Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
22. 2. 2018,
18.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

dnevnik nekdanjega olimpijca Pjongčang 2018 Rene Mlekuž

Četrtek, 22. 2. 2018, 18.00

6 let, 2 meseca

DNEVNIK NEKDANJEGA OLIMPIJCA (13.): Rene Mlekuž

Težko bi rekel, da ga boli, mu je pa žal

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Rene Mlekuž | Foto MaPa

Foto: MaPa

Ko je bil Rene Mlekuž na vrhuncu slave, je slovenska smučarska falanga v moškem slalomu spadala med najboljše na svetu. "Škoda, da ni več tako številčne ekipe, kot je bila naša. Zato je zdaj našim fantom težje," 42-letni Štajerec obžaluje podatek, da sta na olimpijskem slalomu nastopila le dva Slovenca, saj se dobro spominja, kako je bilo včasih, ko je bil slalom še paradna disciplina slovenskega smučanja in je bil že podvig, če si se uvrstil na seznam potnikov na velika tekmovanja.

Po vsakem tekmovalnem dnevu na olimpijskih igrah v Pjongčangu na Sportalu objavljamo dnevnik nekdanjega slovenskega olimpijca, ki komentira dogajanje tistega dne na tekmovanju petih krogov.

13. tekmovalni dan ZOI 2018 je postregel z dvema smučarskima tekmama. Dekleta so se pomerila v kombinaciji, fantje pa v slalomu. Ljubitelji smučanja so si morali pazljivo nastaviti alarm na budilkah, saj sta se tekmi začeli sredi noči, njun razplet pa je bil znan v zgodnjem jutru.

"Iskreno povedano, sem si tekme ogledal dopoldan v posnetku," ni ovinkaril Rene Mlekuž, nekdanji slovenski alpski smučar in udeleženec olimpijskih iger v Salt Lake Cityju (2002). Priznava, da ni šlo drugače, saj ima preveč delovnih in družinskih obveznosti, zato je dragocena vsaka ura. "Rad spremljam šport, predvsem smučanje, a zaradi tega ne vstajam ponoči. Športno pot sem končal že pred davnimi leti, tako da ne čutim več posebnega olimpijskega vzdušja," je priznal Štajerec.

Ko je leta 2002 nastopil na ZOI, je v drugem teku slaloma odstopil. Po prvem teku je bil 13. Takrat so za Slovenijo nastopili še Jure Košir, Mitja Kunc in žal že pokojni Drago Grubelnik. | Foto: Reuters Ko je leta 2002 nastopil na ZOI, je v drugem teku slaloma odstopil. Po prvem teku je bil 13. Takrat so za Slovenijo nastopili še Jure Košir, Mitja Kunc in žal že pokojni Drago Grubelnik. Foto: Reuters Ko je zjutraj vstal, si je v posnetku ogledal razplet moškega slaloma, nato pa je že moral odhiteti po opravkih. Gostoval je v televizijskem studiu, ogromno obveznosti pa ima tudi s pripravo Grubelnikovega memoriala, ki bo na sporedu prihodnji konec tedna. Čeprav je pri dekletih po smukaškem delu kombinacije dišalo po slovenski senzaciji, saj je Maruša Ferk zasedala visoko peto mesto, preprosto ni imel na razpolago dovolj časa, da bi si ogledal obe tekmi.

Prednost je dal disciplini, v kateri je na olimpijskih igrah nastopil tudi on. Pred 16 leti je bil v Salt Lake Cityju po prvem teku 13., nato pa v finalni vožnji storil napako in odstopil. "Takrat nisem bil v najboljši formi. V boljši sem bil štiri leta pred tem, ko bi moral nastopiti v Naganu, a sem se tri tedne pred začetkom olimpijskih iger hudo poškodoval," se Mlekuž spominja žalostnega obdobja, ko ga je na cedilu pustilo zdravje.

Netipičen odstop Hirscherja, ki se je vdal v usodo

Marcel Hirscher je odstopil v prvem teku slaloma, tako da bo Pjongčang zapustil "le" z dvema zlatima medaljama. | Foto: Reuters Marcel Hirscher je odstopil v prvem teku slaloma, tako da bo Pjongčang zapustil "le" z dvema zlatima medaljama. Foto: Reuters Razplet moškega slaloma v Južni Koreji ga je presenetil le do določene mere. "Olimpijske igre ponavadi postrežejo z raznimi presenečenji, tako kot so v tem slalomu. Ponavadi je tako, da kjer se borita dva, tretji dobiček ima," se je spomnil na pregovor, v katerega je na eni strani vpletel velika favorita za olimpijski naslov Avstrijca Marcela Hirscherja in Norvežana Henrika Kristoffersena, na drugi pa presrečnega prvaka Šveda Andreja Myhrerja.

"Myhrerju (star je 35 let, op. p.) so prišle prav izkušnje. Sploh v Južni Koreji, kjer ima sneg svojo strukturo in se je nanj zelo težko navaditi. Seveda pa bi bil razplet drugačen, če bi Marcel in Henrik pripeljala do konca," je poudaril nekdanji slovenski smučarski as, ki ni mogel verjeti svojim očem, ko je spremljal ponesrečen nastop Hirscherja.

"Deloval mi je zelo čudno. Takega nisem vajen. Že od štarta je bil nesproščen, zamujal zavoje. Njegov odstop je bil povsem netipičen zanj. Vedno, ko je naredil napako, se je boril do zadnjega. Tokrat pa je storil manjšo napako in odstopil. Kar vdal se je v usodo, kot da ne bi bilo več ognja v njem. Kot da je z dvema zlatima medaljama (v kombinaciji in veleslalomu, op. p.) že zadostil apetite, ki jih je imel v Pjongčangu," ga je začudila neprepričljiva vožnja avstrijskega zvezdnika, po kateri je ostal brez uvrstitve.

Andre Myhrer spada med najbolj izkušene slalomiste v beli karavani.  | Foto: Reuters Andre Myhrer spada med najbolj izkušene slalomiste v beli karavani. Foto: Reuters

Po njej se je v glavni vlogi za osvojitev zlata znašel največji tekmec Kristoffersen. "Bil je pod velikim pritiskom. Tako je vedno, ko vodiš po prvem teku. Vedel je, da je po odstopu Marcela vse na njem. Vedel je, da bo prvi, če se bo pripeljal do konca. A očitno je bil pritisk premočan," je ocenil Mlekuž, ki je dosegel največji uspeh pri 20 letih, ko je v Veysonnazu na slalomu za svetovni pokal osvojil drugo mesto. Takrat, ko so se slovenski slalomisti še pogosto uvrščali na stopničke.

Štefanu je težko, ko se bori sam s seboj

Štefan Hadalin se že nekaj časa spogleduje z neprijetno vlogo osamljenega jezdeca slovenskega moškega slaloma. | Foto: Getty Images Štefan Hadalin se že nekaj časa spogleduje z neprijetno vlogo osamljenega jezdeca slovenskega moškega slaloma. Foto: Getty Images Zlati časi slovenskega moškega slaloma in prizori, ko se je na tekmah za svetovni pokal v finalnih vožnjah za točke potegovalo tudi osem tekmovalcev, so že davno mimo.

V moškem slalomu v Pjongčangu sta nastopila dva Slovenca. Le Štefan Hadalin in eden najboljših veleslalomistov na svetu Žan Kranjec, ki sta odstopila na prvi progi in ostala brez uvrstitve.

Ko je slovenske barve zastopal še Mlekuž, si kaj podobnega ni bilo mogoče zamisliti. Takrat je vladala tako velika in ostra konkurenca, da je bil že uspeh, če si bil sprejet v odpravo za velika tekmovanja.

"Da me to boli, bi težko rekel, mi je pa res žal. Škoda, da ni več tako številčne ekipe, kot je bila naša, zato je tudi našim fantom zdaj težje. Konec koncev imamo le enega slalomista. Štefanu je težko na treningu, ko se bori sam s seboj. Če bi imel poleg še deset fantov, ki bi ga lahko prehiteli, bi bila to zdrava konkurenca. Tako se celotna ekipa vleče naprej in napreduje. Tako je dosti lažje, kot pa če si sam," ne bi bil rad v koži Hadalina, za zdaj edinega slovenskega specialista za slalom na največjih tekmah.

Maruša Ferk je bila po smukaškem delu kombinacije na petem mestu, nato pa v slalomu naredila napako in bila po prihodu v cilj diskvalificirana. | Foto: Reuters Maruša Ferk je bila po smukaškem delu kombinacije na petem mestu, nato pa v slalomu naredila napako in bila po prihodu v cilj diskvalificirana. Foto: Reuters

"Škoda za Marušo. Zajahala je količek, kar se v slalomu pogosto dogaja. To ni neka nepričakovana napaka. Škoda za Ano, ki je kar pogumno nastopila v smukaškem delu, a storila veliko napako, ki jo je gotovo stala vsaj sekundo, če ne sekundo in pol," se je dotaknil še ženske kombinacije, ki se poslavlja od olimpijskega urnika. Na prihodnjih ZOI je ne bo več.

"O tem poteka se je razpravljalo že dolgo časa. Meni je žal, da je ne bo več. Žal mi je vsake discipline, v kateri imajo naši športniki možnost osvojitve medalje."

Ne namerava se vtikati v vseslovensko prerekanje

Jakov Fak je osvojil srebrno odličje v biatlonski preizkušnji na 20 kilometrov. | Foto: Reuters Jakov Fak je osvojil srebrno odličje v biatlonski preizkušnji na 20 kilometrov. Foto: Reuters Od dogajanja z letošnjih olimpijskih iger si je najbolj zapomnil srebrnega Jakova Faka. "Se mi pa zdi, da je igre bolj kot njegova medalja zaznamovalo vseslovensko prerekanje o tem, kdo bo nosil zastavo. Tega raje ne bom komentirati. Ne nameravam se vtikati, ker mi je res brezveze. Jakov je pokazal, da z vsem srcem tekmuje za slovensko reprezentanco. Da vloži vsak atom moči v nastope. Res sem vesel, da mu je uspel nastop in bo domov prišel z medaljo."

Morda se mu pridruži še kdo, Mlekuž je namignil, da se bližajo nastopi deskarjev. "To so olimpijske igre. Pustimo se presenetiti. Navijam za vse, privoščim vsem," je zaželel srečo vsem tekmovalcem in tekmovalkam, ki jih na olimpijskih igrah še čakajo nastopi.

Zaradi varnosti (še) ni bilo hokeja

Ledena fantazija | Foto: Ana Kovač Ledena fantazija Foto: Ana Kovač Ob koncu leta je vodil projekt v središču Ljubljane, kjer je bila na Kongresnem trgu postavljena Ledena fantazija. Dva meseca pozneje so risi v Južni Koreji poskrbeli za še eno.

"Imeli smo ideje, da bi ponudili možnost tudi ljubiteljem hokeja, a smo se zaradi varnosti izognili poskusu. Bilo bi prenevarno. Kateri izmed obiskovalcev bi lahko dobil plošček v glavo, potrebovali bi pleksisteklo in obilo mrež," je pojasnil podjetnik, ki zaradi tega, ker je Ljubljančanom in Ljubljančankam ponudil veliko užitkov na ledu, med olimpijskimi igrami ni kaj bolj pozorno spremljal umetnostnega drsanja.

Za razliko od hokeja, kjer so ga risi razvajali in polnili s pozitivno energijo.



 

Ne spreglejte