Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2017,
9.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

jadranje Veronika Macarol Tina Mrak

Nedelja, 22. 10. 2017, 9.25

6 let, 5 mesecev

Tina Mrak in Veronika Macarol na Japonskem končali na osmem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Veronika Macarol Tina Mrak | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta na tekmi svetovnega pokala v Gamagoriju na Japonskem osvojili končno osmo mesto. Bronasti z letošnjega svetovnega prvenstva sta po sedmih regatah in plovu za medalje zbrali 57 točk. Zmagali sta Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska (14).

Slovenki, ki sta pred odhodom na Japonsko pričakovali nekaj boljšo uvrstitev, sta v zadnjih dveh tekmovalnih dnevih vsakič pridobili po eno mesto; pred zaključkom sta bili deseti. V zadnji regati za medalje sta osvojili peto mesto, edino zmago na tekmovanju pa sta zabeležili v šesti regati.

Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska sta z zmago v finalni regati potrdili prepričljiv končni uspeh, vodili pa sta praktično od samega začetka. Skupno drugi sta bili Japonski Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (27), tretji pa Francozinji Cassandre Blandin in Aloise Retornaz (34).

Regatni teden je minil v znamenju dežja, brezvetrja in dolgih ur čakanja na obali. Neugodne vremenske razmere organizatorju niso omogočile izpeljati vseh predvidenih plovov, Japonski se približuje tajfun Lan z močnim vetrom, zaradi katerega so morali regato za medalje izpeljati kar se da zgodaj, zaključna regata za moški razred 470 pa je bila odpovedana.

"V današnji regati za medalja sva odlično startali, prvo bojo obrnili kot prvi, potem pa nama že prva stranica z vetrom ni šla najboljše, na prvih vratih z vetrom sva že nekoliko izgubili, potem pa v stranici v veter obrnili v nepravem trenutku in zaključili kot peti. Celoten teden nama ni bil ravno naklonjen, z nastopom ne moreva biti zadovoljni. Tudi pogoji so bili daleč od idealnih, ves čas od najinega prihoda je deževalo. Tudi dejstvo, da sva jadrali s izposojeno jadrnico, na katero nisva bili navajeni, nama ni ravno pomagalo, kakšen dodaten dan treninga bi nama prišel zelo prav," je pojasnila Veronika Macarol.

Tina Mrak je dodala: "Ves teden so prevladovali šibki vetrovi z veliko dežja, zaradi česar smo veliko čakali. Regatno polje je bilo kar zahtevno, kar pa ne sme biti razlog za najino nekoliko slabše jadranje. Startali sva dobro, več težav sva imeli s pravilnimi odločitvami, saj sva bili preveč nepotrpežljivi, vedno znova sva se znašli na sredini polja in v vsem tednu sva uspeli dobro odjadrati samo eno regato, v kateri sva zmagali. Tudi v današnjem 'medal raceu' po dobrem startu nekako nisva znali izkoristiti dobrega starta in priti v cilj kot prvi."

Našima jadralkama se tokrat nastop ni izšel po pričakovanjih, naredili sta nekaj napak, ki so ju stale boljših uvrstitev. Najbolje jima je šlo v šesti regati, ki sta jo zaključili z zmago, medtem ko sta ostale plove zaključevali okoli devetega mesta. Današnji zadnji regatni dan se ni začel nič drugače od večine prejšnjih, z močnim dežjem, šibkim vetrom in ponovnim čakanjem.

V ponedeljek se bosta Mrakova in Macarolova preselili v Enoshimo, kjer bo leta 2020 olimpijsko regatno polje ter kjer bo prihodnje leto prvič tudi tekma svetovnega pokala. "Tam naju najprej čaka nekaj dni treninga, upava da v lepših pogojih, potem pa sledi še tridnevna regata. V Enoshimi se nama bo pridružil tudi najin trener Tomaž Čopi in upava, da bova od tam odnesli bolj pozitivne vtise z japonske turneje," je še povedala krmarka Tina Mrak.

Ne spreglejte