Zadnje priložnosti za Trifunovićeve kandidate

Košarka: Žan Mark Šiško ima najboljšo individualno statistiko med odvečnimi za evropsko prvenstvo.

Objavljeno
17. november 2017 23.03
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Slovenski košarkarji se iskreno veselijo zadnjih ligaških tekem pred prekinitvijo klubske sezone zaradi kvalifikacij za SP 2019. Reprezentanti se bodo zbrali prvič po fantastičnem zmagoslavju na eurobasketu, da bi potrdili svojo kakovost proti Belorusiji in Španiji, vsi drugi bodo dobili priložnost za »remont«.

Med 14 izbranci Rada Trifunovića so štirje košarkarji slovenskih klubov: član zlate selekcije Žiga Dimec (Krka) ter Gregor Hrovat (Petrol Olimpija), Miha Lapornik (Zlatorog) in Žan Mark Šiško (Ilirija), ki so letos poleti sodelovali na pripravah izbrane vrste, a se niso prebili v elitno dvanajsterico. Konec tedna bodo imeli na voljo še zadnje priložnosti, da se v selektorjevih očeh dokažejo na tekmah, od ponedeljka jim bodo preostale le še šprinterske priprave v Stožicah pred petkovim začetkom kvalifikacij. Po dosedanjih nastopih v ligi Nova KBM ima najboljšo individualno statistiko najmlajši, 20-letni organizator igre Šiško, saj je četrti na lestvici strelcev (povp. 18,8), drugi med podajalci (6,8) in tretji pri skupni valorizaciji. Lapornik je četrti najučinkovitejši (18,8), Hrovat je 19. po doseženih točkah (14) in sedmi po številu asistenc (4,8), Dimec pa je 26. strelec DP (11) in 13. skakalec (6,2).

Gregor Hrovat se bo pridružil vadbi reprezentance z manjšo zamudo, saj ga čakata še dve klubski tekmi, danes v ligi ABA s Partizanom in v ponedeljek v ligi Nova KBM s Šentjurjem, ki je doslej zbral prav toliko zmag (3:2). Ker je v uvodnem delu DP pomembno osvojiti le eno od prvih osmih mest, ki vodijo v ligo za prvaka, gre Olimpiji bolj za nohte v sila izenačenem regionalnem prvenstvu. Z nedeljsko zmago nad MZT se je ognila padcu na zadnjo stopničko na lestvici, zdaj pa zaostaja za 5. mestom le za eno zmago ter še eno za Cedevito in Partizanom na 3. in 4. mestu. Ker že ima za seboj dvoboje z vodilno trojico (Budućnostjo, Crveno zvezdo in Cedevito), bo današnje gostovanje pri beograjskih črno-belih zanjo »prehodna« obveznost pred desetdnevnim premorom ter nizom priložnosti za obogatitev iztržka v ligi ABA proti FMP, Zadru, Igokei in Ciboni.

Ljubljančani bodo kajpada poskusili iztržiti čim več že proti Partizanu, ki je razočaral s porazoma proti MZT in Mornarju v prvih dveh kolih, a v preostalih šestih nastopih dosegel pet zmag po vodstvom učinkovitih branilcev Nigla Williams-Gossa, Vanje Marinkovića in Patricka Millerja. Stožiška zasedba niti tokrat ne bo mogla računati na poškodovana Talorja Battla in Jana Barbariča, pod vprašajem pa je tudi Erjon Kastrati, ki je med sredinim dvobojem z AEK dobil močan udarec v glavo. »Partizan igra napadalno in hitro. S čvrsto in agresivno obrambo moramo zaustaviti njegove protinapade. Verjamem, da imamo možnosti za uspeh, vendar le, če bomo dali vse od sebe,« meni Gregor Hrovat.

Pari 9. kola lige ABA, danes: Partizan – Petrol Olimpija (19), Cedevita – Mornar (21); nedelja: Igokea – Cibona (17), MZT – Budućnost (19); ponedeljek: Zadar – Crvena zvezda (18); odigrano včeraj – FMP : Mega Bemax (18).

Pari 7. kola lige Nova KBM, danes: Rogaška – Šenčur GGD (19), Helios Suns – Sixt Primorska (19), Zlatorog – Ilirija (19), Krka – Hopsi Polzela (19); ponedeljek: Petrol Olimpija – Šentjur (19).