Število pridelovalcev grozdja upada, namizno grozdje pa uvažamo. Je pridelava namiznega grozdja dobra tržna niša? Bodo vinogradniki nehali sekati vinsko trto, jo bodo precepili in začeli pridelovati namizno grozdje?
»Pri precepljanju vinske trte se nekaj že dela. Takšni primeri so sicer redki, saj namiznega grozdja ni enostavno niti pridelati niti prodati. Težaven je tudi že sam izbor primerne in tržno zanimive sorte,« pravi Franc Čuš, predstojnik oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije.
Nasadi namiznega grozdja morajo biti zaščiteni pred točo in padavinami, najboljši so pokriti prostori. »Namizno grozdje je med dozorevanjem zelo občutljivo za padavine in začne hitro gniti. Zato se je pridelava preselila v plastenjake ali druge pokrite prostore,« razlaga Čuš. Tudi pridelava je zahtevna in je težko doseči ustrezno velik pridelek na hektar.
Sveže grozdje je treba skladiščiti v hladilnici
Drugi izziv je v prodaji. »Ko grozdje dozori, ni mogoče prodati vsega naenkrat, treba ga je skladiščiti v hladilnici, to pa stane,« dodaja sogovornik. Pri prodaji pa je treba konkurirati poceni grozdju iz Italije in drugih evropskih držav ter z južne poloble. Seveda ima doma pridelano grozdje tudi svoje prednosti - to so lahko boljši okus, hranilna vrednost in nižji ogljični odtis.
Več deset tisoč evrov začetnih stroškov
Precepljanje vinske trte je najpreprostejši korak pri preusmeritvi v namizno grozdje, vsi naslednji so težji in veliko dražji, zato tudi ni večjega zanimanja vinogradnikov za namizno grozdje. »Naložba v nasad, hladilnico in trženje znaša več deset tisoč evrov za po velikosti tržno zanimiv nasad,« ocenjuje Čuš.
Dva večja pridelovalca na Dolenjskem pod streho oziroma zaščito že pridelujeta namizno grozdje na več kot dveh hektarjih. »V Sloveniji je vsekakor prostora še za kar nekaj hektarjev namiznega grozdja. To je lahko tržna priložnost za nekoga, ki zmore velik vložek v preureditev nasada, hladilnico, pakiranje. Zaradi vsega navedenega ne gre pričakovati množičnega prehoda z vinskega na namizno grozdje,« meni Franc Čuš.