Nagice proti Woodyju Allenu

Aktivistke zgoraj brez so v torek zvečer prekinile koncert Woodyja Allena v Hamburgu.

Objavljeno
14. julij 2017 13.47
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz

Aktivistke zgoraj brez so v torek zvečer prekinile koncert Woodyja Allena v Hamburgu in pozvale k ukinitvi »kulture molka« zaradi obtožb o spolnih zlorabah proti ameriškemu režiserju.

Nemška veja feministične skupine Femen je objavila videoposnetek na svoji strani na facebooku, na katerem sta prikazani aktivistki, ki sta odšli na oder med koncertom jazzovske zasedbe, ki preigrava neworleansko različico te glasbe in v kateri Allen igra klarinet.

Na gole prsi sta si napisali obtožbe proti temu režiserju in vzklikale del javnega pisma, ki ga je v časniku The New York Times leta 2014 objavila njegova posvojenka Dylan Farrow. V njem je opisala domnevno zlorabo njenega očima, ko je bila stara sedem let. »Spomnile smo svet in ljubitelja jazza, da Allen ni samo nevrotičen in očarljiv režiser, glasbenik in igralec, temveč tudi oče, ki je zlorabil svojega otroka,« so zapisale feministke na svoji internetni strani Femen, poroča agencija AFP.

V videoposnetku se lahko sliši občinstvo, ki protestira proti takšni obliki protesta aktivistk. Allen pa je kolega glasbenika prosil, naj mu prevede, kaj protestnici vpijeta po nemško. Varnostniki so nato odgnali ženske z odra in koncert se je nadaljeval. Enainosemdesetletni režiser in klarinetist je protest opisal kot »neumnost« in povedal, da bo s svojo skupino nastopil tudi naslednji večer. Incident se je zgodil v Hamburgu v spektakularni novi dvorani Elbphilharmonie, kjer so se prejšnji teden voditelji G20 udeležili koncerta.