Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

hg
hg
0 30.11.2016 14:12:03

Mesec pravljičnih voženj

Grega Wernig
Decembra v praznično okrašena mesta po vsej Sloveniji že tradicionalno vozijo vlaki, na katerih se potnikom pridružijo pravljični junaki.

Božiček, pravljične vile, Muca Copatarica in škrat bodo tudi letos našim najmlajšim potnikom pokazali, da so lahko pravljice tudi resnične. Na poti z vlakom bodo lahko za trenutek ustavili čas in pobegnili v svet pravljic tudi malo starejši. Prav posebna potovanja z vlaki pa Slovenske železnice pripravljajo tudi ves adventni čas ter za Silvestrovo.

Predstavitev pravljičnih voženj in novega voznega reda
Na Slovenskih železnicah so danes, 30. novembra, predstavili praznična potovanja, ki se jih boste lahko udeležili decembra. Na železniški postaji so se zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z Muco Copatarico. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jim je poklonil darila in jih povabil na praznične vožnje. Zbrane je pozdravil tudi pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, ki je poleg namigov za čudovita decembrska pravljična potovanja z vlaki razkril tudi spremembe v novem voznem redu, ki začne veljati 11. decembra. Ena večjih sprememb je mednarodni vlak, ki bo poleti vozil med Budimpešto in Koprom oziroma Reko. Po novem voznem redu pa bo dvakrat na dan med Ljubljano in Trstom vozil tudi avtobus, s čimer bo Ljubljana tudi neposredno povezana s Trstom in s tem s hitrimi vlaki do Benetk, Firenc, Milana in Rima.

GW1_9965
Grega Wernig

Božiček se decembra vozi z muzejskim vlakom!
Božiček bo decembra že četrto leto zapored potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na poti pa se mu lahko pridružite tudi vi! Najprej, 3. decembra, se bo zapeljal med Novo Gorico in Ajdovščino ter med Novo Gorico in Jesenicami. Med Jesenicami in Ljubljano bo potoval 5. decembra, med Ljubljano in Litijo ter nazaj 5., 6., 11. in 24. decembra, med Ljubljano, Zidanim Mostom in Dobovo 10. decembra, med Ljubljano in Borovnico ter nazaj 11. in 24. decembra, med Novim mestom in Metliko 17. decembra, med Ljubljano in Celjem 19. decembra, med Mariborom in Dravogradom ter nazaj 20. decembra, med Mariborom in Ptujem pa 21. decembra.

Z vilami v Pravljično deželo Celje
Že šesto leto zapored vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do silvestrovega ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno. Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo prvič peljali do Celja iz smeri Velenja, 9. decembra. Med Velenjem in Celjem se bodo vile zapeljale še 13., 20. in 28. decembra. Iz smeri Maribora boste lahko vile srečali 10., 15., 18., 23., 25., 29. in 31. decembra, iz smeri Ljubljane pa 11., 17., 26. in 30. decembra.

Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter Vladimiro Skale VS Produkcija.

Z Muco Copatarico v blejsko zimsko pravljico
Pravljičnim junakom, ki potujejo z vlaki, se letos pridružuje tudi Muca Copatarica s pomočnikom škratom. Srečali jo boste lahko vsako soboto in nedeljo, od 3. do 18. decembra, na vlaku med postajama Nova Gorica in Bled Jezero. Muca Copatarica ima za vsakega otroka na vlaku že pripravljeno darilce, v katerega so všteti drsanje, kopanje, vožnja s cestnim vlakcem na Bledu itd.

Doživetja z Muco Copatarico Slovenske železnice soustvarjajo s Sava Hoteli Bled.

GW1_0142
Grega Wernig

Cene vozovnic in popusti
Cena povratne vozovnice za muzejski vlak je 8 evrov, za otroke do 12. leta starosti pa 4 evre.
Z vlaki, na katerih bo potnike obiskala Muca Copatarica – med Novo Gorico in Bledom – bodo otroci do 12. leta potovali brazplačno, vsi drugi pa s 50-odstotnim popustom.
Potovanja z vlaki po Sloveniji so sicer ob koncih tedna in praznikih, ki so dela prosti, 30 odstotkov cenejša, s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE vse dni 40 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa celo brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa 50 odstotkov cenejša.

Obisk prazničnih mest v tujini
Z vlakom lahko odpotujete tudi na adventne in silvestrske dogodke v evropska mesta, denimo v Zagreb, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešto, Prago, Beograd, München. Do nekaterih mest so na voljo vozovnice iz Ljubljane že od 9 evrov naprej. Njihovo število je omejeno, zato vam priporočamo, da si jih kupite v predprodaji.

Več informacij o prazničnih doživetjih in novem voznem redu lahko dobite na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic, v Infocentru Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si ali na plačljivi tel. št. 1999. 

Članki iz rubrike