bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

nu
nu
0 04.07.2018 14:15:44

To je NAJNOVEJŠI POSNETEK! Reševanje poteka, mladi nogometaši v dresih nogometnih velikanov in nasmejani (video)

Facebook
Dva dni po tem, ko so v jami na severu Tajske po devetih dneh v ponedeljek našli 12 najstnikov s trenerjem, je danes mornarica objavila njihov nov video posnetek. V njem se je vsak posamično predstavil in pozdravil s tajskim pozdravom ter povedal, da je dobrega zdravja.

Nekateri so bili ogrnjeni z zaščitno folijo proti mrazu, ob njih pa je bil nasmejan potapljač tajske mornarice, ki se je šalil, da jih bodo kmalu pregledale lepe medicinske sestre. Videti so bili zdravi in dobre volje.

V prvem video posnetku, ki so ga objavili v ponedeljek, so sedeli na sipini v jami.

Oblasti so danes sporočile, da se v pričakovanju odhoda iz jame dečki učijo potapljanja. "Učijo se, kako z masko dihati pod vodo," je povedal Narongsak Osotthanakorn, vodja reševalne operacije in guverner province Chiang Rai, kjer se nahaja jama.

Poudaril pa je, da je voda v jami še vedno previsoka, da bi se lahko potapljali. Najbolj idealno bi bilo, če v jami ne bi bilo vode, je dodal, zagotovil pa, da imajo zanje v jami shranjene dovolj hrane in zdravil. "Takoj ko bo raven vode dovolj nizka, jih bomo pripeljali ven," je zagotovil, čeprav ni mogel povedati, kdaj naj bi se to zgodilo.

Tajski notranji minister je nato danes opozoril, da morajo zaradi prihajajočega dežja reševanje pospešiti. Kot je dejal, naj bi jih iz jame spravili že v prihodnjih dneh. Dež sicer pričakujejo v petek. Vsakega dečka bosta spremljala dva izkušena potapljača, je dejal po poročanju britanskega Sky News.

jama, tajska, poplavljena
Potapljači reševalci so se počasi prebijali skozi poplavljene rove.
Profimedia

Oblasti sicer poudarjajo, da se bodo reševanja lotili, ko bo zagotovljena popolna varnost za 12 najstnikov, starih od 11 do 16 let ter njihovega 25-letnega nogometnega trenerja, ki so v jami ujeti od 23. junija.

Vodo iz jame Tham Luang neprestano črpajo, zavedajoč se, da se kmalu obeta novo deževje, saj se je deževno obdobje šele dobro začelo, traja pa do septembra ali oktobra.

Potem ko jim v torek ni uspelo napeljati telefonske povezave z dečki, se danes trudijo tudi to storiti, da bi se lahko prvič pogovarjali s starši, ki čakajo nanje.

Oblasti se sicer sedaj osredotočajo na fizično in psihično okrepitev fantov, ki so bili sami brez hrane, v negotovosti in temi devet dni.

Poznavalci opozarjajo na tveganje, ki ga za neizkušene potapljače predstavljajo koridorji blatnih voda z ničelno vidljivostjo. Po nekaterih podatkih naj ne bi znal plavati nihče od dečkov, po drugih pa nekaj med njimi. V določenem delu poti so ozke klavstrofobične odprtine, skozi katere bi morali priti, ponekod je jama preozka za kisikovo bombo in izhodi niso vidni, tako da bi otroke lahko hitro zajela panika, navaja britanski BBC.

Možnost rešitve predstavlja tudi izhod skozi kako drugo odprtino, ki morda že obstaja ali pa bi jo zvrtali. Čakanje na konec deževnega obdobja bi bilo vsekakor predlogo.

Finski potapljač Mikko Paasi, ki od torka sodeluje pri reševanju, je za finsko televizijo Yle danes povedal, da so mu dečki povedali, da so v jami slišali pasje lajanje, kar vzbuja upanje, da obstaja še kaka druga pot do notranjosti jame. Sedaj skušajo ugotoviti, kje je, kar pa je težko zaradi odbijanja zvoka v jami.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa gre za doslej največjo reševalno akcijo v državi. V njej sodeluje okoli tisoč ljudi iz desetih držav.

Dečki so 23. junija ostali ujeti v jami zaradi močnega dežja, ki je poplavil jamo in zaprl izhode. Po nekaterih informacijah naj bi tja po nogometni tekmi odšli na oglede. Britanski potapljač, ki sodeluje pri reševanju, je dejal, da so želeli v jami opraviti inaciacijski obred, ki je v navadi v tem kraju. Želeli naj bi napisati svoja imena na stene.

Eden od dečkov je imel na tisti dan 16. rojstni dan. Njegova družina je povedala, da so dečki, člani šolskega nogometnega kluba, hoteli v jami proslaviti njegov rojstni dan. S seboj so zato imeli kar nekaj prigrizkov. Prav ti naj bi jim po domnevah družine pomagali, da so tako dolgo zdržali.

Značke: tajska, reševanje

Članki iz rubrike