Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 11. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Boštjan Kline svetovni pokal

Četrtek, 23. 11. 2017, 13.10

6 let, 4 mesece

Novi izzivi Andree Massija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Čeprav po prekinitvi sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije nima uradnega smučarskega položaja in kot učitelj telesne vzgoje službuje v goriški šoli, pa Andrea Massi ne skriva želje po vrnitvi na najvišjo raven.

Andrea Massi se je umaknil iz svetovnega pokala. | Foto: Sportida Andrea Massi se je umaknil iz svetovnega pokala. Foto: Sportida

Ko je bil vodja sprva tveganega, vedno drznega in na koncu izjemno uspešnega projekta samostojne poti najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze, je bil Andrea Massi za krog smučarskih novinarjev praviloma vedno dosegljiv. Tudi tedaj, ko rezultati niso bili skladni z željami ali pa se je v odnosu med tvorcema smučarske zgodbe o uspehu iskrilo. Zdaj ga je, predvsem v dopoldanskem času, občutno težje dobiti za pogovor.

"Zdaj ne morem. Čez pet minut imam obveznosti. Se slišiva pozneje," pravi in ob tem prehiti zvonec višje srednje šole v italijanski Gorici, kjer je odmrznil status učitelja in se vrnil med dijake. "Kot profesor za motoriko. Skrbim za telesno vzgojo," pojasnjuje 50-letni Goričan.

"Kot kaže, imam dvojno osebnost. Po eni strani zelo pogrešam smučarski svet, po drugi pa me je služba, v kateri poučujem milenijsko generacijo, presenetila. Čeprav predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malago trdi drugače, pa je italijanski šport v zelo slabem stanju. To slabo stanje se začenja prav na šolah. Sistem ne deluje tako, kot bi moral. Prav zaradi tega sem motiviran in delujem s pozitivnim razmišljanjem," pripoveduje Massi, ki je po umiku Mazejeve deloval kot zunanji sodelavec slovenske reprezentance, a so pogodbo z njim pred desetimi meseci prekinili.

S slovesom Tine Maze (7. januar v Mariboru) se je končalo tudi edinstveno in najuspešnejše poglavje v športni karieri Andree Massija. | Foto: Sportida S slovesom Tine Maze (7. januar v Mariboru) se je končalo tudi edinstveno in najuspešnejše poglavje v športni karieri Andree Massija. Foto: Sportida

Novo življenje

V Sölden je pretekli mesec prišel kot obiskovalec. Zdaj, ko se smučarska karavana prav ob koncu tega tedna spušča v klasični sezonski ritem, pa se vrača v vlogo predvsem televizijskega gledalca in nekoga s prostimi popoldnevi in konci tedna.

"S Tino imava končno normalen življenjski odnos. Gre za življenje, ki ga imajo skoraj vsi pari. To sva oba pogrešala. To sva potrebovala. Sem pa vesel tudi, da imam čas za svoje 'neumnosti'. Tako se lahko, ko želim, podam na pot z gorskim kolesom ali pa, ko piha burja s stotimi kilometri na uro, vzamem desko in jadro ter se podam na morske valove," pravi Massi, ki pa vendarle ne skriva, da ga vleče tudi na sneg.

"Sem proti drogam. A priznam, da sem odvisnik. Snežni odvisnik. Ta bela naravna snov me je vedno klicala in privlačila," pravi Andrea, ki bo prihodnje leto prvič postal tudi oče, o čemer pa javno nerad govori.

Massi si je v družbi prvega moža Uefe Aleksandra Čeferina, Tine Maze in predsednika NZS Radenka Mijatovića ogledal tudi žreb skupin za EP v futsalu, ki ga bo gostila Ljubljana. | Foto: Sportida Massi si je v družbi prvega moža Uefe Aleksandra Čeferina, Tine Maze in predsednika NZS Radenka Mijatovića ogledal tudi žreb skupin za EP v futsalu, ki ga bo gostila Ljubljana. Foto: Sportida

Vrnitev v smučanje?

Ker pa je še pred meseci bolj glasno razglabljal o ponudbah za nadaljnjo trenersko kariero, se samo po sebi ponuja tudi vprašanje, zakaj ga na koncu sneg ni poklical tudi na tekmovalno raven. "Kliče, kliče … A sem racionalen človek. Po karieri s Tino in sodelovanju s slovensko moško ekipo lahko, žal, sprejmem zgolj zares veliko ponudbo. Ne želim podcenjevati ponudb, ki sem jih imel, a do konca pomladi bom zanesljivo deloval v italijanskem šolskem sistemu. To so moje obveznosti do ministrstva za šolstvo," odgovarja Goričan, ki se še vedno poigrava tudi z mislijo o ustanovitvi trenažnega centra za vrhunske športnike, predvsem alpske smučarje.

Kot pravi, je k ideji že pritegnil nekaj potencialnih pokroviteljev, tudi Milko. "Sponzorji so nezadovoljni, saj vlagajo v športnike, ki se nato poškodujejo ali pa ne dajejo želenih rezultatov. Predvsem pa nimajo nadzora nad tekmovalci, ki jih sponzorirajo. A težava se pojavi pri sistemu, ki je zastarel, in še vedno deluje po načelih panožnih zvez. Mar je tudi Usain Bolt ujetnik jamajške zveze? Ne, nikakor. Zato trdim, da smučanje potrebuje revolucionarne spremembe," poudarja.

Martin Čater: Massijev tihi favorit | Foto: Sportida Martin Čater: Massijev tihi favorit Foto: Sportida Martin Čater kot mina

In kakšne misli ga prevevajo ob pogledu na slovenske smučarje na začetku olimpijske zime? "Želim jim najboljše. To v prvi fazi pomeni zdravje. Sledi rezultat. Kdor ima oboje, je zmagovalec," pravi Andrea, ki se je večkrat javno navduševal predvsem nad Boštjanom Klinetom. Zanj pravi, da je vrhunskost pokazal že v preteklih dveh zimah. V mislih pa ima še enega skritega aduta – Martina Čatra.

"On je kot mina, za katero se ne ve, kdaj bo počila. Je tehnično izjemno dober smučar. Morda na nekaterih odsekih celo boljši od Boštjana. Če bo storil korak naprej, lahko poskrbi za najlepši uspeh. To pa je kolajna presenečenja, kar je čar našega športa. Sanjam o tem, da Martin pride v Pjongčang in porazi tekmece."

Za konec …

Nenavadno umirjeni in vedri Massi ob koncu pogovora vendarle ni mogel iz svoje kože. Zato je ob pogledu v prihodnost zbodel tudi odgovorne pri Smučarski zvezi Slovenije. "Tudi funkcionarjem, ki so mi letos dali odpoved, želim uspešno sezono. Želim pa si, da bi si znali nastaviti ogledalo. Po koncu zime bodo morali potegniti črto. Če bo sezona uspešna, vsa čast. Mimogrede, nikoli nisem sledil gospodu Vogrincu, ki mi je govoril, naj hvalim tudi šesta mesta. Ne, uspeh so kolajne. Slovenija je konkurenčna država z neverjetno dobrimi športniki. No, če pa uspeha ne bo, pa naj prevzamejo odgovornost in odstopijo," je brez dlake na jeziku sklenil Massi.

Ne spreglejte