Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
0 19.01.2018 18:15:31

Tande v prepričljivem vodstvu, Prevc se je poslovil od naslova

Reuters
Po prvem dnevu in dveh serijah svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu z lepo prednostjo vodi Norvežan Daniel Andre Tande. S skokoma 212 in 227 metrov je za 10,9 točke pred povratnikom na tekme Nemca Richarda Freitaga, tretji je z zaostankom 17,8 točke vodilni v svetovnem pokalu Poljak Kamil Stoch.

Tande je že v kvalifikacijah napovedal boj za zmago, ko je s 238,5 m za pol metra izboljšal rekord letalnice Heinija Klopferja, ki ga je imel Nemec Andreas Wellinger. Nato je vodil že po prvi seriji. Drugi je bil Nemec Richard Freitag, tretji pa Poljak Kamil Stoch.

Tak je bil vrstni red na prvih treh mestih tudi po drugi seriji. Tande si je s skokoma 212 in 227 m priboril 10,9 točke prednosti pred Freitagom, ki nastopa prvič po padcu na novoletni turneji. Stoch, vodilni v svetovnem pokalu in dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija 2014, za prvim mestom zaostaja 17,8 točke, četrti je svetovni rekorder Avstrijec Stefan Kraft, ki pa ima že 37,3 točke zaostanka.

Peter Prevc je po prvi seriji na četrtem mestu za Tandejem zaostajal le za 4,5 točke, v drugi seriji pa je padel na sedmo mesto. Po 222,5 metra dolgem prvem poletu v drugem ni presegel 200 m (199 m), čeprav je imel kar dobre razmere za polet. Povsem drugačne sta imela preostala Slovenca, ki sta bila po prvi seriji med deseterico. Anže Semenič je v drugi seriji s sedmega padel na 13. mesto in za Tandejem zaostaja 71,2 točke, Jernej Damjan pa je z osmega nazadoval na 16. mesto.

Domen Prevc je po prvem dnevu na 23. mestu, Tilen Bartol pa je z 39. mestom zaključil tekmovanje že po prvi seriji. Kljub temu se slovenski trener Goran Janus še ni odločil, kdo bo skakal na ekipni tekmi, trojica Peter Prevc, Damjan in Semenič je že znana, četrtega pa bo dal dvoboj med Prevcem in Bartolom v soboto. Janus je namreč prosil vodjo skakalnih tekmovanj Mednarodne smučarske zveze Walterja Hoferja, da Bartol drugi dan prvenstva nastopi kot predskakalec, ter dobil zeleno luč. Janus se je že poslovil od možnosti za odličje na posamični tekmi, za ekipno tekmo pa manjka četrti letalec z možnostjo poletov krepko prek 200 m, da bi se Slovenija vpletla v troboj z Norveško, Nemčijo in Poljsko.

"Po prvi seriji nam je dobro kazalo, žal pa sta Semenič in Damjan v drugi 'padla v luknjo', kar se vetra tiče. Peter Prevc je bil v drugi seriji malo prezgoden pri odskoku in je zmanjkalo hitrosti v prehodu čez hrbtišče za večjo daljavo. Prva trojica, ki je ta čas najboljša tudi v svetovnem pokalu ter je v zelo dobri formi, se je zelo oddaljila od ostalih. V soboto nas čaka boj, tudi odločitev od četrtem članu za ekipno tekmo," je povedal Janus.

peter prevc
Reuters


"Prvi skok mi je bil zelo všeč, sem se lepo zbral in sem naredil napredek glede na današnje kvalifikacije in včerajšnji trening. V drugem pa sem naredil napako, skok se mi je zelo počasi odvijal in se mi je zgodilo podobno kot na Kulmu. Težko je, ker nimam stabilnih dobrih uvrstitev in dobrih skokov v nizu. Dobro je kazalo po prvi seriji, sedaj pa je malo drugače. Poslovil sem se od naslova. Kaj pa boš, če si desetkrat petnajsti, potem ne moreš biti kar nenadoma prvi," je menil Peter Prevc.

"Malo je bilo moje napake, skok ni bil idealen, malce prepozno sem odskočil, vendar pa so nas glede na pogoje dali na prenizko zaletišče. Tako nisem ponovil dobrih poletov kot v prvi seriji in v kvalifikacijah. Nikakor nisem mogel izvleči daljše daljave, ker me je kar potiskalo k doskočišču. Sicer 13. mesto ni slabo in bom jutri skušal ponoviti prva dva današnja poleta," je dejal Semenič, ki je bil z 209 m na osmem mestu po točkah najboljši Slovenec v kvalifikacijah, v prvi seriji je poletel 214,5 m, v drugi pa le 178.

Tudi Damjan je imel oba prva poleta prek 200 m, 209,5 m v kvalifikacijah in 216 m v prvi seriji, v drugi pa so mu namerili 174,5 m. "Semenič, Noriaki Kasai in jaz smo osmoljenci druge serije. Enostavno se v takih pogojih in pri tako nizki hitrosti ni dalo narediti več. Ko sem prišel z mize je bilo, kot da bi bila to druga letalnica, dva metra sem bil takoj nižje kot v prvi seriji; drugo serijo je za pozabiti," je razmere strnil Damjan.

Petinštiridesetletni japonski veteran Noriaki Kasai, ki je naslov prvaka v poletih osvojil leta 1992 v Harrachovu, je po drugi seriji nazadoval na 27. mesto in je uvrščen tudi za Domnom Prevcem.

Najbolj razočaran v slovenski vrsti je bil Bartol, 144 m je pomenilo predzadnje mesto in udeleženci tekme. "Še sam ne vem, kaj je bilo. Že v kvalifikacijah nisem imel dobrega skoka, v prvi seriji pa je bil še slabši in sem zelo razočaran. Res je sicer, da je bila hitrost na zaletišču nizka, obakrat pod 100 km/h, vendar si ne bi smel privoščiti take napake, kot sem jo storilk ob odskoku," je bil razočaran Bartol.

Kar nekaj tekmovalcev je imelo težave pri doskoku v prvi seriji, tako se je Stoch komajda izognil padcu. Je pa ta doletel Avstrijca Michaela Hayböcka, ki je sicer potem sam takoj vstal, vendar si je poškodoval levi komolec in je kljub temu, da je bil 28. po prvi seriji, predčasno končal tekmovanje. Takoj za njim je nastopil Domen Prevc, ki pa je moral dolgo čakati na prvi polet na tekmi, ker so morali poteptati doskočišče.

"V prvi seriji sem dolgo čakal, pa tudi v finalu so me premikali na rampi. Motilo me je tudi, ker med sneženjem niso dobro čistili smučine. Nisem zadovoljen s tem, kar sem prikazal. Imam pa srečo, da sem v finalu, ker lahko popravim vse skupaj v soboto," je menil Domen Prevc.

Izidi:
 1. Daniel Andre Tande (Nor)            449,6
 2. Richard Freitag (Nem)               438,7   +10,9
 3. Kamil Stoch (Pol)                   431,8    17,8
 4. Stefan Kraft (Avt)                  412,3    37,3
 5. Robert Johansson (Nor)              408,0    41,6
 6. Andreas Stjernen (Nor)              404,7    44,9
 7. Peter Prevc (Slo)                   399,3    50,3
 8. Andreas Wellinger (Nem)             398,3    51,3
 9. Hohann Andre Forfang (Nem)          395,5    55,1
10. David Kubacki (Pol)                 390,6    59,0
...
13. Anže Semenič (Slo)                  378,4    71,2
16. Jernej Damjan (Slo)                 365,6    83,0
23. Domen Prevc (Slo)                   328,3   121,3
...
39. Tilen Bartol  (Slo)                 144,0

Članki iz rubrike