Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 10. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Sölden svetovni pokal Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Pjongčang 2018 Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lindsey Vonn

Torek, 17. 10. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Žan Kranjec: 12 dni pred prvo tekmo sezone

Ob nizu odpovedi v ledeniško izvidnico

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec v družbi Štefana Hadalina te dni preizkuša tekmovalno strmino ledenika Rettenbach nad Söldnom, kjer se bo ob koncu prihodnjega tedna v okrnjeni konkurenci začela olimpijska sezona.

Ponovitve lanskega Söldna, ko je bil četrti, se ne bi branil. | Foto: Sportida Ponovitve lanskega Söldna, ko je bil četrti, se ne bi branil. Foto: Sportida

"Ledeniško strmino dobro poznam, vseeno pa je zelo dobrodošlo, da lahko manj kot dva tedna pred tekmo v misli prikličem spomine, znova začutim tisti hrib in postanem suveren. Smo pa že pred tem na treningih začeli namenjati večji poudarek veleslalomu. Trudim se tudi, da bi bile že vožnje na treningih tekmovalne. Čutim, da se bliža začetek sezone. Veselim se prihajajoče tekme," ob vrnitvi v Sölden razmišlja Žan Kranjec. Lani je sezono odprl z odličnim četrtim mesto, se nato tako visoko povzpel tudi v Alta Badii, a sta za popolno zadovoljstvo v predolimpijski zimi manjkala rezultatska stabilnost in želeni skok na stopničke.

V nogah ima vrhunski rezultat

"Če bi me lani dobrih deset dni pred tekmo vprašali, ali merim tako visoko, bi bil zelo negotov. Zdaj sem bolj samozavesten. Vem, da imam vrhunski rezultat v svojih nogah," dneve do začetka olimpijske sezone odšteva 24-letni reprezentant, ki je lani večkrat poudaril, da je skok na stopničke njegov cilj. Na pragu nove sezone je nekoliko bolj zadržan. "Želim se ukoreniniti v petnajsterici. Lani sem dobil nekaj potrditev konkurenčnosti. Moja želja je, da bi ti vrhunski rezultati postali konstantni. Nerad govorim o konkretnih rezultatih. Deloma tudi zaradi novih veleslalomskih smuči. Ocenjujem, da sem jih dobro osvojil. Nekaj negotovosti pa je pri odzivu konkurence," pravi Kranjec.

Lani je bil štirinajsti veleslalomist svetovnega pokala. Letos pa ... | Foto: Sportida Lani je bil štirinajsti veleslalomist svetovnega pokala. Letos pa ... Foto: Sportida

Agresiven že na štartu

V poletnem obdobju je veliko pozornosti namenil opremi, predvsem nekoliko spremenjenim in lažje vodljivim veleslalomskim smučem. Našel je tudi skupni jezik z novim serviserjem Barnabo Greppijem, ki ga je Rossignol, s katerim je pogodbo sklenil tudi Štefan Hadalin, namenil slovenski miniekipi. "Imam vse odgovore in lahko sem osredotočen na smučarsko izvedbo," pravi Žan, ki velja za dokaj občutljivega oziroma zahtevnega smučarja. Zadovoljen je, da je lahko predvsem v zadnjem obdobju ob zaupanju v opremo razmišljal predvsem o tehniki in tekmovalni taktiki. Ob tem ne skriva, da je skušal stopnjo agresivnosti in napadalnosti na najvišjo raven dvigniti že ob prvih vožnjah. Tudi na treningih, saj je bila to svojevrstna simulacija tekem.

"Občutek je dober. Tudi primerjave z nekaterimi tujci so bile spodbudne. Sem pa dovolj realen in vem, da je hitrost na takšnih treningih dobra za samozavest, ni pa zagotovilo za dober rezultat. Izkazati se bo treba na tekmi. Vem, da sem lahko pri vrhu, če bom smučal tako, kot znam," razmišlja prvi slovenski veleslalomski adut in dodaja: "Moja rezultatska krivulja se je v zadnjih sezonah dvigovala. Upam, da bom sledil trendu in tudi v novi zimi napredoval."

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida Kdo bo manjkal?

Slaba dva tedna pred odprtjem sezone iz različnih taborov prihajajo vesti o odpovedi ledeniških nastopov. Za najbolj svežo odpoved je poskrbel avstrijski veleslalomski prvokategornik Philipp Schörghofer, ki ima manjše težave z desnim kolenom. Tako se je v skupini tistih, ki se bodo v sezono podali z zamudo, pridružil rojaku Marcelu Hirscherju. Ta po zlomu gležnja računa na slalomski štart v Leviju.

Manjkali bodo tudi nekdanje prve dame svetovnega pokala Lara Gut, Anna Veith in Lindsey Vonn ter Eva-Maria Brem, Aksel Lund Svindal in Adeline Baud-Mugnier.

Še naprej pa o (ne)smiselnosti štarta v Söldnu razmišljajo v taboru najboljše slovenske smučarke Ilke Štuhec. Mariborčanka se je medtem iz Švice preselila na tirolski ledenik Pitztal. Tam naj bi kocka tudi dokončno padla.
Ne spreglejte