Švedi med elito, Srbi in Škoti tik pod njo

Ob koncu je Švedska premagala Rusijo in se uvrstila v ligo A, Srbi so zmleli Litvo, Škoti ugnali Izrael.
Fotografija: James Forrest je dosegel hat-trick proti Izraelu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
James Forrest je dosegel hat-trick proti Izraelu. FOTO: Reuters

S sedmimi tekmami se je končala prva izvedba UEFA lige narodov. Prihodnje leto bo sledili štirje zaključni turnirji, ki bodo prinesli prve udeležence eura 2020. Švedi so si zagotovili napredovanje v ligo A, Srbi in Škoti pa v ligo B.

V ligi A je bilo vse znano že pred obračunom Portugalske in Poljske, ekipi sta se razšli z izidom 1:1, s točko so domači potrdili prvo, Poljaki pa zadnje mesto v tretji skupini. Portugalce je v 34. minuti v vodstvo popeljal Andre Silva, v 66. minuti je iz enajstmetrovke izenačil Arkadiusz Milek.

V ligi B si je napredovanje in uvrstitev na zaključni turnir zagotovila Švedska, ki je z 2:0 ugnala Rusijo. Gola sta dosegla branilec Manchester Uniteda Victor Nilsson Lindelöf in Marcus Berg. Švedi so se tako na zaključnem turnirju pridružili Ukrajincem, Dancem in reprezentanci BiH, ki bodo naslednjo ligo narodov odigrali v elitni skupini.

Victor Nilsson Lindelöf je načel mrežo Rusov. FOTO: AP
Victor Nilsson Lindelöf je načel mrežo Rusov. FOTO: AP


Napredovanje iz lige C v ligo B so si pred zadnjim dnem zagotovili Finska in Norveška, zadnji vprašanji pa sta bili Škotska ali Izrael in Srbija ali Romunija. Škoti in Izraelci so se pomerili v medsebojnem obračunu, s 3:2 so zmagali Škoti, vse tri gole za domače je dosegel James Forrest, Srbija je gostila Litvo, Romunija pa je gostovala v Črni gori.

Srbi so se v prvem polčasu mučili, v 51. pa so jim pomagali gosti, dosegli so avtogol. Le nekaj minut za tem je v polno zadel še Aleksandar Mitrović. Litva je nato izid znižala, a je bilo to premalo za prvo točko v ligi, domači so prek Aleksandra Prijanovića in Adema Ljajića dosegli še dva gola in zmagali s 4:1. Romunom tako ni pomagala zmaga 1:0 v Podgorici.

Srbi so se veselili visoke zmage in napredovanja. FOTO: Reuters
Srbi so se veselili visoke zmage in napredovanja. FOTO: Reuters


Kosovo bo naslednje leto igralo v ligi C, v odločilni tekmi za napredovanje je v Prištini s 4:0 premagalo Azerbajdžan. Tri gole zabil Arber Zeneli, tretji gol na polnem stadionu Fadil Vokrri pa je prispeval Amir Rrahmani.

Preberite še:

Komentarji: