Real Madrid tudi sredi puščave noče pomoči

Real in Gremio se bosta danes ob 18.00 pomerila za naslov najboljšega na svetu.

Objavljeno
16. december 2017 10.00
Posodobljeno
16. december 2017 10.00

Abu Dhabi – Tudi sredi puščave ima nogomet iste čare kot povsod drugje. Bogati Real Madrid je dolgo trepetal v polfinalu proti skromni Al Jaziri, saj si je finale svetovnega klubskega prvenstva priboril šele v zadnjih minutah. Največja ironija pa je, da bi Real morda celo izpadel, če sodniki ne bi uporabljali pomoči video posnetkov. Finale bo danes ob 18. uri po slovenskem času.

Zahvalijo se lahko Fifi

Zlobni jeziki so v zadnjih sezonah večkrat udrihali, kako Real Madrid ne bi mogel priti do nobene lovorike, če bi sodniki v španskem prvenstvu in ligi prvakov uporabljali pomoč video posnetkov, a potem ko je Real odigral prvo uradno tekmo z video nadzorom, se lahko Madridčani zgolj zahvalijo Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), da tudi na svetovnem klubskem prvenstvu preverja sporne odločitve z video posnetki. Kajti Real bi proti Al Jaziri zagotovo zaostajal z 0:2, če bi obveljala samo sodniška človeška presoja, galaktiki pa bi ta zaostanek težko spreobrnili proti tako zaprti in motivirani ekipi.

V trenutku se je spremenilo tudi razpoloženje na tribuni, a v precej nepričakovano smer. Čeprav je bil štadion na polfinalni tekmi med Al Jaziro in Realom povsem poln, je sprva velika večina navijala za madridski Real. Ljudje so prišli, da vidijo evropske prvake, velik del tribune je prekrila celo koreografija v čast madridskega kluba, ki so jo pripravili navijaški Realovi klubi iz Arabskega polotoka, toda potem ko je Al Jazira najprej povedla in ko se je za nekaj trenutkov zdelo, da vodi celo z 2:0, so bili vsi ponosni na rojake na zelenici, zato so navijali kar za obe moštvi.

Vzdušje je bilo precej nenavadno, a niti nogometašev domače zasedbe ni preveč motilo, da so imeli bučno podporo tudi madridski igralci. »Še dobro, da je bilo tako, saj na naše tekme sicer pride samo nekaj tisoč ljudi,« je priznal brazilski umetnik Romarinho pri Al Jaziri. »Bilo je skoraj tako, kot da igramo v Braziliji.«

A kljub pomoči video posnetkov so bili po tekmi Realovi igralci nezadovoljni s številnimi premori in čakanjem na pravilno sodniško odločitev, pa čeprav so ravno zato zaostajali le z enim golom in ne dvema. »Precej nerodno je, če moraš na sodniško odločitev čakati kar štiri minute,« je v umirjenem tonu razlagal trener madridske zasedbe Zinedine Zidane. »Nogomet je boljši brez video posnetkov,« je bil kratek in jedrnat Realov junak Gareth Bale.

V madridskem klubu so zadovoljni, da je tokratno svetovno prvenstvo v Abu Dabiju in ne v precej oddaljeni Japonski, saj bodo prihranili precej moči zaradi krajših letalskih povezav. Real je še nedavno prav v tem novoletnem času v Katarju odigral kakšno promocijsko tekmo za polnjenje blagajne z marketinškim denarjem, zdaj pa lahko zraven osvoji še mednarodno lovoriko, s čimer si lahko moštvo tudi dvigne samozavest pred nadaljevanjem sezone, začenši s predbožičnim el clasicom proti Barceloni.

Zagotovo pa je precej vseeno, kje je svetovno prvenstvo, vsem družinskim članom Realovih nogometašev. Uživali so pred tremi leti v Maroku, lani na Japonskem in tokrat v Združenih arabskih emiratih, zato že ves zadnji teden obiskujejo turistične znamenitosti in nakupovalna središča. Denarja imajo dovolj, pozna jih noben, vidijo pa lahko precej drugačno okolje, kot so ga vajeni v španski prestolnici. Manj miru pred domačini so imeli Realovi nogometaši, ki so za oglede izkoristili prost četrtek.

V Združene arabske emirate je pripotovalo tudi obilo navijačev Gremia. Že v polfinalu proti Pachuci so dodobra napolnili tribuno, še več ljudi iz Porta Alegreja prihaja v teh dneh. Kljub temu gre za klub iz juga Brazilije, ki velja za najbolj »evropski« del v največji južnoameriški državi, kar ima določene posledice – igra Gremia je bila zato večkrat v zgodovini previdnejša in organizirana, tudi navijači naj bi bili drugačni, bolj arogantni. Gremio je sicer leta 1983 že slavili v interkontinentalnem pokalu, predhodniku sedanjega svetovnega prvenstva. Tedaj so ugnali Hamburg z 2:1, oba gola je dosegel Renato, sedanji trener Gremia. Bo pa pri brazilski zasedbi manjkal najboljši nogometaš Arthur, saj je 21-letni mladenič, ki ga za 50 milijonov evrov lovi Barcelona in bo poleti skoraj gotovo v brazilski reprezentanci na svetovnem prvenstvu, poškodovan.