Luka Modrić nogometaš leta (VIDEO)

Hrvaškega reprezentanta je FIFA v Londonu razglasila za najboljšega na svetu v minuli sezoni. Trener leta je francoski selektor Didier Deschamps, najlepši gol pa je dosegel Mohamed Salah.
Fotografija: Na podelitvi za najboljšega nogometaša, na kateri po desetih letih ni prvič ni ne Lionela Messija ne Cristiana Ronalda, je zmagal Luka Modrić. FOTO Adrian Dennis/Afp
Odpri galerijo
Na podelitvi za najboljšega nogometaša, na kateri po desetih letih ni prvič ni ne Lionela Messija ne Cristiana Ronalda, je zmagal Luka Modrić. FOTO Adrian Dennis/Afp

Luka Modrić, Cristiano Ronaldo ali Mohamed Salah? To je bilo nogometno vprašanje današnjega ponedeljka. Odgovor je na noge dvignil naše južne sosede, saj je šla laskava lovorika kapetanu njihove reprezentance Luki Modriću. Gre za izbiro krovne svetovne nogometne zveze, Hrvata pa so pred tem za najboljšega razglasili že pri evropski zvezi.

»Velika čast in izjemen občutek je stati tu s to lovoriko. Salahu in Cristianu čestitam za izjemno sezono, v prihodnje se bosta gotovo spet borila za ta naslov. To ni samo moja nagrada, temveč tudi nagrada za madridski Real in hrvaško reprezentanco. Če ne bi bilo mojega kluba, ekipe in selektorja, to ne bi bilo mogoče. Prav tako, če ne bi bilo moje družine. Brez nje ne bi bil takšen, kot sem, zaradi nje sem najboljši na svetu. Hvala navijačem po vsem svetu za veliko podporo in ljubezen, ki mi jo naklanjajo, to mi veliko pomeni. Hvala vsem, ki so glasovali zame. Posebej moram omeniti svojega idola in prijatelja, kapetana rodu iz leta 1998 Zvonimirja Bobana, on nas je navdahnil, da nam lahko uspe s trdim delom in vero v to, kar delamo,« je Modrič dejal v zmagovalnem nagovoru.



Zgodovina te podelitve je sicer pisana, v nogometnem svetu se je uveljavila kot »zlata žoga«, ki so si jo omislili pri časniku France Football, med letoma 1991 in 2009 je veljala le ena nagrada z uradnim nazivom »FIFA svetovni nogometaš leta«. Nato so v svetovni zvezi vrnili zlato žogo, jo podeljevali do leta 2015, nato je napočil čas za spet novi uradni naziv – FIFA-nogometaš.
 

Ronaldo lovil tretjo zaporedno lovoriko


Kakorkoli, v zadnjih letih je bil nogometni kralj Portugalec Cristiano Ronaldo, zmagovalec tako lani kot leto pred tem. Tudi zdaj je bil med finalno izbrano trojico, a novica, da na slovesni prireditvi v Londonu ni niti Ronalda niti kogarkoli od Juventusovih nogometašev, je nakazovala, da bi se prvič doslej te lovorike lahko veselil hrvaški reprezentant. Med našimi južnimi sosedi je bil do danes najbližje nagradi Davor Šuker, tretjeuvrščeni leta 1998.



Med najboljšimi ni svetovnih prvakov


O zmagovalcu so odločali skupni glasovi ljubiteljev nogometa, novinarjev, reprezentančnih selektorjev in kapetanov. Vsekakor je zanimivo, da med končno trojico ni bilo nikogar od francoskih nogometašev, letos svetovnih prvakov. V prvem situ desetih so bili trije galski petelini Antoine Griezmann, Kylian Mbappe in Raphael Varane. V klubu 10 je bil tudi večni Ronaldov tekmec Lionel Messi, ki pa se tokrat ni prebil v sklepni del.

Portugalec je med najboljšimi tremi po zaslugah pri Real Madridu, s katerim se je spet veselil lovorike v ligi prvakov, Modrić je kot kapetan in prvi ustvarjalec na igrišču vodil Hrvaško k največjem uspehu doslej, 2. mestu na SP, še največ presenečenja glede končne izbire je prinašala navzočnost Salaha, z Liverpoolom finalista lige prvakov in udeleženca SP, ki pa se je z Egiptom poslovil od Rusije že po uvodnem skupinskem delu.


Trenerska lovorika Deschampsu


Na slovesni prireditvi, ki jo je povezoval angleški igralec Idris Elba, so podelili številne druge nagrade. Za najboljšo nogometašico so razglasili Brazilko Marto, za najboljša trenerja moške zasedbe francoskega selektorja Didierja Deschampsa (v finalu sta bila še hrvaški selektor Zlatko Dalić in trener Reala Zinedine Zidane), pri ženskih ekipah je bil najboljši trener Lyona Reynald Pedros. Navijaška lovorika je šla navijačem Peruja.



Za najboljšega vratarja so razglasili Belgijca Thibauta Courtoisa. Objavili so tudi rezultate spletnega glasovanja za najlepši gol leta (nagrada Puskas), za katerega se je potegovalo deset strelcev, zmagovalec pa je bil Mohamed Salah, ki je za seboj pustil Garetha Bala, Denisa Čeriševa, Lazarosa Christodoulopoulosa, Cristiana Ronaldoa, Giorgiana de Arrascaeto, Rileyja McGreeja, Lionela Messija, Benjamina Pavarda in Ricarda Quaresmo.



Znana je tudi najboljša enajsterica minule sezone. V postavitvi 4-2-3-1 jo sestavljajo: David de Gea; Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo; Luka Modrić, N'Golo Kante; Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappe; Cristiano Ronaldo.

Preberite še:

Komentarji: