Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2017,
10.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Ivo Jan Alpska liga HK Olimpija HDD Olimpija HDD Jesenice Sterzing Vipiteno

Torek, 23. 5. 2017, 10.38

6 let, 7 mesecev

Novi trener italijanskega kolektiva Sterzing Vipiteno

Ivo Jan po nove izzive v Italijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Graz 99ers Ivo Jan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nekdanji slovenski hokejist, zadnja leta pa trener Ivo Jan bo v prihodnje služboval pri zahodnih sosedih. V Alpski ligi, v kateri naj bi imela Slovenija dva predstavnika, HDD Acroni Jesenice in HK Olimpijo, bo vodil Sterzing Vipiteno.

Pred nekdanjim hokejskim napadalcem z odličnim občutkom za doseganje zadetkov Ivom Janom so novi trenerski izzivi. Po igralski karieri si je pet sezon znanje nabiral v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Najprej je dve leti vztrajal v težkih razmerah pri Olimpiji, nato pa se je preselil v Gradec. Na Štajerskem je bil sprva pomočnik ameriškega samodržca Todda Bjorkstranda, pozneje je prevzel trenersko taktirko v svoje roke in jo držal vse do sredine lanskega decembra, ko je moral po seriji slabih rezultatov zapustiti graške panterje. Zadnji del sezone je preživel kot pomočnik trenerja v drugi nemški ligi pri Eispiraten Crimmitschau, ki si je v dodatnih bojih ob koncu zagotovil obstanek v ligi.

Brez končnice

V prihodnje bo glavna trenerska beseda spet njegova. Dvainštiridesetletnik se je za sodelovanje dogovoril z italijanskim predstavnikom Alpske lige Sterzing Vipiteno. Klub z Južne Tirolske je redni del zadnje sezone končal na 12. mestu, v dodatnih kvalifikacijah za končnico, v katero je vodilo le prvo mesto, pa končal na drugem in ostal brez izločilnih bojev. Jan bo tako deloval na nižji tekmovalni ravni, kot je večino trenerskega časa, ko je trenerske izkušnje nabiral v ligi EBEL.

Proti Jesenicam in Olimpiji

Ivo Jan se bo v Alpski ligi kot trener najverjetneje zoperstavil dvema slovenskima kolektivoma. V ligi bodo še naprej igrali člani HDD Sij Acroni Jesenice in po novem HK Olimpija Tomaža Vnuka. Ta se je v zadnjem času usmerjala predvsem v vzgajanje mladine. Po vseh težavah HDD Olimpija, ki je pred stečajem, naj bi v tem tekmovanju nastopili člani HK Olimpije. Hokejska zveza Slovenije je klubu že obljubila pomoč, pričakujejo tudi podporo Mestne občine Ljubljana, vstop sponzorja Slovenske železnice in tesno sodelovanje z zaloško Slavijo.

Delo z mladimi

"Ivo Jan je velik zagovornik mladih igralcev, prav zato se nam je želel pridružiti. Je potrpežljiv učitelj, ki bo zaradi svojih igralskih in trenerskih izkušenj za naš klub velika pridobitev," je prihod Slovenca v Italijo komentiral športni direktor kluba Egon Gschnitzer. Dodal je, da bodo sestavili dobro ekipo, ki bo mešanica mladih in tistih z izkušnjami ter s katero želijo kandidirati za zgornjo polovico lestvice.

Kako se bo odrezal na Južnem Tirolskem? | Foto: Sportida Kako se bo odrezal na Južnem Tirolskem? Foto: Sportida

Gorenjec se je z novim delodajalcem dogovoril za dve sezoni, za drugo leto imata obe strani možnost uveljavljanja "izhodne klavzule". "Lepo je biti v klubu, v katerem se počutiš zaželenega. Komaj čakam, da se začne sezona. Veseli me delati z mlado ekipo, saj to pomeni, da so igralci lačni novih znanj. Upam, da bomo nadaljevali delo, ki ga je Clayton (Beddoes prejšnji trener, op. a.) začel pred dvema letoma, in razvili nekaj italijanskih igralcev za prihodnost," pa je o novem poglavju trenerskega dela dejal nekdanji pomočnik slovenske reprezentance.

Ne spreglejte