Med ocenjevanji, ki potekajo pod streho kmetijsko-živilskega sejma Agra, je tudi strokovno ocenjevanje Vino Slovenija, ki je bilo letos že 43. po vrsti. Na tem ocenjevanju je glavno nagrado osvojil Vinakoper in postal vinar leta. Sodi med največje vinarje pri nas. V lasti ima 600 hektarjev vinogradov v deželi refoška, ki sega od slovenske Istre do Črnega kala. Že 70 let skrbijo za koprski refošk, ki ga naredijo največ litrov. Pod svoje okrilje so vzeli tudi malvazijo in sladki muškat. Dobre poslovne rezultate dosegajo na domačem trgu in v izvozu. Lani so imeli 9,12 milijona evrov prihodkov in 91 zaposlenih. Ponosni so, da so za svoje vino letos dobili 11 medalj in kar dva šampiona na ocenjevanju Vino v okviru Agre - za malvazijo pozno trgatev 2011 in capris merlot 2012.
V rednem delu 43. ocenjevanja Vino Slovenija je sodelovalo 160 vinarjev iz šestih držav (Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Slovaške, Slovenije in Srbije) s 495 vzorci. Na ocenjevanju ekoloških vin iz ekološko pridelanega grozdja, ki je vzporedno potekalo že sedmič, pa je sodelovalo še 10 ekovinarjev iz Avstrije in Slovenije s 36 vzorci.
V letniku 2016 prevladujejo suha vina z značilno sortno aromo
Mojmir Wondra, predsednik ocenjevalnih komisij Vina Slovenije, je povedal, da so bila vina letnika 2016 vrhunska, čeprav je bil ta vinski letnik nekoliko težaven, saj je bilo zaradi vremena manj grozdja. Wondro veseli, da v letniku 2016 prevladujejo suha, ekstraktno bogata vina z značilno sortno aromo. Zadnja leta izgubljajo na pomenu vina s preostankom sladkorja, ki jih je iz leta v leto manj. Poglavje zase so visoki predikati, kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, suhi jagodni izbor in ledeno vino.
Pohvaljene penine
Ocenjevalce je navdušila serija penin, s katero so peničarji znova dokazali, da sodijo v sam vrh ne le germanske, temveč tudi romanske šole. Zorjene so dve, tri leta, bogate v okusu in aromi, odlikujejo jih zlati odtenki barv. "Razveseljivo je tudi to, da smo ocenjevalci naleteli na zelo malo napak, kar pomeni, da vinarji vedo, kaj poslati na to pomembno tekmo v Gornjo Radgono," dodaja Wondra. Pri pridelavi bio vin so bili v prednosti avstrijski ekovinarji, ki razumejo, da se pri teh vinih večina dela opravi v vinogradu, s pravimi in pravočasnimi ukrepi in z uporabo dovoljenih sredstev v kleti.