klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 15.12.2017 14:02:16

Si predstavljate formulo ena brez hostes? Novi lastniki se resno spogledujejo s to ukinitvijo

Bodo hostese v formuli 1 preteklost?
Profimedia
Novi lastniki formule 1 razmišljajo o spremembi oziroma ukinitvi enega pomembnih in najbolj vidnih delov dirk in avtomobilističnega športa. Gre za hostese, ki spremljajo avtomobilistični šport, skrbijo za promocijo, držijo dežnike in so bile doslej nepogrešljivi del spektakla, povezanega s formulo 1.

Nekdanji tehnični direktor ekipe Ferrari in vodja moštva Mercedes Ross Brawn, ki je letos v formuli 1 prevzel naloge poslovnega direktorja motošporta, je za BBC omenil, da so začeli postopek za revizijo dosedanje ustaljene prakse, ki vključuje uporabo hostes oziroma manekenk in deklet za promocijo.

"Gre za zelo občutljivo problematiko, ki je pod skrbnim pregledom. Skušamo upoštevati vse vpletene strani. Veliko ljudi spoštuje tradicijo hostes, obstajajo pa tudi kritični pogledi, da je uporaba hostes zastarela in del preteklosti, zato smo se odločili odpreti to vprašanje," je dejal Brawn.

V anketi, ki so jo izpeljali v športnem uredništvu BBC, je 60 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bi želelo, da so hostese še naprej del formule 1.

Hostese so bile nepogrešljivi in najlepši del formule 1 ter so avtomobilističnemu spektaklu ob dirkah svetovnega prvenstva dale nekaj glamurja, so prepričani tako vozniki formule 1 kot člani ekip. Seveda pa tega mnenja ne delijo vsi, saj obstajajo tudi pogledi, da gre za del zastarelega mačističnega pogleda na ženske in njihovo vlogo v športu.



Glavna vloga manekenk, ki so oblečena v vpadljiva uniformna zelo tesna oblačila v enakih barvah, ponavadi v mini krilih in visokih petah, ter s poudarjenimi oblinami, je, da so čim bolj opazne, da so s tem opazna in vidna oglaševalska in promocijska gesla in simboli, ki jih razkazujejo na oblačilih ali dežnikih.

Hostese med drugim držijo dežnike voznikom F1, nosijo napise z imeni voznikov, postavijo se v koridor, po katerem se sprehodijo najboljši tekmovalci na poti do stopničk. So tudi spremljevalke zmagovalcem dirk na zmagovalnem odru.

V zadnjih časih so se sprožila številna vprašanja, da je uporaba hostes in manekenk seksistična, ostanek starih časov, v katerih so bile ženske le objekt namenjen moškemu pogledu. Na nekaterih dirkah so vlogo hostes prevzeli moški oziroma manekeni, prav tako so vlogo maskot dodelili otrokom, kar pa tudi ni naletelo na odobravanje in je sprožilo nove kritike.

V formuli 1 si želijo ohraniti korak s časom, privabiti tudi navijačice ter končati klasično delitev na ženske in moške vloge, ko bi se ženske opogumile in postale voznice v formuli 1.

Članki iz rubrike