Stroj Hamlet berlinskega Exil Ensembla

Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana. Predstava nocoj ob 19.30.
Fotografija: Predstava Stroj Hamlet. FOTO: Ute Langkafel
Odpri galerijo
Predstava Stroj Hamlet. FOTO: Ute Langkafel

Beseda stroj se v Shakespearovem delu pojavi enkrat samkrat, so zapisali v Slovenskem mladinskem gledališču, v katerem bodo nocoj gostili berlinsko produkcijo Stroj Hamlet (Hamletmaschine), priredbo Shakespeara izpod peresa nemškega dramatika Heinerja Müllerja iz leta 1977.

Stroj se pri Shakespearu nanaša na telo. Kot čudesu, sestavljenemu iz veliko delov, so telesu že v zgodnjem razsvetljenstvu velikokrat rekli stroj in tudi Shakespearova drama je stroj, sestavljen iz gledaliških čudes. Predstava Stroj Hamlet se posveča dramatiku, ki radikalno preizprašuje položaj intelektualca v svetu, vrženem s tečajev, secira Shakespeara in potem preostale fragmente spet sestavi, na odru SMG pa bo zaživela v produkciji mladega Exil Ensembla, ki od predlanskega novembra deluje v gledališču Maksima Gorkega v Berlinu.

V njem so angažirani profesionalni umetniki, ki so prisiljeni živeti v izgnanstvu. Povezuje sedem umetnikov iz Sirije, Palestine in Afganistana, v njegovi uprizoritvi Stroja Hamlet so uporabljena tudi besedila sirskega igralca in nekdanjega profesorja na Akademiji uprizoritvenih umetnosti v Damasku Ayhama Majida Aghe. Režijo podpisuje Sebastian Nübling, igrajo pa Maryam Abu Khaled, Mazen Aljubbeh, Hussein Al Shatheli, Karim Daoud, Tahera Hashemi, Kenda Hmeidan in Yousef Sweid. Predstava, ki bo na sporedu SMG nocoj ob 19.30, bo v nemščini, angleščini in arabščini z nadnapisi.

Komentarji: