Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 10. 2017,
22.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Liverpool

Torek, 17. 10. 2017, 22.34

6 let, 6 mesecev

Poročilo s tekme Maribor : Liverpool

V Mariboru je padla sedmica, Liverpool je bil videti kot z drugega planeta

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

liverpool | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nogometaši Maribora so v drugi domači tekmi lige prvakov v Ljudskem vrtu doživeli pravcato katastrofo. Proti Liverpoolu so izgubili z 0:7 in so zdaj s točko prikovani na zadnje mesto skupine E.

Pred nogometnim spektaklom leta so Mariborčani optimizem črpali z več naslovov. Spomin na tekme proti Wiganu (2:1), Tottenhamu (1:1) in Chelseaju (1:1) je bil živ. Na dejstvo, da Liverpool v skupinskem delu evropskih tekmovanj ni zmagal sedem tekem v nizu, je prav tako skrbelo za optimizem. Da so v Evropi doma izgubili pred tremi leti (proti Schalkeju z 0:1), so njegovi navijači tudi večkrat opomnili.

Napad, vreden kar 120 milijonov, je hitro utišal Mariborčane

Firminho je načel mrežo Maribora. | Foto: Vid Ponikvar Firminho je načel mrežo Maribora. Foto: Vid Ponikvar Toda upov po vsaj točki, če ne celo čem boljšem in večjem, je bilo v nabito polnem Ljudskem vrtu hitro konec. Kar 120 milijonov evrov vreden napad Liverpoolčanov je že po nekaj minutah poskrbel, da so Mariborčani pristali na realnih tleh in ugotovili, da so kljub vsem uspehom še vedno daleč od evropske nogometne elite.

Po štirih minutah igre je Mitja Viler preveč lahkomiselno podajal žogo nazaj. Najhuje je skušal preprečiti Marko Šuler, a ni posredoval najbolje. Po njegovem sramežljivem drsečem štartu ga je Mohamed Salah skupaj z žogo preskočil, stekel proti kazenskemu prostoru in z desne strani pred golom Maribora lepo zaposlil Roberta Firminha. Zgodnje vodstvo gostov in hladna prha za številne navijače na tribunah, oblečene v vijoličaste drese.

Po 20 minutah je bilo že 0:3

Že tri minute pozneje bi bilo lahko 0:2, a je strel tokratnega kapetana gostov Jamesa Milnerja vratar Jasmin Handanović obranil. Žal se to ni zgodilo v 13. minuti, ko je prav Milner z desne strani podal proti Philippu Coutinhu. Brazilec, ki je bil poleti velika želja Barcelone, priložnosti ni zapravil, Liverpool je povišal vodstvo. Dve minuti pozneje je bil v akciji Firminho, a ni bil dovolj natančen, v 20. minuti je že bilo 0:3. Tokrat je Firminho podal, med strelce pa se je vpisal Mohamed Salah.

Maribor je bil sploh prvič na tekmi nevaren po 29 minutah igre, ko je Viler s svojim značilnim preigravanjem na levi strani iz igre vrgel Milnerja, a nato streljal preslabo. Po žogi je udaril s svojo slabšo, desno nogo, zato tak razplet ni nepričakovan. V 32. minuti je bil spet nevaren Salah, z roba kazenskega prostora je streljal močno, a ne dovolj natančno. Handanović je njegov poizkus obranil. V 38. minuti je do strela v kazenskem prostoru Maribora prišel še Coutinho, a je poizkus Brazilca končal v bloku domače obrambe.

Jasmin Handanović je prejel ogromno golov, a bil najboljši pri Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Handanović je prejel ogromno golov, a bil najboljši pri Mariboru. Foto: Vid Ponikvar

Prejel je štiri gole, a je bil najboljši pri Mariboru

V 40. minuti sijajna akcija Coutinha, ki je z globinsko podajo prerešetal mariborsko obrambo, podal do Alberta Morena, ki je z leve strani stekel proti golu Handanovića, podal v sredino do Salaha in Egipčan je še drugič na tekmi zadel. V Ljudskem vrtu je začelo močno dišati po katastrofi, ki bi bila lahko še večja, če do konca prvega polčasa priložnosti pri gostih Firminho in Coutinho ne bi zapravila novih priložnosti. Pri Mariboru je imel v zaključku prvega dela igre priložnost še Šuler, ki je po podaji Valona Ahmedija v ugodnem položaju prišel do strela z glavo, a ni bil dovolj natančen.

Koliko boljši so bili gostje, priča podatek, da je bil morda najboljši posameznik slovenskega prvaka kar vratar Handanović. Resda je prejel štiri gole, a je zbral tudi štiri obrambe.

Brazilska naveza je hitro spet udarila

Zlatko Zahović videl visok poraz Maribora. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Zlatko Zahović videl visok poraz Maribora. Foto: Morgan Kristan / Sportida Tudi v drugem polčasu se razmerje moči na igrišču ni spremenilo. Liverpool je še naprej napadal in bil vseskozi nevaren. Premoč je še petič na tekmi unovčil v 54. minuti, ko je Coutinho, ta je le minuto pred tem s prostega strela dodobra ogrel dlani Handanovića, podal do Firminha, ta pa je še drugič na tekmi zadel. Da je vsega konec, je takrat dojel tudi trener gostov Jürgen Klopp. Sloviti Nemec, ki ga konec tedna čaka prvenstveni derbi proti Tottehamu, je takoj za tem z igrišča potegnil najboljšega strelca Salaha.

Prvič je takoj za njim menjal tudi Darko Milanič. V igro je poslal Aleksa Pihlerja in Dina Hotića, na klop pa posadil Ahmedija in Martina Kramariča, ki je nekoliko presenetljivo v ligi prvakov prvič zaigral od začetka, a se ni najbolj izkazal.

Nogometni stroj iz Liverpoola je zadel še dvakrat

Do konca tekme je v zaključku tekme Liverpool, ki je v zadnjem delu tekme nekoliko popustil, udaril še dvakrat. Najprej v 86. minuti, ko je po napaki Šulerja akcijo rezervistov Daniela Sturridga in Alexa Oxlada-Chamberlaina uspešno zaključil drugi in rutinirano premagal Handanovića. Potem še v zadnji minuti, ko je zadel Trent Alexander-Arnold.

Liverpool je po visoki zmagi v Mariboru skočil na vrh skupine E. | Foto: Vid Ponikvar Liverpool je po visoki zmagi v Mariboru skočil na vrh skupine E. Foto: Vid Ponikvar

Gostje so se ob koncu veselili visoke, a tudi pričakovane zmage. V Ljudskem vrtu so navdušili in bili na trenutke videti, kot da prihajajo z drugega planeta. Maribor je ob koncu tekme razžalostila tudi novica, ki je prišla iz Moskve. Tam je Spartak premagal Sevillo, tako da ima zdaj slovenski prvak tri točke zaostanka za tretjim mestom, ki prinaša nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Liverpool je z visoko zmago skočil na vrh skupine E, tam Angležem družbo delajo Rusi, oboji imajo pet točk. Točko manj ima na tretjem mestu Sevilla. 

Maribor : Liverpool 0:7 (0:4)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 12.300. Sodnik: Viktor Kassai. Pomočnika: György Ring in Vencel Toth. Četrti sodnik: Balasz Buzas (vsi Madžarska).

Strelci: 0:1 Firminho 4., 0:2 Coutinho 13., 0:3 Salah 19., 0:4 Salah 40., 0:5 Firminho 54., 0:6 Oxlade-Chamberlain 86., 0:7 Alexander-Arnold 90.

Postavi:
Maribor (4-2-3-1): Handanović; Viler, Šuler, Rajčević, Milec; Vrhovec, Kabha; Bohar (od 81. Mešanović), Ahmedi (od 58. Pihler), Kramarič (od 58. Hotić); Tavares. Trener: Darko Milanič.
Liverpool (4-3-3): Karius; Moreno, Lovren, Matip, Alexander-Arnold; Can, Wynaldum (od 78. Solanke), Milner; Salah (od 57. Oxlade-Chamberlain), Firminho (od 68. Sturridge), Coutinho. Trener: Jürgen Klopp.

Rumeni kartoni: Milec 45. (Maribor), Vrhovec 80. (Maribor), Hotić 89. (Maribor).

Ne spreglejte