Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
26. 5. 2017,
19.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Roger Federer tenis

Petek, 26. 5. 2017, 19.23

6 let, 7 mesecev

Revolucionarne spremembe v tenisu?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
tenis | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Kot kaže, bi se lahko v prihodnosti tenisa obetala prava mala revolucija. Pri združenju teniških profesionalcev (ATP) menijo, da se bo moral tenis v prihodnjih letih v dobršni meri spremeniti. Kdaj bodo dejansko zaživele, pa je stvar časa. Določene spremembe precej motijo legendarnega Rogerja Federerja.

Vodilni pri ATP so se določili, da bodo nova pravila uvedli na zaključnem turnirju mlajših kategorij oziroma pri "igralcih prihodnjih generacij", ki se bo odvijal novembra v Milanu. Po besedah vodilnih mož so spremembe pomembne, saj ne želijo, da bi priljubljenost tenisa upadla zaradi zastarelih pravil.

Če bo žogica pri servisu oplazila zgornji del mreže, se bo igra normalno nadaljevala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Če bo žogica pri servisu oplazila zgornji del mreže, se bo igra normalno nadaljevala. Foto: Guliverimage/Getty Images Ne bo več "prednosti"

Predlagane spremembe bi lahko precej vplivale na igro. Dvoboje bodo igrali izključno na tri dobljene nize, zmagovalec niza pa bo tisti, ki bo prvi prišel do štirih iger. Če bosta igralca prišla do izida 3:3, se bo takoj igrala podaljšana igra.

Cilj je namreč, da se igra odvija hitreje, ker pri izenačenju (40:40) ne bo več "prednosti". Tisti, ki bo dobil naslednjo točko, bo zmagovalec igre (to pravilo so že uvedli na nekaterih turnirjih v igri dvojic). Prav tako bodo skrajšali čas za ogrevanje med igrami in med točkami.

Igralec bo lahko komuniciral s trenerjem

Ena izmed večjih novostih naj bi bila tudi pri izvajanju začetnega udarca. Če bo pri začetnem udarcu žogica oplazila vrh mrežice, se servisa ne bo ponavljalo, ampak se bo igra nadaljevala.

Pri moških velja strogo pravilo, da igralec na noben način ne sme komunicirati s svojo ekipo ali trenerjem. Tudi to naj bi spremenili. Teniški igralci bodo dobivali nasvete svojih trenerjev. Sicer no bo smel priti na igrišče, vendar bo lahko z njim komuniciral, ko bo trener na tribunah.

Novak Đoković je priznal, da je med dvoboji na svojevrsten način komuniciral s trenerjem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Novak Đoković je priznal, da je med dvoboji na svojevrsten način komuniciral s trenerjem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Gledalci se bodo lahko med igro sprehajali

Naslednja načrtovana sprememba bi lahko bila za igralce še najbolj moteča. Gledalci bodo lahko med igro prihajali na svoje sedeže ali odhajali z njih. Zdaj velja pravilo, da gledalci na tribune lahko prihajajo le med odmorom med igrami. Za starejše igralce, ki so vajeni čiste tišine, bi to lahko bilo precej moteče.

Želijo se približati mlajšim generacijam, ki imajo manj potrpljenja

Mnogo igralcev meni ali upa, da te spremembe ne bodo začele veljati tako kmalu, če sploh bodo. A po besedah vodilnih so te spremembe vse bližje. Chris Kermode, predsednik združenja ATP, je v preteklosti že predlagal različne spremembe, ki bodo očitno kmalu postale realnost.

Z novimi pravili bi se pri vodstvu ATP radi približali novi generaciji teniških igralcev, pa tudi gledalcev, da bo teniška igra še bolj zanimiva za gledalce pred televizijskimi zasloni, še posebej za mlajše, ki se niso več tako potrpežljivi. 

"Veseli smo, da smo pripravili nekaj sprememb. Ta turnir ni samo za prihodnjo generacijo igralcev, ampak tudi za navijače," je povedal Kermode, ki je ob tem dodal, da bodo še vedno pazili na tradicijo v tenisu.

Morebitne spremembe pravil v tenisu:

Krajši dvoboji: Dvoboji se bodo igrali na tri dobljene nize. Zmagovalec niza pa bo tisti, ki bo prvi prišel do štirih iger. Če bo rezultat 3:3, se bo takoj igrala podaljšana igra.

Krajše ogrevanje: Dvoboji se bodo začeli že pet minut po prihodu na igrišče in ne tako kot zdaj, ko so imeli deset minut časa.

Krajši čas: Odmor po točki bo lahko trajal najdlje 25 sekund, omejen pa bo tudi čas med nizi. Medicinsko pomoč bo lahko igralec poklical le enkrat na dvoboj.

Servis: Če bo pri servisu žogica oplazila zgornji del mrežice, se servisa ne bo ponavljalo, ampak se bo igra nadaljevala.

Svetovanje: Igralec bo lahko komuniciral s svojim trenerjem, ki pa bo moral ostati na tribuni.

Gledalci: Navijači bodo lahko med igro prihajali na tribune in odhajali z njih.

Roger Federer | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer upa, da bo do takrat nehal igrati tenis

S temi pravili, predvsem glede pogovora s trenerjem, se že pred časom ni strinjal Roger Federer, eden najboljših teniških igralcev vseh časov. "Pogovor s trenerjem … Upam, da takrat ne bom več igral. Mislim, da to ni potrebno. Vedeti morate, da nimajo vsi igralci denarja za trenerje. Niso mi všeč amaterske poteze in verjamem, da bo ATP odstopil od te ideje," je povedal izkušeni Švicar.

Novak Đoković je že bil v zadnjih letih večkrat obtožen, da neverbalno komunicira s svojo ekipo, torej bi Srbu novo pravilo lahko pomagalo. To pa bi bilo pisano na kožo tudi Rafaelu Nadalu. Toni Nadal, njegov dolgoletni trener in stric, mu je večkrat svetoval s tribun. 

Ne spreglejte