Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 9. 2017,
21.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre

Četrtek, 21. 9. 2017, 21.10

6 let, 4 mesece

Takole se lesketajo olimpijske medalje, ki jih bodo podeljevali v Pjongčangu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
olimpijske medalje Pjongcang | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Organizatorji zimskih olimpijskih iger v Pjogčangu v Južni Koreji so danes razkrili videz kompleta medalj, ki jih bodo februarja prihodnje leto podeljevali najboljšim športnikom v zimskih panogah.

Od zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, okrožju v južnokorejski pokrajini Gangvon ob gorski verigi Tebek, nas loči samo še 140 dni. Prihaja torej čas, ko bo Slovenijo, če se bo vse razpletlo po željah slovenskih tekmovalcev, znova zajela prava športna mrzlica. Že zdaj je znano, da bo vodja olimpijske odprave Franci Petek, nekdanji smučarski skakalec, danes pa direktor Smučarske zveze Slovenije, in da bodo na igrah nastopili tudi slovenski hokejisti. Vloga prve mednarodne ambasadorke iger je že leta 2015 pripadla ameriški alpski smučarki Lindsey Vonn.

Zimske olimpijske igre bodo med 9. in 25. februarjem 2018. To je skoraj 30 let po tem, ko je Seul, prestolnica Južne Koreje, gostil poletne olimpijske igre.

Po zagotovilih organizatorjev težav z infrastrukturo (spomnimo se nedograjenih objektov v Sočiju in Riu de Janeiru) tokrat ne gre pričakovati, je pa več bojazni glede bližine Severne Koreje (Pjongčang je od meje s Severno Korejo oddaljen zgolj 80 kilometrov). To zadnje čase vse prepogosto omenjajo zaradi razkazovanja mišic z jedrskim orožjem.

olimpijske medalje Pjongcang | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prodaja vstopnic za ogled olimpijskih bojev ni najboljša, še posebej med Kitajci in Japonci za zdaj ni velikega zanimanja za ogled tekem, svoje pa verjetno prispeva tudi ime kraja, ki bo gostilo olimpijske igre. Pjongčang (ki pomeni umirjeno blaginjo) namreč precej spominja na severnokorejsko prestolnico Pjongjang (ravna dežela), ki zaradi diktature ne slovi kot turistični magnet. Da bi tudi pri zapisovanju ločiti ti dve mesti, so organizatorji predlagali, da se pri imenu kraja, ki bo gostilo igre, uporabi velika tiskana črka. PjongČang torej.

Francozi bodo odpovedali Pjongčang, če ne bo varno

Francoska športna ministrica Laura Flessel je danes za radio RTL dejala, da bo njihova zimska olimpijska reprezentanca ostala doma in se ne bo udeležila olimpijskih iger v Pjongčangu, v kolikor se bo varnostna situacija v tem delu sveta poslabšala.

Mednarodna skupnost se s Severno Korejo že nekaj časa pogaja o njenem programu jedrskega orožja, a strani ne najdejo skupnega jezika, zato so se pri nekaterih že pojavili dvomi, ali potovati v ta del sveta. Južnokorejski Pyeongchang, ki leži v bližini meje s Severno Korejo, bo februarja prihodnje leto gostil zimske olimpijske igre.

"Če se bo situacija poslabšala in nam ne bodo mogli zagotoviti varnosti, potem bo francoska ekipa ostala doma. V nobenem primeru naše reprezentance ne želimo izpostaviti nevarnosti," je za RTL dejala Flesslova.

STA

Golfistka Bo-Mee Lee je častna ambasadorka iger v Južni Koreji. Na fotografiji v družbi olimpijskih maskot. | Foto: Getty Images Golfistka Bo-Mee Lee je častna ambasadorka iger v Južni Koreji. Na fotografiji v družbi olimpijskih maskot. Foto: Getty Images

Ali ste vedeli?

Pjongčang bo po letu 1994, ko je zimske olimpijske igre gostil Lillehammer na Norveškem, ki je Sloveniji prinesel tri bronaste olimpijske medalje, najmanjše mesto, ki bo gostilo poletne ali zimske olimpijske igre. V Pjongčangu živi približno 50 tisoč ljudi.

Organizatorji so danes razkrili tudi videz olimpijskih kolajn. Lee Hee Beom, vodja organizacijskega odbora, je pojasnil, da so navdih za oblikovno zasnovo medalj črpali iz korejske abecede, imenovane hangeul.

olimpijske medalje Pjongcang | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

 

Ne spreglejte