FESTIVAL

V Števerjanu veselo tri dni in tri noči

Objavljeno 19. julij 2017 17.31 | Posodobljeno 19. julij 2017 17.33 | Piše: Mojca Marot

Minuli konec tedna je bil Števerjan v znamenju narodno-zabavnega festivala, na katerem je sodelovalo 15 ansamblov, kar 11 pa se jih je uvrstilo v finale.

Absolutni zmagovalec letošnjega festivala v Števerjanu je Ansambel Jureta Zajca. Foto: S.N.

Med borovci v Števerjanu je bilo tri dni zapored spet živahno. Glasba je odmevala iz domala vsakega kotička, poleg harmonike in drugih inštrumentov je bilo slišati tudi ubrano petje. Po dveh polfinalnih večerih so se v nedeljski finale uvrstili ansambli Poziv, Prisrčniki, Azalea, Frajerke, Vražji muzikanti, Mladi Belokranjci, Ansambel Jureta Zajca, Jug, Plus, Mladika in Savinjski kvintet.
Mladi glasbeniki in glasbenice so torej prišli iz skoraj vseh koncev in krajev Slovenije, prav tako so šle v različne kraje nagrade. Letošnji absolutni zmagovalec festivala, ki je v Števerjanu najbolj prepričal strokovno komisijo tako z izvedbo, melodijo, izvirnostjo kot tudi nastopom na odru, je Ansambel Jureta Zajca iz okolice Domžal. Vodja in harmonikar je Jure Zajc, vnuk nekoč priznanega glasbenika Nika Zajca, zato ne preseneča, da so se v Števerjanu predstavili z njegovo pesmijo iz zakladnice z naslovom Očetov dom. Ta valček je nekoč izvajal že Ansambel Nika Zajca, lani pa jo je za svoj ansambel priredil vnuk Jure. Kot je dejal, ima ta skladba posebno zgodbo, po njej je njegov dedek naslovil zadnjo ploščo, katere izida pa zaradi prezgodnje smrti ni dočakal. Strokovno komisijo so prepričali tudi z lastno skladbo z naslovom Privij se k meni, ki sta jo ustvarila Jure Zajc in pevka Urška Lužar. Z njima so osvojili trofejo društva F. B. Sedej in se domov vrnili s 1700 evri denarne nagrade.

Drugo nagrado so osvojili Mladi Belokranjci iz Semiča, tretjo pa ansambel Azalea iz Gabrja pri Novem mestu. Po svojem okusu so skladbe ocenjevali še vsi, ki so spremljali festival v Števerjanu. Najbolj jih je prepričal ansambel Mladika iz Dramelj. Fantje in dekle so bili nagrade zelo veseli, nekoliko pa jih je tudi presenetila. V Števerjan namreč niso pripeljali avtobusa svojih navijačev, temveč so imeli med občinstvom zgolj dva podpornika. »Očitno je bila naša skladba ljudem res všeč,« so strnili misli na koncu.

Nagrade za debitanta so se razveselili Vražji muzikanti, katerih člani prihajajo iz Štajerske in Koroške. V Števerjanu vsako leto podelijo tudi nagrado za najboljše besedilo. Letos je pripadla Faniki Požek, ki je napisala besedilo za skladbo z naslovom Nekoč sva se imela rada. Izvedli so jo Prisrčni fantje, a se žal niso uvrstili v finale.
 

Deli s prijatelji