Članki

Kdo je zmagovalec EPK Maribor 2012

Po nenavadnih poteh denarja evropske prestolnice kulture
5 ur
Slovenski prevozniki lani bolj dejavni in tudi bolj učinkoviti
5 ur
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
6 ur
Najbolj brani članki danes
7 ur
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1
7 ur
V EKWB po očitkih iz ZDA potrdili likvidnostne težave. Ustanovitelj podrobneje pojasnjuje situacijo
8 ur
Delničarji Valamarja potrdili 0,22 evra dividende
8 ur
Nemška vlada malenkost izboljšala napoved gospodarske rasti
8 ur
V Severni Makedoniji volijo novega predsednika države
8 ur
Ljudi je premalo, vsi hočejo robote: Yaskawa v Kočevju v tovarno robotov vlaga 32 milijonov evrov
9 ur
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3
10 ur
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
10 ur
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
10 ur
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 3
10 ur
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
10 ur
Izberite pravega borznega posrednika (Oglas)
11 ur
Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto 5
11 ur
Delo: Nama v roke nemškega sklada
12 ur
Evropski parlament sprejel direktivo o trajnostnih dobavnih verigah 5
12 ur
Stroški energetske krize: koliko stane regulacija cen električne energije, kateri dobavitelji so pobrali največ 1
12 ur
Bo Aleksandra Čeferina po koncu mandata v UEFA zaposlil Sandor Csanyi iz madžarskega OTP? 1
Avtor
avtor
29.12.2011 14:00
Čas branja: 3 min

Finančna stiska projekta Evropska prestolnica kulture 2012 (EPK) po naših informacijah ni tako velika, da bi bil projekt resno ogrožen. Pogledali smo, kdo je do zdaj že dobil denar, kdo je zmagovalec in kdo poraženec nacionalnega projekta.

Prejšnji teden je programski direktor EPK Mitja Čander zarožljal, da bo tik pred uradnim začetkom odstopil s položaja. Razlog je v slabih dveh milijonih evrov, ki jih mestna občina Maribor (MOM) še ni nakazala zavodu EPK. Po neuradnih informacijah iz MOM ta (fizično) nima denarja na računu, da bi ga nakazal, a ga bo še letos ali takoj v začetku prihodnjega leta. Celotna proračunska vrednost EPK (brez investicij) se zdaj vrti okoli 32 milijonov, medtem ko je bila to sprva 57-milijonska naložba.

Kdo je opaznejši med 300 prejemniki denarja

Od julija lani je zavod EPK razdelil 2,7 milijona evrov sredstev med 300 prejemnikov, razkriva supervizor Komisije za preprečevanje korupcije. Med številnimi prejemniki med tisoč in deset tisoč evri (večinoma espeji umetnikov) so trije prejeli več kot sto tisočakov, nekdanji predsednik programskega sveta Tomaž Pandur in Novoglasbeno gledališče Karmine Šilec.

Še bolj pa je opazno Društvo komorni godalni orkester Slovenske filharmonije (DKGOSH) s 509 tisoč evri. Gre za 14-članski ansambel godalcev, ki je bil pred desetletjem ustanovljen z namenom gostovanja po manjših krajih po Sloveniji, kjer ni prostorskih možnosti za nastop celotnega filharmoničnega orkestra. Kot pojasnjuje zastopnik DKGOSH Boris Šinigoj (nekoč direktor Slovenske filharmonije), z EPK pravzaprav nima nič, razen da bo DKGOSH nastopil na enem ali dveh koncertih; približna vrednost je 50 tisoč evrov. Dodal je še:

»DKGOSH je sicer formalno v vlogi koproducenta EPK oziroma prek njega posluje Festival Maribor. O tem vam več lahko pove direktorica Festivala Maribor (FM) Brigita Pavlič.«

Prek milijona za trajni projekt

In kaj pravi Pavličeva? »Ko se je FM, tako imenovani trajni projekt EPK, odcepil od Narodnega doma, smo potrebovali neko društvo, ki bi formalno prevzelo organizacijo FM. Če bi ustanovili nov zavod, dve leti ne bi mogli računati na proračunski denar. Naj poudarim, da je to edini javni denar, ki ga dobimo, saj - ker ima DKGOSH sedež v Ljubljani - ne dobimo denarja od MOM.« Po njenih besedah letos tako FM iz javnih sredstev oziroma EPK dobil 448 tisočakov ali dve tretjini proračuna, nekaj manj pa v dveh letih prej.

Kritik ne zmanjka

Na EPK leti tudi vrsta kritik, češ da je slabo organiziran. »Ker EPK že tako visi na nitki, ne želim javno izražati kritik, jih je pa veliko,« pravi vir blizu organizatorju. Podobno meni tudi eden izmed glasbenikov, ki je bil uvrščen v program, EPK prilagajal druge obveznosti, pripravljal nastop, z odgovornimi precej sestankoval in jim pošiljal elaborate.

»Na koncu pa so me v enem neformalnem elektronskem sporočilu odslovili. Že od začetka je iz meni nerazumljivega razloga pri EPK več denarja namenjenega za klasično in manj za tako imenovano neklasično glasbo. Ob tem pa delitev sploh ni jasna. Pristojnim ne uspe odgovoriti na vprašanje skladatelja, ki pošlje partituro, kam ta sodi,« je ponazoril razmere akademski glasbenik Bojan Cvetrežnik, ki bi pričakoval, da se bo program oblikoval na podlagi jasnih meril in razpisov.

Mnenje: Vladimir Rukavina

vladimir rukavina

Nacionalni projekt še ni polom

»EPK nujno potrebuje ustrezno promocijo, ki je bila prva žrtev racionalizacij. Če ne bo ustrezne promocije, od projekta ne bomo imeli večjih koristi, zlasti ne gospodarskih, torej turističnih,« pa pravi direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina (na fotografiji), ki je v začetku leta odstopil kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja EPK. Kot poudarja, so bile glavni razlog za odstop nejasne pristojnosti med njim ter finančnim in programskim vodjo.

Rukavina je prepričan, da za EPK še ni vse izgubljeno in da bi s trimilijonskim vložkom v promocijo EPK lahko privabili dovolj turistov v Maribor, Ljubljano in vso Slovenijo. Predvsem pa pogreša, da bi k projektu kot pokrovitelji pristopila večja slovenska podjetja, kot je navada v podobnih primerih.

Za reševanje EPK tudi denar iz energetike

Dravske elektrarne Maribor (DEM) bodo po pisanju Večera del dravske brežine uredile po projektu, ki ga je pripravil EPK. Vrednost del znaša 2,8 milijona evrov, kar je milijon evrov več, kot je DEM lani porabil za urejanje celotnega območja Drave. Po pisanju Večera je bila sprva v igri tudi možnost, da bi DEM občini doniral 4,1 milijona evrov, a so to zamisel nato opustili. Direktor DEM Vilijem Pozeb sicer zanika, da bi z denarjem DEM pomagali projektu EPK.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Subvencije
Črpanje denarja EU: v prvi polovici obdobja porabili le 13 odstotkov razpoložljivega denarja
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Črpanje denarja EU: v prvi polovici obdobja porabili le 13 odstotkov razpoložljivega denarja 3

Kolesje črpanja denarja iz evropskih skladov se je le začelo hitreje premikati, a bo treba še krepko pritisniti na plin, da bomo pobrali vse, kar nam je na voljo

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Subvencije
Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov 1

Posamezen razvojni projekt lahko dobi do dva milijona evrov spodbude

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.

FINANCE
Subvencije
V proračun letos prihaja še 200 milijonov sredstev EU za nazaj. Ali res?
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin V proračun letos prihaja še 200 milijonov sredstev EU za nazaj. Ali res? 1

Okoli 17 milijonov evrov, ki bi jih morali upravičenci vračati zaradi nepravilne porabe evropskega denarja, pa verjetno ne bo nikoli izterjanih

FINANCE
Nepripravljeni na milijarde
Finance
Teja Grapulin Nepripravljeni na milijarde 1

Slovenska vlada je leta 2014 identificirala 22 projektov, katerih skupna vrednost je bila ocenjena na okoli devet milijard evrov.

FINANCE
Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda
OGLAS
Finance
Finance PR Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda (OGLAS)

Izdali so tudi svojo drugo knjigo, ki predstavlja prodajni model, ki sicer temelji na raziskavi prodajalcev v turistični dejavnosti, a ga je mogoče uporabiti tudi za prodajo drugih storitev.