Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Andrej Jerman na današnji dan

Petek, 23. 2. 2024, 4.00

2 meseca

Na današnji dan (23. februar) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Andrej Jerman | Foto Reuters

Foto: Reuters

leta 2007 je Tržičan Andrej Jerman na smuku za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu v Nemčiji pokoril vso svetovno konkurenco in dosegel sploh prvo smukaško zmago za Slovenijo.

Drugouvrščenega Avstrijca Hansa Gruggerja je Jerman premagal za 22 stotink, tretji pa je bil Kanadčan Erik Guay.

Jerman se je na tekmah svetovnega pokala skupno štirikrat povzpel na oder za zmagovalce, vedno v smuku, v tej kraljevski disciplini pa je zmagal še enkrat, leta 2009 v Bormiu.

Nastopil je na treh olimpijskih igrah, na katerih ni zablestel, upokojil pa se je v začetku leta 2013, po tem, ko je na treningu smuka v Kitzbühlu padel in utrpel hujši pretres možganov.

... leta 2013 je slovenski smučarski skakalec Peter Prevc na svetovnem prvenstvu v Predazzu v Italiji osvojil bronasto odličje. Na tekmi na srednji skakalnici je slovenski as zaostal le za zlatiom Norvežanom Adersom Bardalom in srebrnim Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem.
 


Zgodilo se je še:

Leta 1906 je kanadski boksar Tommy Burns po 20. rundah premagal Američana Marvina Harta in osvojil naslov svetovnega prvaka težke kategorije. Burns, še vedno edini v Kanadi rojeni svetovni prvak težke kategorije, je bil visok vsega 170 centimetrov in težak le 79 kilogramov, vseeno pa je nato kar enajstkrat ubranil naslov prvaka.   

Leta 1938 je legendarni ameriški boksar Joe Louis z nokavtom v tretji rundi premagal rojaka Nathana Manna in še drugič ubranil naslov svetovnega prvaka težke kategorije.

Leta 1968 je ameriški košarkar Wilt Chamberlain, takrat član Philadelphie 76ers, postal prvi košarkar v Ligi NBA, ki je v karieri presegel mejo 25 tisoč doseženih točk.

Leta 1985 je v hokejski ligi NHL za Montreal Canadiens debitiral legendarni kanadski vratar Patrick Roy. Igral je še za moštvo Colorado Avalanche in v karieri štirikrat dvignil Stanleyjev pokal. Roy je uvrščen tudi na seznam stotih najboljših NHL-ovcev vseh časov.

Leta 1996 je italijanski smučar Alberto Tomba zmagal na veleslalomu v Sierra Nevadi in prvič postal svetovni prvak. Drugi je bil Švicar Urs Kälin, tretji pa njegov rojak Michael Von Grünigen. Jure Košir je osvojil osmo mesto.

Leta 1980 je Američan Eric Hayden na olimpijskih igrah v Lake Placidu osvojil peto zlato medaljo in postal prvi hitrostni drsalec, ki je na enih olimpijskih igrah dobil vseh pet disciplin (500 m, 1.000 m, 1.500 m, 5.000 m, 10.000 m).

Leta 1994 je na prijateljski tekmi proti Turčiji v Istanbulu prvič za Češko nastopil Karel Poborsky in soigralcem pomagal do zmage s 4:1. Skupaj je legendarni vezist za izbrano vrsto zaigral kar 118-krat, kar je češki rekord. Zabil je osem golov. Ta tekma je bila tudi prva v zgodovini samostojne češke reprezentance.

Leta 1996 je v 80. letu starosti umrl Helmut Schön, nekdanji vzhodnonemški nogometaš in poznejši trener, od leta 1964 pa proslavljeni selektor reprezentance Zahodne Nemčije, ki je v vrsti uspehov pod njegovim vodstvom leta 1972 v Belgiji osvojila naslov evropskih in leta 1974 na domačih tleh v Münchnu tudi naslov svetovnih prvakov.

Leta 1999 je slovenska smučarka Špela Pretnar zmagala na nočnem slalomu za svetovni pokal v Areju na Švedskem, kar je bila njena druga zmaga v karieri. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Trine Bakke, vodilna po prvi vožnji, tretja pa je bila Švedinja Anja Pärson.

Leta 2000 je v 86. letu starosti umrl sir Stanley Matthews, legendarni nekdanji angleški reprezentant, ki je v izbrani vrsti zaigral 77-krat in bil leta 1956 izbran za evropskega igralca leta. Igral je za Stoke City in Blackpool, v dresu katerih je odigral več kot 700 tekem in, zanimivo, niti enkrat ni bil izključen.

Leta 2000 je Slovenija pod vodstvom Srečka Katanca na prijateljski tekmi proti Omanu v Muscatu premagala domačo izbrano vrsto s 4:0. Med strelce so se vpisali Sašo Udovič, Miran Pavlin, Zlatko Zahovič in Milenko Ačimovič.

Leta 2000 je takrat 39-letni nemški nogometaš Lothar Matthäus zrušil rekord švedskega vratarja Thomasa Ravellija, potem ko je zaigral na tekmi proti Nizozemski, kar je bil njegov 144. nastop za reprezentanco.

Leta 2006 je v 86. letu starosti umrl nekdanji španski nogometaš Telmo Zarraonaindia Montoya, ki je igral za Athletic Bilbao v letih od 1940 do 1955 in v tem obdobju zabil več kot 250 golov. Šestkrat je bil najboljši strelec španske lige. Dvajset tekem je odigral tudi v reprezentanci in zabil prav toliko golov.

Leta 2008 je na tekmi angleškega nogometnega prvenstva med Arsenalom in Birminghanom že v drugi minuti Martin Taylor brutalno pokosil hrvaškega reprezentanta Eduarda. Da je poškodba zelo huda, so takoj pokazali odzivi Eduardovih soigralcev, ki so zmajevali z glavo in imeli poglede uprte v nebo. Vodstvo Televizije Sky, ki je neposredno prenašalo tekmo, se je odločilo, da zaradi grozljivosti prekrška posnetka sploh ne bo pokazalo. Tekma je bila prekinjena kar za osem minut. Eduarda so z igrišča odnesli na nosilih, zaradi poškodbe (zapleten zlom noge) pa ni mogel igrati skoraj eno leto. 

Leta 2008 je slovenski judoist Aljaž Sedej na tekmi super svetovnega pokala v judu v Hamburgu osvojil drugo mesto v kategoriji do 81 kilogramov.

Leta 2012 so se mladi slovenski smučarji skakalci izkazali na posamični preizkušnji mladinskega svetovnega prvenstva v turškem Erzurumu. Nejc Dežman je osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka, Jaka Hvala pa si je s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom delil drugo mesto.

Leta 2014 je slovenska judoistka Ana Velenšek na tekmi za veliko nagrado v Düsseldorfu v kategoriji do 78 kilogramov osvojila drugo mesto. 

Leta 2019 je slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar na tekmi za svetovni pokal v ruskem Sunny Valleyju zasedel drugo mesto in tako prišel do najboljše uvrstitve sezone. Zmagal je Francoz Bastien Midol.

Leta 2019 je slovenski deskar Tim Mastnak zmagal na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal v Secret Gardnu na Kitajskem, prizorišču zimskih olimpijskih iger 2022. V finalu je premagal Rusa Andreja Soboljeva. 

Leta 2020 je slovenska smučarska skakalka Nika Križnar na tekmi svetovnerga pokala na Ljubnem ob Savinji osvojila prve stopničke v sezoni. Zasedla je tretje mesto, zaostala je le za Norvežanko Maren Lundby in Avstrijko Evo Pickelnig.

Leta 2020 se je britanski boksar Tyson Fury vrnil na svetovni boksarski prestol. V težko pričakovanem povratnem dvoboju težke kategorije WBC z Američanom Deontayjem Wilderjem v Las Vegasu je z dominantno predstavo po sedmih rundah drugič v karieri osvojil naslov v najprestižnejši kategoriji.

Leta 2020 je Ljubljančanka Tina Šutej na atletskem mitingu v Clermontu v Franciji postavila nov slovenski rekord v skoku s palico. V drugem poskusu je preskočila 4,74 metra in dosegla absolutni rekord ter zasedla skupno tretje mesto v najmočnejši svetovni konkurenci.

Leta 2021 je ameriški zvezdnik golfa Tiger Woods v Kaliforniji doživel hudo prometno nesrečo. Woodsa so morali iz moćno poškodovanega prevrnjenega avtomobila rešrevati gasilci, tedaj 45-letni športnik pa je utrpel večkratne zlome nog in moral na takojšnjo operacijo.

Leta 2022 so telovadca Tjaša Kysselef in Sašo Bertoncelj ter ritmičarka Jekaterina Vedenejeva na podelitvi za najboljšega leta 2021 po izboru Gimnastične zveze Slovenije (GZS) pričakovano osvojili nazive naj športnik. Slovenska zveza je najboljše razglasila na virtualni prireditvi.

Leta 2023 sta Športna zveza Ljubljane in Mestna občina Ljubljana podelili priznanja najboljšim športnikom, športnikom invalidom, ekipam in trenerjem za dosežke v minulem letu. Najboljša športnika sta postala dvakratna olimpijska prvakinja v smučarskih skokih Urša Bogataj (Ilirija) ter olimpijski podprvak v veleslalomu Žan Kranjec (Novinar).

Leta 2023 je španski branilec Sergio Ramos je prek družbenih omrežij sporočil, da se je po telefonskem pogovoru z novim selektorjem nogometne reprezentance Španije Luisom de la Fuentejem odločil končati reprezentančno kariero.


Rodili so se:

1919 pokojni severnoirski nogometaš Johnny Carey
1948 
nekdanji angleški nogometaš Trevor Cherry
1970 
nekdanji slovenski nogometaš Matjaž Štancar
1971 
nekdanji estonski nogometaš Risto Kallaste
1976 
nekdanji španski nogometaš Victor Sanchez
1977
nekdanja estonska smučarska tekačica Kristina Šmigun
1980 
nekdanji hrvaški nogometaš Stjepan Caban
1981 
nekdanji slovenski nogometaš Admir Suljić
1981 
nekdanji angleški nogometaš Gareth Barry
1981 
nekdanji slovenski nogometaš Boštjan Kreft
1983 
nekdanji egiptovski nogometaš Ahmed Hossam-Mido
1988 
norveški nogometaš Tarik Elyounoussi
1988
nekdanji slovenski alpski smučar Matic Skube
1988 slovenska rokometašica Maja Šon Užmah
1989 ameriški umetnostni drsalec Evan Bates
1990 slovenski kolesar Jan Tratnik
1991 slovenski nogometaš Matej Podlogar
1992 ruski telovadec David Beljavski
1992 brazilski nogometaš Carlos Henrique José Francisco Venâncio Casemiro
1992
grški nogometaš Kyriakos Papadopoulos
1992 
gruzijski teniški igralec Nikoloz Basilašvili
1992 črnogorski nogometaš Stefan Mugoša
1993 japonska igralka namiznega tenisa Kasumi Ishikawa
1994 slovenski nogometaš Jaka Kolenc
1994 bolgarska ritmičarka Neviana Vladinova
1994 urugvajski nogometaš Brian Lozano
1994 francoski teniški igralec Lucas Pouille
1995 kanadski košarkar Andrew Wiggins
1996 ameriški košarkar D'Angelo Russell
1997 kanadski košarkar Jamal Murray
1998 češka kanuistka Tereza Fišerova
2006 
slovenski nogometaš Luka Topalović

Preberite še:

Hokejisti ZDA OI Lake Placid 1980 Čudež na ledu
Sportal Na današnji dan (22. februar) …
Jimmy Connors
Sportal Na današnji dan (21. februar) …
Alenka Dovžan
Sportal Na današnji dan (20. februar) …
Rok Benkovič
Sportal Na današnji dan (19. februar) ...
Tina Maze
Sportal Na današnji dan (18. februar)
Petra Majdič
Sportal Na današnji dan (17. februar)
Ne spreglejte