih nosi kraljeva družina, a tokrat ne gre za sodobno obsedenost pod navdihom paparacev.

V Zgodbah iz kraljeve garderobe glavna kuratorka pri Historic Royal Palaces dr. Lucy Worsley razkriva, kako so se najuspešnejši britanski monarhi že od nekdaj zavedali pomembnosti in močnega sporočila, ki so ga njihove garderobe ponesle v zunanji svet.

Fotogalerija
1 / 6

V Zgodbah iz kraljeve spalnice pa dr. Worsleyjeva skoči v posteljo z nekdanjimi monarhi, da bi odkrila njihove največje skrivnosti za zaprtimi vrati

Lucy razkrije, da naša obsedenost s kraljevimi spalnicami, rojstvi in nasledstvi ni nič novega. Pravzaprav vzponi in padci njihovih veličastnih spalnic odražajo spreminjajočo se usodo monarhije.

Ob torkih od 4. aprila ob 22.05.

Mušketirji (2. sezona)

Mušketirji se vračajo v osupljivi drugi sezoni, ki na male zaslone prinaša še več navdušenja, akcije in dogodivščin kot prva. Poleg dolžnosti varovanja kralja, ki so se ji zavezali s prisego, mušketirji prestajajo osebne preizkušnje.

Fotogalerija
1 / 5

D'Artagnan se bori z nepremostljivimi ovirami, da bi končno osvojil srce Constance, medtem pa se Athos spopada s čedalje večjim vplivom kraljice. Za spretnega, duhovitega Porthosa prihod starega očetovega prijatelja pomeni, da se mora sprijazniti z bolečo preteklostjo. Aramisova strastna ljubezen do Anne se znajde na preizkušnji, ko je prisiljen izbirati med dolžnostjo in ljubeznijo.

Mušketirji nam na slikovit način pričarajo temačno realnost Pariza v 17. stoletju. Produkcija je vizualno osupljiva in polna inovacij, saj je režiser le še gradil na uspehu prve sezone.

Od ponedeljka, 17. aprila, ob 11.20.

Vojna, ki je spremenila svet

Ko je leta 1931 Japonska napadla Mandžurijo, je Kitajska veljala za nestabilno republiko. Večjemu delu države so vladali vojaški poveljniki, gibanje komunistične partije je bilo še v povojih, Mao Cetung, tedaj še neznani sin hunanskega kmeta, pa je opravljal delo pomočnika v knjižnici.

Fotogalerija
1 / 3

Do leta 1945, ko je bila Japonska poražena, se je Mao povzpel na vrh komunistične partije, ki je bila pripravljena zavzeti oblast. Nova Kitajska je spremenila svet, njeno rojstvo pa je omogočila prav vojna proti Japonski.

Serija prikazuje, kako se je to zgodilo – skozi prizmo odpora proti japonski agresiji in vzporedne zgodovine vzpona predsednika Mao Cetunga ter komunistične partije. Zgodba predstavlja začetke "nove Kitajske".

Za razumevanje sodobne Kitajske in njenih odnosov s sosednjimi državami ter svetom je namreč nujno poznavanje dogodkov med vojno, ki je spremenila svet.

Ob ponedeljkih od 3. aprila ob 21.55.

Napoleonov pohod na Egipt

Predstavljamo analizo tri leta trajajoče vojne v deželi faraonov skozi oči dveh mladih znanstvenikov, Villersa in Jolloisa.

Leta 1798 je velika armada odplula iz francoskega pristanišča Toulon na skrivnostno vojaško odpravo. 40 tisoč vojakov in 10 tisoč mornarjev je spremljalo 167 učenjakov, večina izredno mladih, ki jih je vpoklical takrat 29-letni general Napoleon Bonaparte.

Fotogalerija
1 / 7

Končni cilj jim razkrili šele teden dni pred odhodom: Egipt, dežela faraonov, ki je burila domišljijo razsvetljenske Evrope, še zlasti njenih učenjakov. Francoski direktorij je ukazal Napoleonu s trajno okupacijo Egipta ogroziti britanske kolonije v Zahodni Indiji. Toda misija je bila polna presenečenj.

Dokumentarna drama opisuje neverjetne dogodivščine na edinstveni odpravi, ki so jo zaznamovali kulturni šok, razhajanje interesov med vojaškimi in znanstvenimi skupnostmi, epske bitke z Mameluki in Osmani, ljudske vstaje in izbruhi kuge.

Čeprav se je odprava končala z bolečim vojaškim porazom, je ostala zapisana kot velik znanstveni dosežek, saj je začrtala rojstvo nove znanosti – egiptologije.

Ob sredah od 19. aprila ob 21. uri.

Napovednik dokumentarne serije Napoleonov pohod na Egipt:

Kanal Viasat History boste uporabniki televizije Telekoma Slovenije našli na programskem mestu 106*, natančen TV-spored kanala pa vas čaka tukaj.

 *Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte