Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2018,
13.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Četrtek, 18. 1. 2018, 13.50

6 let, 3 mesece

Po kolmanu, peganu, dimicu še bertoncelj

Slovenski telovadec oče prvine, ki bo zapisana v zgodovino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Sašo Bertoncelj | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po več letih prizadevanj je gimnastična prvina bertoncelj, ki jo sicer že deset let izvaja slovenski telovadec na konju z ročaji Sašo Bertoncelj, tudi uradno sprejeta. "Za potrditev sem izvedel iz najnovejšega pravilnika za ocenjevanje Mednarodne gimnastične zveze," je potrdil "konjenik" iz Škofje Loke.

To je že četrta gimnastična prvina, ki je dobila ime po slovenskem telovadcu. Svojo prvino so v preteklosti že dobili Lojze Kolman, Aljaž Pegan in Alen Dimic (kolman, pegan in dimic), zdaj je med nesmrtnimi še Bertoncelj.

Bertoncljev trener je Sebastijan Piletič, selektor slovenske moške reprezentance v športni gimnastiki. | Foto: Vid Ponikvar Bertoncljev trener je Sebastijan Piletič, selektor slovenske moške reprezentance v športni gimnastiki. Foto: Vid Ponikvar

"Gre za prvino, ki jo izvajam že od leta 2008, a je s trenerjem Sebastijanom Piletičem nisva prijavila kot mojo lastno prvino. To se je zgodilo šele pred tremi leti, pa so potem vodilni na mednarodni gimnastični zvezi nanjo nekoliko pozabili, nato pa so jo konec lanskega leta končno tudi uradno potrdili. Za to sem izvedel ob prebiranju najnovejšega pravilnika, ki velja od 16. januarja 2018, niso pa me posebej obvestili," je pojasnil Bertoncelj, že vrsto let prvo slovenske ime na konju z ročaji.

Zapuščina, ki bo več kot zgolj rezultati

Občutki? "Lepo je, občutek imam, da sem nekaj pustil v gimnastiki, in tudi ko bom končal kariero, bo za menoj ostalo nekaj več kot zgolj rezultati. Vsak, ki bo pregledoval pravilnik, bo našel tudi bertonclja. Dobro se počutim ob tem," je zadovoljen 33-letni Škofjeločan, ki se sredi februarja z dobrimi občutki in odlično pripravljenostjo ("Ne vem, kdaj sem bil v tem obdobju tako dobro pripravljen.") podaja v novo sezono svetovnega pokala v gimnastiki, v kateri bo več vrhuncev.

Poleg evropskega in svetovnega prvenstva ter sredozemskih iger telovadce novembra čaka tudi prva kvalifikacijska tekma za uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

Sašo Bertoncelj med vajo, s katero je zmagal na tekmi za SP v Osijeku.

Element bertoncelj je tretji element med vajo, ki ga Bertoncelj začne na dveh ročajih in konča na enem.

Prvina bertoncelj je dokaj zahtevna prvina, povezana predvsem z dobro gibljivostjo roke, ocenjuje slovenski telovadec, ki večino časa trenira v Gimnastičnem centru Ljubljana in domači dvorani v Škofji Loki. V svetovnem pokalu jo izvaja samo njen idejni in izvedbeni oče, torej Bertoncelj, sicer tudi oče 16-mesečnega Jana, ki se mu občasno pridruži na treningu in razbremeni resnobno atmosfero.

S sinom Janom na treningu:

Kako je videti element bertoncelj?

Element bertoncelj (ocenjen s težavnostjo C) je sestavljen iz obrata na eni roki za 270 stopinj z zaključkom na enem ročaju. Gre za element, ki je soroden elementu shon, ta se konča na obeh ročajih, je pojasnil Bertoncelj.

Ne spreglejte