Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 10. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Fiba Evroliga EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović svetovno prvenstvo

Sreda, 18. 10. 2017, 10.45

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić vendarle na slovenskem seznamu?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Bo tudi novi slovenski košarkarski selektor Rado Trifunović sledil zgledu cehovskih evropskih kolegov in ob četrtkovi razgrnitvi seznama kandidatov za nastop v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 v svoj izbor vključil evroligaške igralce?

Luka Dončić bo verjetno na seznamu, a je malo možnosti, da bo tudi zares zaigral. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić bo verjetno na seznamu, a je malo možnosti, da bo tudi zares zaigral. Foto: Vid Ponikvar

Pred natančno enim mesecem se je slovenska košarkarska reprezentanca zmagoslavno vrnila iz Istanbula, kjer je dan pred tem osvojila naslov evropskega prvaka. Že čez 37 dni pa izbrano vrsto čaka prva kvalifikacijska tekma za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska.

Novi selektor Rado Trifunović, ki bo nasledil Igorja Kokoškova, bo že na četrtkovi predstavitveni novinarski konferenci obelodanil, na katere košarkarje računa na novembrskih tekmah z Belorusijo (doma v Stožicah) in Španijo (v gosteh). Pričakovati gre, da bo razgrnil širok seznam, na katerem bodo tudi košarkarji iz evroligaških klubov, ki pa po zdajšnjem urniku ne bodo imeli možnosti nastopa.

Koga bo na priprave povabil Rado Trifunović? | Foto: Vid Ponikvar Koga bo na priprave povabil Rado Trifunović? Foto: Vid Ponikvar Vse manj možnosti za dogovor

Dober mesec pred začetkom prenovljenega kvalifikacijskega sistema je vse manj možnosti, da bi Mednarodna košarkarska zveza in ECA, ki drži roko nad evroligo, našla skupni jezik ter uskladila tekmovalna okna. Vseeno prvi selektorji, ki razkrivajo svoje karte, na sezname uvrščajo tudi evroligaše, deloma zaradi pritiska na može odločitve, predvsem pa kot preventivni ukrep v primeru dogovora v zadnjem trenutku.

Če bo ostalo pri zdajšnjem prekrivanju tekmovalnih oken, ne gre verjeti v scenarij, po katerem bi evroligaški košarkarji obrnili hrbet svojim klubskim delodajalcem, zapustili okolja in se podali v reprezentančne tabore. Bolj verjetno je, da bodo v kvalifikacijah igrali zgolj košarkarji klubov, ki ne igrajo v evroligi. Potemtakem za Slovenijo novembra ne bi zaigrali Luka Dončić, Anthony Randolph, Zoran Dragić, Edo Murić in Aleksej Nikolić, medtem ko je Goran Dragić, ki si kruh služi v ligi NBA, odpisan že od začetka.

Francozi z rezervnim načrtom

Že v ponedeljek je svoje karte razkril francoski selektor Vincent Collet. Med njegovimi 15 izbranci je kar devet evroligaških igralcev. Ob zavedanju, da nanje bržčas ne bo mogel računati, je na seznam dodal še devet igralcev iz klubov, ki ne igrajo v ligi, ter tako ustvaril bazen, iz katerega bo črpal.

Vse razpoložljive igralce iz Evrope je na svoj seznam uvrstil tudi novi črnogorski selektor Zvezdan Mitrović. Na njegovem seznamu so tudi igralci iz Reala, Crvene zvezde, Himkija in Valencie.

 

Črnogorski seznam
Derek Needham (Mornar), Nikola Ivanović (Budućnost VOLI), Nikola Pavlićević (brez kluba), Petar Popović (Budućnost VOLI), Ognjen Čarapić (Mega Bemax - Srbija), Nemanja Vranješ (Mornar), Vladimir Mihailović (brez kluba), Suad Šehović (Budućnost VOLI), Sead Šehović (Budućnost VOLI), Dino Radončić (Real Madrid), Aleksa Ilić (Budućnost VOLI), Starovlah Milić (Budućnost VOLI), Nemanja Radović (Obradairo - Španija), Danilo Nikolić (Budućnost VOLI), Marko Simonović (Mens Sana), Nemanja Đurišić (Telekom Bonn), Milko Bjelica (Crvena Zvezda), Vukota Pavić (Mornar), Bojan Dubljević (Valencia), Blagota Sekulić (Fuenlabrada ), Filip Barović (Budućnost VOLI), Marko Todorović (Himki), Zoran Nikolić (Budućnost VOLI), Ivan Maraš (Cholet ).

  Francija EuroBasket | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Francoski seznam
Andrew Albicy (Andorra ), Axel Bouteille (Limoges ), Fabien Causeur (Real Madrid ), Nando De Colo (CSKA), Boris Diaw (Metropolitans), Antoine Diot (Valencia Basket), Moustapha Fall (Sakarya), Thomas Heurtel (Barcelona), Edwin Jackson (Guangdong), Mouhammadou Jaiteh (Limoges ), Axel Julien (Dijon), Charles Kahudi (Asvel Lyon-Villeurbanne), Alain Koffi (Elan Béarnais), Lahaou Konate (Nanterre 92), Louis Labeyrie (Strasbourg ), Paul Lacombe (Monaco), Mathias Lessort (Crvena zvezda), Adrien Moerman (Barcelona), Amine Noua Asvel (Lyon-Villeurbanne), Elie Okobo (Elan Béarnais), Vincent Poirier (Vitoria), Kevin Seraphin (Barcelona), Axel Toupane (Žalgiris Kaunas ), Leo Westermann (CSKA).
Ne spreglejte