Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

olimpijske igre Luka Špik Iztok Čop Rajmond Debevec na današnji dan

Sobota, 23. 9. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Na današnji dan (23. september) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Luka Špik Iztok Čop

 

… leta 2000 so na olimpijskih igrah v Sydneyju za zlati dan slovenskega športa poskrbeli strelec Rajmond Debevec ter veslača Iztok Čop in Luka Špik.

Rajmond Debevec je na svojih petih olimpijskih igrah prišel do svoje prve medalje in to kar zlate. V Sydneyju je zablestel z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Že v kvalifikacijah je s 1.177 krogi postavil olimpijski rekord, s tem pa se je lahko pohvalil tudi v finalu (1.275,1 kroga), v katerem je za seboj pustil Finca Juho Hirvija in Norvežana Haralda Stenvaaga, ki sta se morala zadovoljiti s srebrom in bronom.

Še pred Debevcem sta v veslaškem finalu s tekmeci v dvojnem dvojcu pometla Iztok Čop in Luka Špik ter s tem samostojni Sloveniji priveslala prvo zlato olimpijsko odličje. Slovenca, takrat najboljša veslača na svetu in izrazita favorita tudi na olimpijskih igrah, sta vodila od štarta do cilja. Zmagala sta z več kot sekundo prednosti pred Norvežanoma Olafom Tuftejem in Frederikom Raaenom Bekkejem. Bronasto medaljo sta osvojila italijanska veslača Giovanni Calabrese in Nicola Sartori.


Zgodilo se je še …

Leta 1970 je bil organiziran prvi newyorški maraton. Na krstni izvedbi je zmagal Američan Gary Muhrcke s časom 2;31:38, trasa pa je takrat potekala okoli newyorškega Centralnega parka. Danes newyorški maraton velja za enega najpomembnejših in največjih na svetu, tekači pa tečejo skozi vseh pet okrajev mesta New York (Staten Island, Queens, Brooklyn, Bronx in Manhattan).

Leta 1990 je bil derbi med grškima nogometnima kluboma Panathinaikos iz Aten in PAOK iz Soluna pri izidu 3:0 prekinjen, ker je predsednik solunskega moštva zaradi odločitve sodnika svoje igralce protestno umaknil s terena. PAOK je bil za potezo potem kaznovan z odbitkom treh prvenstvenih točk.

Leta 1999 so košarkarji Uniona Olimpije na tekmi prvega kroga Evropske lige v skupini B premagali madridski Real s 73:63 (33:32). Pred polnimi tribunami Hale Tivoli sta največ točk za Olimpijo dosegla Emilio Kovačić (22) in Marko Milič (17).

Leta 2000 se je slovenski nogometaš Mile Ačimovič vpisal med strelce pri zmagi Crvene zvezde nad OFK Beogradom s 4:0 v srbskem prvenstvu.

Leta 2012 je v bolnišnici v Pretorii umrl južnoafriški boksarski prvak Corrie Sanders. 47-letnik je podlegel poškodbam, ki jih utrpel večer prej, ko se je v restavraciji, kjer so Sanders in družba praznovali 21. rojstni dan njegovega nečaka, zgodil oborožen rop. Sanders je pred streli roparjev s telesom zaščitil hčerko. Zaslovel je z zmago nad ukrajinskim orjakom Vladimirjem Kličkom 8. marca 2003. Favoriziranega tekmeca je na dvoboju v Hannovru štirikrat spravil na tla in slavil zmago z nokavtom v drugi rundi ter Kličku odvzel pas svetovnega prvaka težke kategorije po različici WBO. 

Leta 2017 je slovenski speedwayist Matej Žagar zmagal na dirki svetovnega prvenstva v švedskem Stockholmu. Za peto zmago v karieri je v velikem finalu premagal Poljaka Bartosza Zmarzlika in Avstralca Jasona Doyla.

Leta 2019 se je slovenska odbojkarska reprezentanca uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. V četrtfinalnem dvoboju v Stožicah, kjer se je zbralo več kot 11 tisoč navijačev, je s 3:1 premagala branilko evropskega naslova Rusijo. 

Leta 2019 so v Milanu podelili nagrado za najboljšega nogometaša leta 2019 po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Pristala je v rokah zvezdnika Barcelone in argentinske reprezentance Lionela Messija. V izboru je premagal Nizozemca Virgila van Diijka (Liverpool), ki je bil velik favorit in ga je za najboljšega izbrala že Uefa, ter Portugalca Cristiana Ronalda (Juventus).

Leta 2020 je v 59. letu nepričakovano umrl Zlatko Portner, nekdanji rokometaš zlate generacije jugoslovanskega rokometa in Metaloplastike iz Šabca, s katero je leta 1985 in 1986 postal evropski prvak.

Leta 2020 smo v Sloveniji praznovali prvi dan slovenskega športa. Gre za državni praznik, ki ga obeležujemo na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije. Datum je izbran na dan, ko so za samostojno Slovenijo prvi zlati olimpijski odličji leta 2000 v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec


Rodili so se …

1956 pokojni italijanski nogometaš Paolo Rossi
1961
nekdanji slovenski hokejist Jože Kovač
1975
nekdanji slovenski nogometaš Gregor Bunc
1976
nekdanji slovenski veslač Miha Janša
1982
slovenski nogometaš Romeo Krizmanič
1983
nekdanja slovenska odbojkarica Tjaša Testen
1985
češki hokejist Lukaš Kašpar
1985 
italijanski motokrosist Tony Cairoli
1987 slovenski nogometaš Mario Radaković
1988
argentinski teniški igralec Juan Martin del Potro
1992 
turški nogometaš Oguzhan Özyakup
1994 kolumbijski nogometaš Yerry Mina
1995
slovenski nogometaš Rok Jazbec
1996 ruski plavalec Jevgenij Rilov
1996 norveška biatlonka Ingrid Landmark Tandrevold
1997 ameriški košarkar John Collins
1997 
slovenski košarkar Niko Bačvić

liga prvakov 1999 Maribor
Sportal Na današnji dan (22. september) …
Tadej Pogačar, Glasgow
Sportal Na današnji dan (21. september) …
Primož roglič Tadej Pogačar
Sportal Na današnji dan (20. september) …
Sportal Na današnji dan (19. september) …
Slovenska reprezentanca EuroBasket 2009
Sportal Na današnji dan (18. september) …
Ne spreglejte