Na obzorju dvoboj Berić vs. Matavž

Prvi poraz nogometašev Manchester Cityja v tej sezoni. Real Madrid španski prvak prvih polčasov.

Objavljeno
15. januar 2018 01.05
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Robert Berić predstavlja prvo pridobitev slovenske reprezentance v letu 2018. Krški napadalec je imenitno odprl vrnitev v Francijo, neuspešno avanturo v majici Anderlechta pa pozabil z dvema goloma v dveh tekmah St. Etienna. Berićev nedeljski gol proti Toulousu je njegovo moštvo dvignil nad mesta, ki bi konec maja vodila v 2. ligo.

Berić pri 26 letih ni želel sedeti na klopi za rezerve v Bruslju, priložnost za vrnitev v tradicionalno nogometno mesto Saint Etienne je zgrabil z obema rokama. Želi igrati resen nogomet in zdi se, da mu je francoska liga pisana na kožo bolj kot kdajkoli prej.

»Berić je okrepitev v pravem pomenu besede. Krasi ga samozavesten pristop, pogumno je prijel žogo pri izvajanju enajstmetrovke, lačen je igre in golov, deluje motiviran, na igrišču pa kot rutiner. Soigralci mu zaupajo, da bo vselej postavljen na pravem mestu ob pravem času,« je po zmagi nad Toulousom povedal trener Jean-Louis Gasset. Če bi »Bera« nadaljeval v takšnem ritmu – sledijo gostovanja v Metzu, Nici in Troyesu –, bi vložil resno kandidaturo za položaj v napadu reprezentance, ki si ga je izboril Tim Matavž. Selektor Tomaž Kavčič bi imel sladke skrbi. Tudi »Timi« blesti, v 17 tekmah nizozemskega DP je zabil 9 golov. Vitesse bo že jutri igral zaostalo tekmo v Rotterdamu, konec tedna bodo končali zimski premor tudi drugi.

Dobrih 20 ur pred Berićem so opozorili nase nogometaši Leipziga, ki so si z zmago nad Schalkejem spet izborili položaj prvega izzivalca skorajšnjega prvaka Bayerna. Med opaznimi v derbiju za 2. mesto je bil tudi Kevin Kampl, ki je prispeval podajo za vodilni gol in prejel pozitivno oceno za opravljeno na položaju desnega vezista v modelu igre 4-3-3, s katerim je prvič v tej sezoni igral Leipzigov trener Ralph Hasenhüttl (dotlej 4-4-2).

Kampl se bo marca skoraj zanesljivo vrnil v jato na Brdo, če bo šlo po načrtu. Zaostril bo konkurenco v zvezni vrsti reprezentance, zanimivo bo spremljati njegov učinek v prijateljskih dvobojih z Avstrijo in predvidoma s Črno goro. Leipzig je v prvi letošnji tekmi potrdil, da je ujel formo, ki ga je krasila v minuli sezoni, kriza njegovih igre in rezultatov je očitno preteklost, realnost pa boj za tri vstopnice v ligo prvakov z najmanj petimi klubi (Schalke, Borussia D., Leverkusen, Borussia M., Hoffenheim, ...).

Napeto bo tudi v angleških »kvalifikacijah« za elitni Uefin ples, saj četverico kandidatov za tri vstopnice (Manchester U., Liverpool, Chelsea in Tottenham) ločijo pičle tri točke. Arsenal je izpadel iz realnih kombinacij za položaje 2, 3 in 4, potem ko je izgubil v Bournemouthu in prvič po 1995. ostal brez zmage v koledarskem letu v štirih tekmah, ostal naj bi tudi brez Alexisa Sancheza, ki ga vleče drugam.

Bomo videli, kdo bo maja ostal pred vrati raja; ta čas nemara igra v »najslabši« formi Chelsea, v odlični pa Liverpool. Manchester City je namreč prvič v tej sezoni končal tekmo na ščitu, pričakovan spektakel s sedmimi goli (4:3) je pripadel moštvu Jürgna Kloppa. »To je zgodovinska tekma, morda City do konca sezone ne bo več izgubil. Navdušen sem. Kdor bo omenil domnevno slabo obrambo obeh klubov, me ne zanima,« je zatrdil Klopp, Pep Guardiola pa je dodal: »Na vsaki konferenci ste zatrdili, da je prvenstvo končano, toda jaz vem, da nimate prav. To bomo morali potrjevati na vsaki tekmi posebej.«

Najtežje bosta pričakala marčevski reprezentančni premor Chelsea in Tottenham, saj bo urnik derbijev neizprosen: Tottenham – ManUtd (31. 1.), Liverpool – Tottenham (4. 2.), Tottenham – Arsenal (10. 2.), Manchester U. – Chelsea (25. 2.), ManCity – Chelsea (3. 3.) in ManUtd – Liverpool (10. 3.).

Tudi Real Madrid se spogleduje z izzivom »kako do lige prvakov«, kar je potrdil tudi Toni Kroos: »Nahajamo se v položaju, ko bi bili zadovoljni že s 4. mestom na lestvici.« Villarreal je v svojem 18. obisku štadiona Santiago Bernabeu prvič zmagal, Real pa je prvič po maju 2009 (Barcelona, Mallorca) izgubil zaporedni tekmi na svojem domicilu. Trenerju Zinedinu Zidanu je v bolj slabo tolažbo podatek, da bi njegova zasedba ta čas vodila na lestvici španskega DP, če bi obveljale le točke, »osvojene« po prvih polčasih! Za Realom (40 točk) bi zaostajala tudi Barcelona in Atletico, kar razkriva kroničen padec zbranosti Zidanovih fantov v večini dosedanjih tekem. Isti podatek razkriva tudi odlično psihološko in telesno pripravo nogometašev Barcelone, ki največ tekmecev zlomijo v drugem polčasu.

Slovenski legionarji

Ciper – Paphos : AEL 0:1 (bilanca trenerja Elsnerja 5-6-9, njegov stolček se maje); Francija – Caen : Lille 0:1 (Repas na klopi), St. Etienne : Toulouse 2:0 (Berić do 76., gol za 1:0), Nantes : PSG (Krhin); Španija – Eibar : Atletico 0:1 (vso tekmo, 4 obrambe).