Deloskop izpostavlja: Kri na mačjem vratu

Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko. 17. 11., ob 20. uri.

Objavljeno
16. november 2017 19.26
M. V.
M. V.

Na Malem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo nocoj ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Kri na mačjem vratu, besedilo nemškega dramatika in filmskega ustvarjalca Rainerja Wernerja Fassbinderja.

Naslov drame izhaja iz osnutka za film, ki so ga našli v Fassbinderjevi zapuščini. Osrednja junakinja drame je Phoebe Zeitgeist, vesoljka z drugega planeta, ki je na Zemljo prišla pripravit poročilo o človeški demokraciji. Naučila se je nekaj besed, a govorice Zemljanov ne razume.

Druge brezimne like, ki jih definira predvsem njihov poklic, je avtor poiskal v nižjem srednjem sloju na mestnem obrobju. Phoebe jih v številnih voajerističnih prizorih, ki si sledijo s hitrim filmskim ritmom, srečuje, posluša in opazuje ter si zapomni kak stavek ali misel.

Ko se znajde na banketu in končno spregovori, naleti na neprijetne odzive: od posmehovanja, zgražanja do popolne zavrnitve.

Dramo v prevodu Milana Štefeta je režirala Ivana Djilas, v vlogi osrednje protagonistke Phoebe pa bo nastopila Tina Potočnik Vrhovnik.