Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
19. 1. 2018,
16.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Prešernov trg Ljubljana stavba

Petek, 19. 1. 2018, 16.43

6 let, 2 meseca

Veste, kaj je nekoč stalo sredi Prešernovega trga? #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Prešernov trg | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prešernov spomenik so v Ljubljani na današnjem osrednjem trgu, nekdaj poimenovanem Marijin trg, slovesno odkrili 10. septembra 1905. In če gremo še bolj v preteklost, je tu nekoč stala stavba, v kateri je bila tudi gostilna.

Na levi strani današnjega Prešernovega trga, tam, kjer je danes Prešernov spomenik, je sredi 17. stoletja stala pritlična obokana stavba, v njej pa sta bili dve prodajalni, v del zgodovine tega mestnega prostora v svoji knjigi Ljubljanske metamorfoze bralca vpelje Darinka Kladnik.

V zgodovini je ta ljubljanski trg večkrat menjal ne le poimenovanje, temveč tudi svojo vlogo in podobo, po njem je, kot se lahko spomnimo, nekoč potekal tudi javni in zasebni promet, nekdaj tudi tramvaj.

Na mestu, kjer je danes Prešernov spomenik, je nekoč stala stavba, v njej je bila v preteklosti tudi gostilna. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Na mestu, kjer je danes Prešernov spomenik, je nekoč stala stavba, v njej je bila v preteklosti tudi gostilna. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Hiša Pri bučarji

Leta 1810 je lastnik pritlične stavbe na trgu, ki je bila prislonjena na hišo za njo, postal Viktor Wutscher. Nadzidal je eno nadstropje in dal narediti ravno streho. Ta je bila prva te vrste v Ljubljani.

Ker pa sta kritino na obeh koncih krasili veliki kovinski "buči", je nova gostilna v njej dobila ime Pri bučarji. Stavba je v rokah družine Wutscher ostala do leta 1877, ko je prešla v roke trgovca Viktorja Schifferja.

Stavba Pri bučarji okoli leta 1890 | Foto: Zajem iz knjige Ljubljanske metamorfoze Stavba Pri bučarji okoli leta 1890 Foto: Zajem iz knjige Ljubljanske metamorfoze

Stavba je bila v potresu močno poškodovana

Stavbo z velikima bučama, ki je bila poškodovana v potresu leta 1895, so tako v začetku prejšnjega stoletja dokončno podrli. Tam je tako nastal prostor za novo zgodovinsko mesto, nov simbolni zapis in spremembo osrednjega trga.

Leta 1905 so slovesno odkrili Prešernov spomenik. Priprave so trajale sedem let, mogočih lokacij za njegovo postavitev pa je bilo več. Ena od zamisli je bila sprva, da bi ga postavili pred Mestno hišo, ob še drugih mogočih lokacijah pa so se na koncu odločili za tisto na trgu.

Prešernov spomenik - ozadje in odzivi na njegovo postavitev so zgodba zase - so slovesno odkrili 10. septembra leta 1905. Zamisli o njegovi lokaciji je bilo sprva več. | Foto: Ivan Kotar, hrani: MNZS. Prešernov spomenik - ozadje in odzivi na njegovo postavitev so zgodba zase - so slovesno odkrili 10. septembra leta 1905. Zamisli o njegovi lokaciji je bilo sprva več. Foto: Ivan Kotar, hrani: MNZS.
Prešernov spomenik v Ljubljani med obema svetovnima vojnama | Foto: neznan, hrani: MNZS. Prešernov spomenik v Ljubljani med obema svetovnima vojnama Foto: neznan, hrani: MNZS.
Prešernov trg leta 1928 | Foto: Prešernov trg leta 1928
Prešernov trg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte