Evra in Payet po poti nekdanjih asov

Marseille proti Domžalam favorit zaradi izjemne zgodovine, a tudi sedanje moči.

Objavljeno
15. avgust 2017 23.37
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Nogometaši Domžal so se pred dnevi spodobno predstavili v Ljudskem vrtu, domu slovenskih prvakov. A zdaj je pred njimi že novi izjemen izziv. V Stožice prihaja nekdanji evropski nogometni prvak Olympique Marseille, s tekmecem tako slovite zgodovine rumeno-modri še niso igrali uradne tekme.

V Domžalah je nekoč na evropski klubski sceni že gostoval Stuttgart, nekdanji nemški prvak, znan tudi kot valilnica odličnih nogometašev (Karlheinz Förster, Guido Buchwald, Jürgen Klinsmann ...), tudi zadnji tekmec Freiburg, sedmouvrščeno moštvo prejšnje sezone v bundesligi, je spoštovanja vredno. Podobno tudi zagrebški Dinamo, ki je pred desetletjem v Domžalah nastopil z Luko Modrićem. Danes eden ključnih asov madridskega Reala je takrat prispeval gol k zmagi modrih z 2:1.

Toda pogled na liste nogometne preteklosti razkrije, da s takšno inštitucijo, kot je Marseille, dvakratni slovenski prvaki še niso imeli opravka. V metropoli Provanse se ponašajo s po desetimi domačimi lovorikami, torej naslovi prvakov in pokalnimi zmagoslavji. Prav ta klub je postal prvi francoski – in doslej sploh edini – s prestižno lovoriko lige prvakov. Prav ko so to tekmovanje preimenovali iz nekdanjega pokala evropskih prvakov, pred sezono 1992/93, se je začel veliki pohod Marseilla – ob koncu ga je sklenil s finalno zmago proti Milanu z 1:0. Pozneje je moštvo doživljalo vzpone in padce, prepričljiv štart v to sezono z zmagama v prvih dveh kolih vliva navijačem optimizem, potem ko na naslov najboljšega v državi čakajo od leta 2010. Kako se bo sicer Marseille zoperstavil zdaj prvemu favoritu PSG, okrepljenemu s superzvezdnikom Neymarjem, se vzneseni privrženci še ne obremenjujejo, prav tako pa si – sodeč po pregledu klubske spletne strani kot tudi časnikov iz Provanse – ne belijo pretirano las nad prihajajočim gostovanjem v Ljubljani.

Je že tako, da v eni od najmočnejših lig stare celine vsaj za začetek posebna pozornost pripada internim dvobojem, za evropske preizkušnje jedro navijačev oživi v poznejših fazah tekmovanja. Nenazadnje je bilo tako tudi ob zadnjem gostovanju Freiburga, ko so sicer Domžalčani očarali nogometno Slovenijo z igro in skalpom nemškega moštva. Navijači slednjega – v Stožicah se jih je zbralo prek tisoč – so pričakovali uspeh, a kot so nam nato dejali trije mladeniči z navijaškimi šali ob naključnem srečanju v središču mesta, je za njih vendarle bolj pomembno, kako se bo razpletla njihova premiera bundeslige s Frankfurtom …

Marseille je izrazit favorit proti Domžalam, o tem najbrž ni ugank niti med najbolj optimističnimi privrženci rumeno-modrih. Ne gre le za klub izjemne tradicije vrhunskih nogometašev (Jean Tigana, Marius Tresor, Franck Ribery, Josip Skoblar, Alen Bokšić, Rudi Völler, Dragan Stojković, Didier Deschamps, Didier Drogba …), denarne moči in nenehno visokih ciljev. Tudi zdajšnje moštvo z udeleženci lanskega eura v Franciji – vratarjem Stevom Mandandajem, izkušenim branilcem Patricom Evrajem, še v prejšnji sezoni pri Juventusu, in odličnim napadalcem, letošnjo okrepitvijo iz West Hama, Dimitrijem Payetom – ponuja veliko kakovosti. In četudi ne napoveduje prav vzneseno gostovanja v Sloveniji, ni dvoma o resnem pristopu. »Moramo biti pazljivi,« je jasno dejal Rudi Garcia, trener Marseilla, ki je pred tem tri leta vodil Romo.