V Ljudskem vrtu ponovitev torka

1. SNL: Uvodno dejanje 13. kola že včeraj v Stožicah. Maribor danes proti zadnjemu.

Objavljeno
20. oktober 2017 21.53
Slovenija.Domzale.19.07.2008.Andraz Kirm (zadetek za 1:0) in Igor Nenezic na tekmi Domzale:Primorje.Foto:Matej Druznik/DELO
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je že sinoči opravila svojo nalogo v 13. kolu 1. SNL, Maribor jo bo danes. Po polomu z Liverpoolom ima v zadnjeuvrščenem Ankaranu primernega tekmeca za celjenje ran in izboljšanje strelske statistike. Danes bosta tekmi v Celju in v Novi Gorici, kjer bodo gostovale Domžale, jutri pa še v Krškem.

Celje: Celje – Aluminij (sobota, sodnik Asmir Sagrković, 13):
Niti za kosilo ne bo časa, zato bo pomembno, s katero nogo bodo vstali nogometaši – z levo ali desno. Oboji so v krepki rezultatski krizi in oboji se rešujejo v pokalnem tekmovanju. Celjani so menjali trenerja takrat, ko so zadnjič zmagali. Dušan Kosić prestopa iz reprezentančnega ritma v klubski in iz kadetske selekcije v člansko še ni povsem ujel, tako kot igralci njegovih zamisli še ne. V pokalnem skalpu Mure je bilo tudi nekaj srečnih podrobnosti, zaradi česar se je morda dvignila samozavest. Kosićeva srečna okoliščina je, da v vodstvu kluba ni pretiranega tekmovalnega naboja, ki bi nanj stopnjeval pritisk. Vse je zastavljeno v upanju, da bo po dežju posijalo tudi sonce. Pa še res je, vprašanje je le, kdaj? Tudi Aluminij čaka na sonce po dežju.

Nova Gorica: Gorica – Domžale (Roberto Ponis, 15):
Goričani so preživeli uvodno krizo, Domžalčani poevropske »travme« še kar podoživljajo. Zmage s točo golov proti Triglavu ali Ankaranu pač niso merilo za tretje najdražje moštvo v ligi. Vrnitev »sina« Andraža Kirma več pove o tem, da so se v klubu očitno ušteli z Agimom Ibraimijem. Ta še plačuje svoje grehe v Kazahstanu in še lep čas ne bo dobil zelene luči za prestop. Toda kaj lahko Domžalčani pričakujejo od veterana, ki veliko teče, kot večina Domžalčanov, a nekoliko počasneje kot v najboljših letih? Profesionalizem, golov najbrž ne, saj 33-letni Ljubljančan nima slovesa strelca. Goriški optimizem stopnjuje forma Nigerijca Kyriana Nwabuezeja. Z njim ima Miran Srebnič močno napadalno orožje, kar mu omogoča, da se tekmeca za 3. mesto loti po preverjenem italijanskem receptu – najprej obramba! Za lepoto in ustvarjalnost v igri skrbno pripravlja Amela Džuzdanovića, za katerega pa je bolje, da proti ostrim in agresivnim Domžalčanom še obsedi na klopi za rezervne igralce.

Maribor: Maribor – Ankaran Hrvatini (Vojko Goričan, 20.20): Ali lahko Maribor uprizori igro in strelski šov, kakršnega je Liverpool v ligi prvakov? To je glavno vprašanje pred tekmo za celjenje ran in napeljuje na osnovno mariborsko težavo v domačem prvenstvu. Maribor namreč v 1. SNL tudi proti najslabšim ne igra tako, da bi tekmecem skril žogo, bil atraktiven in duhovit. Razen takrat, ko mu voda že pošteno teče v grlo. Lepše priložnosti, da bi bil všečen in spektakularen, letos prvak ne bo imel več. Ankaran, za katerega že padajo stave, da spomladi ne bo več igral v 1. SNL, je po vseh merilih obsojen na polom.

Krško: Krško – Rudar (nedelja, Alen Borošak, 19): Prvi dvoboj sezone v Velenju je dobil gost. Tudi v Krškem je nazadnje zmagal Rudar. Favorita ni, bo pa v ospredju dvoboj najboljših strelcev obeh moštev, Miljana Škrbića in Johna Maryja. Tudi razplet brez zmagovalca bi zadovoljil oba trenerja, domačega Stipeta Balajića in gostujočega Marijana Pušnika.