MEJNIK

Slovenski odbojkarji prvič na svetovno prvenstvo!

Objavljeno 28. maj 2017 22.08 | Posodobljeno 28. maj 2017 22.09 | Piše: STA, A. K.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je postavila nov mejnik.

Naši odbojkarji so se prvič uvrstili na svetovno prvenstvo.

LJUBLJANA Belgijci in Slovenci so v finale kvalifikacijskega turnirja vstopili s štirimi zmagami in brez izgubljenega niza. Pred tekmo se je vedelo, da sta ekipi izenačeni, polni odličnih serverjev, in da bo ta element eden od pomembnejših za končno zmago. In to je uvodni niz potrdil.

Slovenci so imeli kapetana Tineta Urnauta, ki je s serijo dobrih začetnih udarcev najprej izničil minimalno prednost gostov, nato pa pred končnico še poskrbel za vodstvo 20 : 17. Ko je že kazalo, da bodo Slovenci zanesljivo dobili prvi niz, pa so udarili tudi Belgijci s taktičnimi, nevrtinčenimi servisi, ki so svoji ekipi zagotovili prvo zaključno žogo, nato so jih imeli še nekaj, pri izidu 28 : 27 pa so četrto tudi izkoristili.

Tudi na začetku drugega niza slovenski servis ni deloval dobro, kar so Belgijci izkoristili in z odličnim blokom povedli z 9 : 6. Da pa se niso bolj odlepili, so poskrbeli servisi Klemna Čebulja in tudi borbenost v obrambi, to je Sloveniji prineslo izenačenje na 14 : 14. Slovenci so prvič povedli z asom Urnauta, njegovim tretjim na tekmi, z 19 : 18. Po bloku Mitje Gasparinija je prednost narasla na dve točki, toda mirne končnice spet ni bilo. Gosti so ubranili dve zaključni žogi, toda blok Urnauta je Sloveniji vendarle zagotovil izenačenje.

»Brez evforije, vemo, kaj moramo delati,« je po začetnem vodstvu v tretjem nizu soigralce opozarjal Urnaut, a kaj je treba delati, so dobro vedeli tudi tekmeci, ki so po napaki Gasparinija celo povedli z 22 : 21. Toda as Urnauta je nato našim le priskrbel prvo zaključno žogo, as Gasparinija pa zagotovil vodstvo v nizih.

Četrti niz ni bil več tako izenačen. Razpoložena Urnaut in Gasparini sta ekipo povlekla, v bloku pa se je odlikoval Jan Kozamernik. Slovenci so povedli z 8 : 4 in 12 : 7 in po bloku Gasparinija 14 : 8 ter brez večjih težav zmagali.

Deli s prijatelji