Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
4.05

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Robert Koren na današnji dan Peter Prevc Peter Prevc Miguel Indurain

Sreda, 20. 9. 2023, 4.05

3 mesece, 2 tedna

Na današnji dan (20. september) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Primož roglič Tadej Pogačar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Leta 2020 sta slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič poskrbela za zgodovinsko dvojno slovensko zmago na Dirki po Franciji. Na zadnji etapi, ki ni odločala o ničemer, sta se brez težav pripeljala do cilja na Elizejskih poljanah.

Enaindvajsetletni Pogačar s Klanca pri Komendi je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto in postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru na katerem je blestel tudi na koncu drugi Roglič.

Pogačar je ob tem podrl še kar nekaj rekordov. Postal je drugi najmlajši zmagovalec Toura, prvi debitant, ki je zmagal na dirki po letu 1983 in najmlajši nosilec bele majice v zgodovini dirke.


Leta 2017 je slovenski kolesar Primož Roglič na kolesarskem svetovnem prvenstvu v norveškem Bergnu osvojil naslov podprvaka v vožnji na čas. Roglič je postal prvi Slovenec z odličjem na SP v kronometru in drugi Slovenec z medaljo na SP v kolesarstvu. Prvi jo je osvojil Andrej Hauptman na cestni dirki leta 2001 v Lizboni, ko je bil bronast.

Svetovni prvak na 31 kilometra dolgi progi s spektakularnim zaključnim vzponom na Floyen je postal Nizozemec Tom Dumoulin, ki je Rogliča premagal za 58 sekund. Bron je osvojil Britanec Christopher Froome, ki je zaostal minuto in 21 sekund.

Slovenski junak je na odru za zmagovalce sredi Bergna stal v družbi zmagovalca dirke po Italiji Dumoulina in zmagovalca dirke po Franciji ter Španiji Frooma, torej zmagovalcev največjih etapnih dirk na svetu. "Zelo lepo je končati v tej družbi izjemnih kolesarjev. Skušam se razviti v smeri, da postanem kolesar za največje dirke," je ob uspehu dejal Roglič.

Primož Roglič kronometer SP | Foto: Reuters Foto: Reuters


Zgodilo se je še …

Leta 1914 je nogometna reprezentanca Brazilije odigrala prvo mednarodno tekmo v svoji zgodovini in proti Argentini v Buenos Airesu izgubila z 0:3.

Leta 1973 je ameriška teniška igralka Billie Jean King na ekshibicijskem dvoboju v Houstonu, ki so ga poimenovali "Bitka spolov" premagala takrat že upokojenega teniškega igralca Bobbyja Riggsa. Nekoč prvi igralec sveta se je spustil v serijo ekshibicijskih dvobojev zelo resno, najprej maja istega leta v dveh nizih (6:2 in 6:1) premagal Margaret Court, takrat eno najboljših teniških igralk na svetu, nato pa se lotil še 30-letne Kingove, ki pa je s pametno igro izkoristila razliko v letih in ga premagala s 6:4, 6:3 in 6:3.

Leta 1988 je v Konstanti na prijateljski nogometni tekmi proti Albaniji (3:0) za Romunijo prvič zaigral Gheorge Popescu, ki je v izbrani vrsti skupaj zbral kar 115 tekem in zabil 16 golov.

Leta 1989 je na prijateljski tekmi proti Poljski (1:0) v La Coruni prvič za Španijo nastopil Fernando Hierro, z 29 goli drugi po številu zadetkov in 89 nastopi tretji po številu tekem v španski izbrani vrsti.

Leta 1996 je španski kolesar Miguel Indurain odstopil 30 kilometrov pred ciljem 13. etape dirke po Španiji. To so bili sploh zadnji kilometri, ki jih je Bask odpeljal v vlogi poklicnega kolesarja, pozneje je povedal, da je na Vuelti nastopil zgolj zaradi pritiskov vodstva moštva Banesto. Zmagovalec petih francoskih in dveh italijanskih pentelj je uradno slovo od kolesarstva naznanil leto pozneje, ko je po tehtnem premisleku zavrnil ponudbo moštva  ONCE, ki bi mu navrgla štiri milijone evrov v sezoni.

Leta 2001 so nogometaši Olimpije v prvi tekmi prvega kroga pokala Uefa izgubili proti danskem Bröndbyju z 2:4 (1:1). Oba zadetka za zmaje je dosegel Tonči Žlogar.

Leta 2001 je Milenko Ačimović na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za nogometno ligo prvakov proti kijevskemu CSKA-ju zabil gol za Crveno zvezdo z 2:3. Na povratni tekmi je bilo 0:0 in napredovanja so se veselili Ukrajinci.

Leta 2007 je Tonči Žlogar zadel na prvi tekmi prvega kroga pokala UEFA proti londonskemu Tottenhamu. Zabil je častni zadetek za ciprski Anorthosis, ki je tekmo izgubil z 1:6.

Leta 2018 je Svetovna protidopinška agencija Wada umaknila suspenz ruski protidopinški agenciji Rusadi. Ruski športniki lahko tako od takrat spet nastopajo na največjih tekmovanjih brez omejitev.


Rodili so se …

1917 pokojni ameriški košarkarski trener Arnold ''Red'' Auerbach
1951
 pokojni nekdanji kanadski hokejist Guy Lefleur
1961
nekdanji nizozemski nogometaš Erwin Koeman
1970
nekdanji belgijski nogometaš Gert Verheyen
1971
 nekdanji švedski nogometaš nogometaš Henrik Larsson
1972
nekdanji slovenski akrobatski smučar Jani Pogačar
1975
kolumbijski dirkač Juan Pablo Montoya
1976
 nekdanji nemški hokejist Markus Wieland
1979
nekdanji slovenski atlet Boštjan Fridrih
1980
 nekdanji slovenski nogometaš Robert Koren
1980
ruski kolesar Vladimir Karpec
1981
španski teniški igralec Feliciano Lopez
1984
slovenski hokejist Luka Kralj
1988
slovenski nogometaš Sašo Ogrič
1989 
slovenska rokometašica Amra Pandžić
1990 kanadski hokejist John Tavares
1990 
tajski boksar Thammanoon Niyomtrong
1991 slovenski nogometaš Martin Milec
1991 norveški nogometaš Martin Linnes
1991 avstralska atletinja Kelsey-Lee Barber
1991 slovenska rokometašica Teja Ferfolja
1992 slovenski smučarski skakalec Peter Prevc
1993 
nemški nogometaš Julian Draxler
1993 ameriški košarkar Kyle Anderson
1995
španski nogometaš Alejandro Grimaldo
2002 
slovenski nogometaš Filip Kosi
2003
slovenski odbojkar MIha Fink

Ne spreglejte