Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunajski filharmoniki bodo svetu nazdravili z Riccardom Mutijem

Deli na:
Dunajski filharmoniki bodo svetu nazdravili z Riccardom Mutijem

Dunajski filharmoniki bodo na današnji prvi dan novega leta odigrali tradicionalni novoletni koncert. Eden najbolj priljubljenih koncertov na svetu, posvečen plesni glasbi avstrijske glasbene družine Strauss in sodobnikov, bo vodil italijanski maestro Riccardo Muti.

Matinejski nastop v Musikvereinu bo neposredno prenašalo več držav, tudi Slovenija.

Z novoletnim koncertom želijo Dunajski filharmoniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Cikel najbolj priznanih dirigentov letos nadaljuje italijanski dirigent Riccardo Muti. Na podiju novoletnega koncerta bo stal petič - vodil ga je že v letih 1993, 1997, 2000 in 2004 - in morda tudi zadnjič. Pred časom je namreč povedal, da si želi novo leto praznovati z družino, ker pa je bil pritisk v zadnjem času tako močan, je privolil, da bo ponovno dirigiral.

V Neaplju rojeni Muti z Dunajskimi filharmoniki sicer sodeluje že več desetletij. V tem času so izvedli že skoraj 500 koncertov, leta 2011 je za svoj 70. rojstni dan postal tudi njihov častni član. V svoji karieri je dirigiral številnim najbolj uglednim svetovnim orkestrom, kot so Berlinski filharmoniki, Bavarski radijski simfonični orkester, Newyorški filharmoniki ali Francoski nacionalni orkester. Bil je dolgoletni glasbeni direktor milanske Scale, septembra 2010 pa je postal glasbeni direktor Simfoničnega orkestra v Chicagu.

Koncert bo ponudil sedem skladb, ki jih Dunajski filharmoniki na tem nastopu v zlati dvorani Musikvereina še niso izvedli. Poudarek bo na delih Johanna Straussa mlajšega, na sporedu pa je tudi druga plesna glasba skladateljev Franza von Suppeja in Alphonsa Czibulke. Nastop s plesnimi vložki pospremijo člani dunajskega državnega baleta.

Z neposrednih prenosom v več kot 90 državah bo koncert po podatkih spletne strani orkestra dosegel več kot 50 milijonov televizijskih gledalcev po svetu. V Sloveniji ga bo mogoče spremljati na prvem televizijskem in tretjem radijskem programu. Italijanska nacionalna televizija RAI pa bo tudi tokrat v živo oddajala novoletni koncert z italijansko operno glasbo iz opernega gledališča La Fenice v Benetkah.

V nedavnem intervjuju za milanski dnevnik Corriere della Sera je Muti poudaril, da odločitve RAI ne odobrava, ker je dunajski koncert po njegovem mnenju edinstven. V Italiji ga ne prenašajo od leta 2004, temveč ga predvajajo z zamikom. Proti temu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA vsako leto protestirajo, o "konkurenci" med Dunajem in Benetkami pa so razpravljali celo poslanci.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Za dirigentskim pultom je bil 13 let Clemens Krauss, po njegovi smrti leta 1954 ga je za nadaljnjih 25 let nasledil Willi Boskovsky. Leta 1980 so to poslanstvo predali Lorinu Maazlu, šest let pozneje pa so se odločili, da umetniško vodstvo vsako leto poverijo drugemu dirigentu.